In het autoconcern Stellantis is het tijd voor rationalisatie. Daarom is de 8ste versie van de Opel Astra gebaseerd op de Peugeot 308. Wat overblijft, is de eigen stilistische identiteit van de Duitse fabrikant ...

Op de foto maakte de Astra al een goede indruk, dankzij zijn moderne lijn die het zeer klassieke imago enigszins afstoft. In de praktijk wordt deze indruk bevestigd en is deze 6de generatie van een model dat in 1991 gelanceerd werd esthetisch veruit de meest geslaagde. De voorkant is sterk geïnspireerd op de Mokka en is voorzien van de Vizor, een stijlkenmerk dat typerend is voor de nieuwe producten van het merk. De vereenvoudigde lijn van de Duitse auto is bijzonder geslaagd en getuigt van de heropleving van het merk sinds zijn integratie in PSA en vervolgens in Stellantis

Schaalvoordelen
De omvang van een groot autoconcern biedt ook schaalvoordelen. Daarom is de Astra gebaseerd op het platform van de 308 en maakt hij gebruik van dezelfde technologie. De Astra verschilt van de Fransman in z’n interieur, dat perfect past bij de nieuwe filosofie van het merk. Het dashboard is overzichtelijk, maar heeft toch fysieke toetsen en twee instelbare schermen voor de instrumenten en het multimediasysteem.
De algemene kwaliteit van de materialen is verbeterd, hoewel hier en daar nog krasgevoelige kunststoffen te vinden zijn. Voor de rest verwent de Astra zijn inzittenden met bijzonder comfortabele zetels, goedgekeurd door de Duitse vereniging Gezonde Rug (Aktion Gesunder Rücken of AGR), heel wat opbergruimte, een uitstekend interieurcomfort en een kofferinhoud van 367 liter (305 voor de PHEV-versie).
Het zal je niet verbazen dat er enkele bekende Franse aandrijflijnen in de Astra zitten. In benzine begint het aanbod met een 1.2-blok van 110 of 130 pk. In combinatie met een handgeschakelde 6-versnellingsbak of een automatische 8-versnellingsbak (enkel 130 pk) rijdt hij verrassend aangenaam.
Het andere goede nieuws is dat hij zuinig is, met tijdens onze testrit een gemiddelde van 6 l/100 km. Van Peugeot krijgt de Opel de uitstekende plug-inhybride aandrijving die een 1.5-benzinemotor koppelt aan een elektrische aandrijflijn, voor een gecombineerd vermogen van 180 pk. Dankzij een batterij van 12,2 kWh kan de Astra in volledig elektrische modus tot 60 kilometer afleggen. In het gebruik is deze aandrijving zeer aangenaam, dankzij de stille werking. Het is tegenwoordig misschien wat vreemd om te vermelden, maar Opel is ook de veelrijders niet vergeten, met een 1.5-dieselversie van 130 pk.
Technische fiche Opel Astra 1.2 Turbo 130
- Motor: driecilinder, benzine, 1.199 cc; 130 pk – 230 Nm
- Aandrijving: op de voorwielen
- L/b/h (mm): 4.374/2.062/1.441
- Leeggewicht (kg): 1.332
- Koffervolume (l): 367
- Tankinhoud (l): 52
- 0 tot 100 km/u (sec.): 9,7
- Topsnelheid (km/u): 210
- Prijs (€): 26.250
Troeven
- Sympathieke look
- Algemene dynamiek
- Verbeterde afwerking
- Comfort
Minpunten
- Kwaliteit van sommige kunststoffen
- Stuurinrichting te bekrachtigd
- Hogere prijzen
- ‘Beperkte’ koffer (PHEV)
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.