Mokka is geen onbekende naam bij Opel, want het was de eerste kleine SUV van het merk. Nu zit hij terug in het gamma, in een totaal andere vorm. Met een frisse look die verwijst naar zijn nieuwe focus op vrije tijd.

De essentie
De Opel Mokka maakt zijn rentree in het Opel-gamma als kleine, dynamische crossover. Hij luidt ook de nieuwe stijl van het merk in, met een voorkant waar de grille en de koplampen samenvloeien in een zwarte band die ons onwillekeurig doet denken aan de beroemde Manta coupé. Een esthetisch onderdeel dat de naam Vizor meekreeg.
In het interieur zien we diezelfde breuk met de vorige modellen, met het Pure Panel dashboard dat twee grote schermen combineert om de technologische kant van de auto te etaleren. Maar met het achtervoegsel “-e” krijgt de Mokka vooral een 100% elektrische motor, identiek aan die van de Corsa. Met een vermogen tot 136 pk kan je bijna 320 kilometer rijden met een volle 50 kWh batterij.

Het segment
Er lijkt geen einde te komen aan het succes van de SUV, die in Europa momenteel al goed is voor één verkoop op drie. En de snelste groei zien we bij de compacte SUV’s. Net als sommige andere merken breidt Opel daarom zijn aanbod uit, ook al betekent dit dat ze meerdere modellen aanbieden in hetzelfde segment. Weliswaar met een duidelijke marketingstrategie. Zo is de Crossland, die qua grootte in dezelfde klasse zit, in de eerste plaats gericht op gezinnen, terwijl de Mokka op een jonger, dynamischer publiek mikt.
Wat er verandert
De vorige generatie van de Mokka (de Mokka X, sinds zijn facelift in 2016) was een handige, maar eerder bescheiden kleine SUV. Het nieuwe model is heel wat ambitieuzer. Hij positioneert zich iets hoger in het gamma en is vooral een pak expressiever, zowel qua styling als qua weggedrag. De nieuwe Mokka is ook Opels eerste SUV die uitgebracht wordt met een 100 procent elektrische motor.

Design
De nieuwe Mokka tekent voor een radicale stijlbreuk. Hij heeft een dynamisch profiel, gekenmerkt door een hoge carrosserielijn en een naar beneden hellend dak die de auto een uitgesproken atletische look verlenen. Iets wat extra in de verf wordt gezet door de GS Line-afwerking, die de auto nog meer spierballen geeft en voor tal van kleurrijke details zorgt.
Maar het opvallendste kenmerk is toch de totaal nieuwe voorkant, waar de koplampen één geheel vormen met de “grille” (eigenlijk een glad carrosserie-element) die de kleine SUV een geheel eigen karakter geeft.
Binnenin
De Opel Mokka introduceert het nieuwe Pure Panel-dashboard, dat twee schermen combineert (althans op de topversies). Gebundeld onder een gemeenschappelijke kap, zorgen deze schermen voor de illusie van een panoramisch display. Het 12-inchscherm tegenover de bestuurder is volledig gewijd aan rij-informatie. De weergave is eenvoudig en maakt het makkelijk om de gegevens af te lezen.
Het centrale 10-inchscherm geeft toegang tot de aangesloten multimediabronnen en tal van instellingen, waarbij je de interface een pak lichter kan maken door naar hartenlust knoppen weg te laten. Iets wat Opel de Digital Detox noemt. De airco bedien je gelukkig nog altijd met fysieke knoppen, wat een pak handiger is.
Tot slot nog even vermelden dat de kofferruimte van 350 liter (in de elektrische versie helaas gereduceerd tot 310 liter) zich voor deze categorie situeert in de middenmoot.
Uitrusting
Naast dit dubbele scherm pakt de Mokka uit met een heel arsenaal aan snufjes - sommige standaard, sommige als optie, overgenomen uit de hogere segmenten.
Zo zijn de duurdere versies uitgerust met een verwarmd stuurwiel. Iets wat Opel trouwens in zijn hele gamma wil introduceren. En verder heb je natuurlijk alle mogelijke rijhulpmiddelen die de ene bestuurder al nuttiger zal vinden dan de andere, afhankelijk van zijn behoeften.
Zoals een adaptieve cruise control, een actieve rijstrookassistent met lane centering en een 360-graden panoramacamera voor het manoeuvreren. De exclusievere modellen zijn bovendien uitgerust met Intellilux led-matrixlichten. De 14 leds in elke koplamp passen hun lichtbundel voortdurend aan de omgeving en andere weggebruikers aan, voor een optimale verlichting in elke situatie.

Onder de motorkap
De Mokka heeft een brede waaier aan motorisaties. Opel geeft je de keuze tussen benzine (1.2 l Turbo met 100 of 130 pk), diesel (1.5 BlueHDI met 110 pk) en elektrisch. Deze laatste bestaat uit een elektromotor met een maximaal vermogen van 100 kW (136 pk), aangedreven door een 50 kWh batterij die een rijbereik belooft van 320 kilometer.

Onderweg
Het is met deze elektrische motor dat we kennis mochten maken met de kleine SUV. Het merk had dynamiek beloofd, en dat was niet gelogen! Dankzij de stevige ophanging heeft de SUV weinig last van rolbeweging. En de besturing is nauwkeurig genoeg om je op bochtige wegen een vertrouwd gevoel te geven.
De elektromor is niet superkrachtig, maar hij is wel onmiddellijk beschikbaar en geeft een aangenaam dynamisch gevoel wanneer hij een beetje gekieteld wordt. Al zal je daarvoor wel de Sport-stand moeten activeren: de enige modus waarbij de motor echt zijn 100 kW levert, ten koste van je rijberijk.
Om dat rijbereik te optimaliseren, zal je moeten overschakelen op de Eco-modus, waarbij het vermogen beperkt wordt tot 60 kW of 82 pk. Dit maakt de Mokka natuurlijk veel minder alert, en in sommige situaties zelfs een beetje beperkt. Maar dat is nu eenmaal de prijs die je betaalt voor een maximale autonomie. Voor dagelijks gebruik biedt de Normal-modus de juiste balans. Dus die zal wellicht het meeste voldoening geven.
Zoals het een goede elektrische auto betaamt, is de Mokka-e uitgerust met recuperatieremmen. Zo kan de energie die de wielen tijdens het afremmen produceren, omgezet worden in elektriciteit, die dan weer naar de batterij gestuurd wordt. Je kan deze recuperatie optimaliseren via de “B”-knop op de versnellingsbak. Op die manier wordt de vertraging versterkt, al zal je in de stad nog altijd niet zonder rempedaal kunnen. Iets wat bij sommige concurrenten met hun “One pedal driving” wel mogelijk is.

Verbruik
Opel claimt voor deze elektrische versie een WLTP-bereik van 320 kilometer. Geen onrealistisch cijfer voor wie over de nodige eco-rijvaardigheden beschikt en verstandig gebruikmaakt van de Eco-modus en de B-modus. Tijdens onze testrit haalden we een gemiddelde van ongeveer 19 kWh/100 km op een tamelijk glooiend parcours door het platteland, waarbij we switchten tussen de verschillende rijmodi. In deze omstandigheden wil dat zeggen dat je pakweg 250 kilometer met de auto kan rijden tot de batterij leeg is.
Budget
De basisprijs voor de 1.2 liter Turbo 110 pk is best aantrekkelijk (22.600 euro), maar dat kan van deze elektrische versie niet echt gezegd worden. De kostprijs van de technologie, en dan vooral de batterij en de elementen waaruit die bestaat, doet de rekening oplopen tot een pittige 36.200 euro in de Edition-uitvoering.
Daar mag je nog eens 2.750 euro bij tellen als je kiest voor de nieuwe e-GS Line afwerking, die met zijn rode inzetstukken op het koetswerk en binnenin een vleugje sportiviteit toevoegt aan het geheel.
Voor de e-Ultimate-versie met Pure Panel-interieur, 18-inchwielen en tweekleurige carrosserie zal je bovenop de basisprijs nog eens 5.100 euro extra op tafel moeten leggen.
En hoe zit het met de taksen? Voor professionele klanten is de fiscale aftrekbaarheid maximaal. Particuliere klanten betalen maar heel weinig belasting in Wallonië en Brussel, en zelfs helemaal niks in Vlaanderen.

Conclusie
Met zijn verzorgde look en een voorkant die het nieuwe gezicht van Opel belichaamt, laat de Mokka een frisse wind door het merk waaien. Zijn rijgedrag beantwoordt aan de verwachtingen en beloftes, met een gevoel van dynamiek dat zich niet laat wegsteken. Al vrezen we toch dat de prijs van de elektrische versie menige potentiële koper zal ontmoedigen.
Technische fiche Opel Mokka-e
- Motor: elektrisch, 100 kW/136 pk
- Aandrijving: op de voorwielen
- Versnellingsbak: automaat
- L/b/h (mm): 4.151/1.791/1.532
- Leeggewicht (kg): 1.480
- Koffervolume (l): 310
- Batterij (kWh): 50
- 0 tot 100 km/u (sec.): 9
- Topsnelheid (km/u): 150
- Rijbereik (km): 320
- Prijs: 36.200 euro
- BIV - verkeersbelasting (Wal/Brus/€): 61,5 - 83,56
- BIV - verkeersbelasting (Vla/€): 0 - 0
Troeven
- Geslaagde stijl
- Vrij dynamisch
- Rijkelijk uitgeruste duurdere uitvoeringen
- Overtuigend elektrisch rijbereik
Minpunten
- Beperkte hoofdruimte achterin
- Vrij dure Mokka-e
- Koffervolume bij de middelmaat ...
- ... en zelfs klein bij de elektrische Mokka
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.