Image
Partnerinfo - Duurzaamheid en energie zijn meer dan ooit hot topics. Ook automerk Hyundai bedenkt volop slimme oplossingen voor een groenere toekomst, op manieren die je misschien niet meteen verwacht. © Hyundai

Wist je bijvoorbeeld dat Hyundai visnetten uit oceanen hergebruikt en experimenteert met auto’s die stroom leveren aan het net?

De Hyundai IONIQ 5. © Hyundai


Utrecht als pionier

Het energievraagstuk is tegenwoordig een zeer belangrijk issue. Hoe kan de auto gebruikt worden in een intelligent ecosysteem? Vandaag kan de vehicle-to-load-functie in de IONIQ 5 en IONIQ 6 al stroom leveren (tot 3,6 kW) aan externe apparaten. Maar met vehicle-to-grid (V2G) zal de elektrische wagen in de toekomst ook als batterij voor je huis kunnen dienen of deel uitmaken van een ‘geconnecteerde stad’. De elektriciteit die in de batterijen van auto’s opgeslagen wordt, is bovendien groene stroom, opgewekt door zonnepanelen.

Is dit verre toekomstmuziek? Neen, want in het Nederlandse Utrecht is de fabrikant samen met de lokale mobiliteitsprovider We Drive Solar nu al bezig met een interessant proefproject. 25 (en binnenkort zelfs 150) exemplaren van de IONIQ 5 werden voorzien van vehicle-to-grid-technologie zodat ze stroom kunnen leveren aan het elektriciteitsnet. Het doel is om van Utrecht de eerste regio ter wereld te maken met een bidirectioneel energie-ecosysteem.

Hyundai
De Hyundai IONIQ 5 levert stroom aan externe apparaten. © Hyundai


Hyundai ruimt Europese wateren op

Nog een knap voorbeeld van hoe de autofabrikant het verschil maakt, is de schoonmaak van oceanen. Samen met Healthy Seas, een organisatie die zich bekommert om het behoud van het zeeleven, zet Hyundai zijn schouders onder schoonmaakcampagnes in Europese wateren. De resultaten in de eerste helft van 2022 mogen gezien worden: bij schoonmaakoperaties in vijf landen werd 23,5 ton afval verzameld en in heel 2021 zelfs 78 ton. Deze eerste stap vormt de basis voor circulair materiaalgebruik.

Hyundai
Hyundai maakt samen met Healthy Seas de zeeën schoon. © Jota Moya Martin GHOST DIVING Spain


Visnet wordt vloermat

Oude visnetten die in zee aangetroffen werden, kregen een zinvolle nieuwe bestemming. Aquafil, partner van Healthy Seas, verwerkte de nylonresten tot ECONYL-garen. Dit wordt dan weer gebruikt om duurzame producten te maken, zoals badkleding, vloerbedekking of … de vloermatten van de elektrische IONIQ 5. Die heeft trouwens nog veel meer duurzame vezels in z’n interieur, afkomstig van onder meer suikerriet en wol. Voor elke IONIQ 5 worden tot 32 petflessen versnipperd tot kleine stukjes, die gesmolten en tot draad gesponnen worden.


Eneco Clean Beach Cup

Ook in ons land springt de autofabrikant in de bres voor schonere stranden. De Belgische importeur steunt de Eneco Clean Beach Cup, een jaarlijkse actie waarbij Belgische en Nederlandse surf- en beachclubs afval verzamelen langs de kustlijn van beide landen. Hyundai stelde enkele exemplaren van de IONIQ 5 ter beschikking en vrijwilligers van Hyundai Belux hielpen mee tijdens de opruimactie. De actie op 20 maart 2022 bleek heel nuttig: bijna 3.000 opruimers verzamelden ruim vijf ton afval.

Hyundai beach clean up
Propere stranden dankzij de Eneco Clean Beach Cup. © Hyundai

Meer weten over de duurzame toekomst van Hyundai? Surf naar Hyundai.com/be