Als de zon niet meewerkt en het dikke druppels regent, dan is er nog steeds geen reden om thuis te zitten kniezen. 10 uit-tips voor gezinnen met kinderen.
Je wil de deur uit met de kinderen maar de zon laat het afweten? Sterker nog: het nat valt met bakken uit de lucht? Een overdekte speeltuin, een zwembad, een bowlingbaan of een bezoek aan de bioscoop kunnen soelaas brengen… Maar misschien ben je toch op zoek naar iets origineler of iets spannender. De volgende 10 bestemmingen kunnen wellicht inspireren.
1. Comics Station, Antwerpen
Comics Station is een unieke belevenis voor kinderen, hun ouders én hun grootouders. Te doen en te beleven: wegflitsen met de teletijdmachine van professor Barabas, verdwalen in Tollembeek (Urbanus), in vrije val bij de Kiekeboes langsgaan, omlaag razen van de hoogste indoor glijbaan ter wereld (22,5 m), de ‘dark ride’ bij de Smurfen (voor de allerkleinsten) ondergaan en nog veel meer. Comics Station is goed voor meer dan 60 activiteiten.
2. Belgisch Stripcentrum, Brussel
Minder actie dan in Antwerpen, maar veel meer een museum, dat is het Belgisch Stripcentrum in Brussel. Aan de hand van permanente en tijdelijke exposities worden talrijke facetten van het stripverhaal belicht. Kuifje en de Smurfen staan persoonlijk garant voor een avontuurlijke en creatieve beleving.
3. C-mine, Genk
Op expeditie onder de grond, het kan in C-mine in Genk. Spannend is de VR-ervaring (virtual reality) waarbij je de sfeer van de ondergrondse mijnarbeid kunt ervaren. De VR-tour maakt deel uit van een compleet belevingsparcours dat eindigt bovenop de authentieke schachtbok op het plein. 60 meter hoog maar liefst!
4. Technopolis, Mechelen
Al jaar en dag een topbestemming in Vlaanderen. Technopolis staat voor wetenschap en technologie op maat van kinderen én hun ouders of begeleiders. Er zijn meer dan 350 interactieve opstellingen die opgedeeld werden in diverse thema’s. Wat jouw planning betreft: maak er meteen een ganse dag van want binnen de muren van Technopolis vliegt de tijd en krijgt verveling geen kans.
5. Pass, Frameries (Bergen)
Wat Technopolis is in Vlaanderen, is het Pass net over de taalgrens in Frameries nabij Bergen. In het Pass staan verschillende interactieve tentoonstellingen, talloze animaties en een park van 28ha ter beschikking van leergierige gezinnen die een dagje willen experimenteren en bijleren over de mijnen van weleer. Oh ja, je kunt hier ook stoeien met robots, je eigen cosmeticaproducten maken of zelf objecten printen in 3D.
6. Huis van de Wetenschap, Luik
Kleinschaliger dan het Pass en Technopolis – maar daarom niet minder interessant – is het ‘Huis van de wetenschap’ in het centrum van Luik (website alleen in het Frans). In dit doe-centrum draait alles rond fysica, scheikunde en biologie. Ook hier kunnen de bezoekers zelf de handen uit de mouwen steken.
7. Atomium, Brussel
Een topper, letterlijk. Het Atomium werd in 1958 gebouwd voor de wereldtentoonstelling en werd nadien nooit afgebroken. Er is een hoop te doen op 8 niveaus in 5 bollen: van permanente tentoonstellingen tot tijdelijke expo’s. Vergeet de bovenste bol (92 meter hoog) niet te bezoeken en probeer aan de horizon de stad Antwerpen te herkennen.
8. Sea Life Centre, Blankenberge
Boven en onder water, zowel binnen als buiten: Sea Life Blankenberge staat garant voor een leerrijke dag voor jong en oud. Maak kennis met meer dan 2500 dieren en leer alles over het behoud, het broeden, redden en beschermen van de dieren in en aan de zee.
9. Flanders Fields Museum, Ieper
100 jaar geleden was België in totale oorlog. Surf naar Flanders Fields voor meer informatie over de activiteiten die in dit verband georganiseerd worden. Ga sowieso met je kroost langs in het aangrijpende In Flanders Fields Museum in Ieper, een absolute must voor de jongere generatie om de gruwel van de oorlog te kunnen kaderen.
10. De wereld van Kina, Gent
In de prachtige zijvleugel van de Sint-Pietersabdij huist een natuurmuseum waar je aan de hand van fossielen kunt zien hoe het leven op aarde zich ontwikkeld heeft. Van de oertijd tot vandaag, verschillende speurtochten leiden tot meer inzicht in de wereld van de ongewervelden en de biologie van de mens.
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.