Blankenberge is het Blankenberge niet meer van pakweg vijf jaar geleden. Het nieuwe station met de ‘ingebouwde’ hotels, de opgefriste centrumstraten, de verfraaide bibliotheek, het indrukwekkend Infopunt Toerisme, ... Op onze Ronde van België vind je deze 9 leuke plekken.
1. De lustige velodroom
Jeugdsentiment voor velen: de velodroom op het strand waar knotsgekke fietsen al rondjes draaien sinds 1933. De jeugd is er nog steeds dol op en bijgevolg doet de familie Monbaliu, derde generatie intussen, lustig verder.
2. Hotel aan het perron
Met de trein naar Blankenberge? Altijd een goed idee. En nog beter: het perron loopt naadloos door tot aan de ingang van het Ibis Budget hotel (**) en het in 2017 geopende Mercure hotel (****). Een betere uitvalsbasis voor een bezoek aan Blankenberge is er niet.
3. Uitwaaien in de Uitkerkse Polder
Rondjes draaien op de velodroom is goed voor je likes op de sociale media maar wie toch liever écht gaat fietsen, trapt in nauwelijks 10 minuten naar de Uitkerkse Polder. Voor de ornithologen onder ons: in dit waterrijke vogelreservaat houden zich onder meer de grutto, tureluur, scholekster, kluut en kievit op.
4. Ibiza in Oostende
Leg je oor te luister, prik je zonnebril in je haar en werp een blik op de drankkaart. Vervolgens: cocktail binnen handbereik en subtiel meedeinen op de diepe tonen die de dj toedient. En daarna? Nog een cocktail. Of een andere strandbar. Opgelet: respecteer altijd en overal de maatregelen nav het coronavirus!
5. Badstad in de Belle Epoque

In het Belle Epoque Centrum tikt de staande klok ergens tussen 1870 en 1914, de gloriejaren van de belle époque en tevens de periode waarin Blankenberge uitgroeide tot een belangrijke badstad. Drie belle-époquevilla’s werden gerestaureerd en verbouwd tot een kindvriendelijk bezoekerscentrum waar een interactieve tentoonstelling een nostalgisch beeld ophangt van de kuststad van weleer. Het centrum is volledig rolstoeltoegankelijk.
6. Hotsen en klotsen

Bezoek het windmolenpark in zee of schuim naar Breskens, Vlissingen, Zierikzee, Oostende, Nieuwpoort, Duinkerke, Zeebrugge of zelfs naar Antwerpen of Calais. Alles kan met de Water-Taxi. Wij gingen ’s avonds met schipper Michel in Blankenberge aan boord voor de onvergetelijke belevenis van de perfecte zonsondergang op zee. De uitermate sympathieke schipper sluit zijn zeetochten traditioneel af met bubbels (of iets alcoholvrij) maar verraste ons met een Belgische gin op basis van zilte kustkruiden: Nørdlys. Voor herhaling vatbaar. Het aantal passagiers wordt nav de coronamaatregelen beperkt tot 10 personen.
7. Huisje van Majutte

Dit (vermoedelijk) oudst bewaarde vissershuisje van de Kust is veel meer dan een museumcafé. Enthousiast uitgebaat door Lena en Peter die alle gasten persoonlijk verwelkomen met een woordje uitleg en vervolgens bij de verwenkoffie – de Majutte Trutte – nog wat meer geschiedenis inlepelen middels een fotopresentatie op een tablet. Blijven zitten is geen optie, rondwandelen en alle kleine hoekjes en kantjes ontdekken een must.
8. Het beste uit de zee
Het culinaire spectrum van Blankenberge is breed: van de uit de hand gelopen visgroothandel De Oesterput tot de Michelinster van Philippe Nuyens en daar tussenin een groeiende variatie trendy smuladressen. Wij schoven aan tafel bij Bistro De Boeie vanwege de aanlokkelijke menusuggesties. In het bord: dagverse seizoens-producten à la minute bereid en eigentijds opgeleukt.
9. Blankenberge 2.0
Nog meer inspiratie nodig? Start je zoektocht naar tips en originele ideeën op www.visit-blankenberge.be.
Zin in nog meer tips?
Klik door naar De Ronde van België en ga grasduinen in de honderden andere tips die we voor jou per provincie hebben klaargezet.
Als je zelf een route wil gaan plannen, check dan onze workshop RouteYou. In maximaal 4 stappen stel je je eigen wandel-, fiets-, motor- of autoroute samen.
Ga goed voorbereid maar ook gerust op weg en check onze pechverhelpingsformules. Met Touring Move On België helpen we jou overal in België uit de nood, of je nu met de motor, fiets of auto op weg bent!
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.