Image
Koksijde
Van de unieke garnaalvissers tot de eerste lessen windsurfen. Koksijde is een veelzijdige bestemming met heerlijke culinaire adressen.


We blikken in het kader van onze ‘Ronde van België’ terug op deze reportage waarbij we 4 Touring-leden meenamen naar onze Belgische Kust en hen daar een cursus windsurfen aanboden. Tijdens de uitstap (her)ontdekten we ook andere fijne facetten van Koksijde en omgeving.


We starten die ochtend in Kiss My Coffee, een koffietent waar de koffie nog gemaakt en geserveerd wordt zoals het hoort. Met granola erbij. Zelfgemaakt. We zijn echter niet gekomen om troost te slurpen, maar om te surfen. De twee jongste vrienden van het gezelschap, Maxime en Benjamin, hebben er een rit van ruim twee uur op zitten en willen na de koffie liefst meteen het sop in.


Garnaalvisser te paard

Koksijde - garnaalvisser


Maar dan zullen ze toch moeten wachten tot Stefaan Hancke uit het water komt. Stefaan is geen surfer, maar een garnaalvisser te paard. We treffen hem op het moment dat hij met zijn stoere Brabander uit zee komt. In zijn zog, de vangst van de dag. Die is beperkt, zucht hij. Maar dat maakt zijn demonstratie er niet minderauthentiek om, getuige de vele omstaanders die met camera’s het unieke tafereel vastleggen. Zo uniek zelfs dat Unesco deze lokale specialiteit eind 2013 opnam op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed.


Wind, maar geen golven

Volgende halte: Surfclub Windekind, zo’n 1.500 meter verderop. Benjamin en Maxime wrijven zich al in de handen, maar volgens surfinstructeur Sven Fransen zijn de weersomstandigheden niet bepaald ideaal. Sven: “Eigenlijk gaan we nooit meteen op zee met mensen die nooit eerder op een surfplank hebben gestaan. Meestal starten we op een meer in de buurt. Trouwens, de zee is momenteel sowieso nog te ver. Ik stel voor dat jullie eerst iets eten en drinken. Daarna zien we wel verder.”


Het wordt een kleine hap. Op het terras, want de zon is van de partij en ook de nodige wind tekent present. Maar er mag ook weer niet té veel wind staan. En idealiter manifesteren er zich ook geen golven op het water. Dat zijn veel voorwaarden, maar ze worden door- gespoeld en gerelativeerd met een Brugse Zot. Alleen Benjamin doet niet mee. Hij drinkt zich moed in met een frisse Schweppes Agrum. Hij doet aan sport, laat hij vallen. Maxime schudt het hoofd en zegt dat hij niet zo bescheiden moet zijn: “Benjamin, je bent een triatleet verdorie!” Onze Vlaamse vrienden Ben en Nico kunnen niet achterblijven en geven dan maar toe dat ze al eerder gesurft hebben. Al blijkt dat intussen meer dan drie decennia geleden, berekenen ze snel.


Het sop in

Koksijde-surf


Intussen vallen alle elementen op hun plaats. Het kwik stabiliseert zich rond de 23 graden, er staat een zuchtje wind en de zee vertoont hooguit wat rimpels. Perfect, beslist Sven. Over naar de oefeningen en instructies op het droge. Maar al vlug kort Sven de oefeningen in, vertrouwend op hun enthousiasme en sportiviteit. Ben is er het snelst mee weg en staat plots 50 meter diep in zee. Keurig rechtop, zeil perfect onder controle. Afgedreven of tot daar ‘gesurft’? Niemand heeft het gezien, want de rest heeft het te druk met vallen en opstaan.


Na Ben krijgt Benjamin zijn zeil getemd en komt ook zijn plank in beweging. Sven ligt eveneens in het water en probeert de vier heren tegelijk te coachen. Niet eenvoudig, maar wonderwel vindt het gezelschap snel de balans tussen plank, zeil en wind. Maxime heeft na een tijdje genoeg van de zeil-plank-coördinatie en ziet zijn kans schoon om het paddle board van Sven af te snoepen. “Dit is meer mijn ding”, roept hij na een poos. Om vervolgens zijn wetsuit uit te trekken en het op een stevige duik te zetten. Benjamin volgt, want het water – en dat bevestigen ook Ben en Nico – is héérlijk. We eindigen met een fotomoment. De fotograaf twijfelt geen seconde: vier heren, een surfplank, zie je The Beach Boys al voor je? Zelfs de twee twintigers zien het concept meteen zitten.


Genieten aan de chef’s table

Na de inspanning, de ontspanning. We hebben een tafel geboekt bij Oh Restaurant in Sint-Idesbald. Op wandel-afstand van ons hotel, want we calculeren bij voorbaat een goed glas in. Bij aankomst blijkt de felbegeerde ‘Chef’s table’ voor ons gedekt. De tafel lijkt te zweven boven een waterpartij en het gezelschap heeft zicht op de bedrijvigheid in de keuken. Wat een eer. De rest is perfect gecoördineerde pure verwennerij, zowel op het bord als in het glas. Een topadres voor fijnproevers, klinkt het unaniem.


Ruim 240 hectare bijzondere duinen

De duinen van de Hoogpanne, net buiten Koksijde


De ochtend nadien ronden we ons korte verblijf af met een wandeling door de duinen. Afspraak om 10.30 uur in het bezoekerscentrum van De Doornpanne. Hier huist een permanente tentoonstelling over de waterwinning in de duinen en de rijke fauna en flora van het ruim 240 hectare grote natuurgebied. We gaan op stap met een gids die ons de mooiste plekjes van dat gebied toont. Indrukwekkend, zuchten de vier, want ze hadden zich niet verwacht aan zoveel duintypes en fraaie vergezichten. Dat laatste blijkt met name als we op de Hoge Blekker staan, met 33 meter de hoogste duintop van de Kust. Machtig. De échte afsluiter van het weekend is de lunch bij Eethuis ’t Blekkertje, dat geheel voorspelbaar vlak bij de Hoge Blekker ligt. Of er garnaalkroketten zijn? Uiteraard. Want zeg nu zelf: een weekend aan zee afsluiten zonder onze unieke grijze garnaal te degusteren? Nooit!


Het verdict

De vier waren voor één ding uitgenodigd: windsurfen op zee. En dat was een schot in de roos, klinkt het in koor. Alleen voor Benjamin mocht het allemaal wel wat spannender. Meer wind, hogere golven. Ook Ben en Nico kijken tevreden terug op hun sportieve prestaties in het water, en voegen Oh Restaurant en ’t Blekkertje toe aan hun lijst met culinaire aanraders. Of ze terugkeren? Een overbodige vraag; welke Belg houdt nu niet van onze kust, met al zijn geneugtes op en aan het water?


Waar overnachten?

Op visitkoksijde.be vind je een ruim overzicht van overnachtingsmogelijkheden: hotels, B&B’s, campings, vakantiewoningen, ... Wij verbleven voor deze trip in Soll Cress, een familiaal hotel op nauwelijks 150 meter van het strand.


Zin in nog meer tips?

Klik door naar De Ronde van België en ga grasduinen in de honderden andere tips die we voor jou per provincie hebben klaargezet.


Als je zelf een route wil gaan plannen, surf dan naar onze workshop RouteYou. In maximaal 4 stappen stel je je eigen wandel-, fiets-, motor- of autoroute samen.


Ga goed voorbereid maar ook gerust op weg en check onze pechverhelpingsformules. Met Touring Move On België helpen we jou overal in België uit de nood, of je nu met de motor, fiets of auto op weg bent!