Echte wintersportfanaten hebben hun eerstvolgende wintersportvakantie al aangestipt op hun agenda. Ook het vervoersmiddel staat al vast: de auto. Toegegeven, met de auto bepaal je zelf wanneer je rijdt. Maar de verplaatsing met de auto heeft ook minder prettige kanten: de structurele files zodra je de eindbestemming nadert, de weersomstandigheden die al eens een spelbreker durven te zijn, de tolwegen onderweg, het autovignet dat je moet hebben als je de grens overschrijdt, de kost van de skibox (aankoop of huur), de eventuele sneeuwkettingen en de tijd die je in de auto doorbrengt. Er zijn echter drie alternatieven die heel wat potentiële frustraties grotendeels kunnen wegnemen: de bus, de trein en het vliegtuig.
Vooraleer we verder gaan: de onderstaande alternatieven zijn voor interpretatie vatbaar omdat veel afhangt van de reisperiode (binnen/buiten piekmomenten), de samenstelling van het gezelschap (koppel, gezin, een stel vrienden), de bestemming, de duur van het verblijf enzovoorts. Hieronder hebben we overigens enkel de meest populaire skibestemmingen opgenomen. Wie ook op dit vlak naar alternatieven zoekt (binnen Europa), kan de volgende interessante wintersportbestemmingen overwegen: Andorra, Bulgarije, Noorwegen, Slovenië, Slowakije, Spanje en Tsjechië.
1. De auto
De voordelen zijn genoegzaam bekend, maar het kostenplaatje ligt vaak hoger dan men vermoedt of inschat. Bovendien staat de auto op de bestemming meestal stil tot het traject huiswaarts wordt ingezet. In dat geval: waarom de auto nemen als er mogelijks interessante alternatieven zijn?
2. De trein
De trein is van oudsher hét alternatief om comfortabel en zonder stress naar jouw winterbestemming te reizen. Sinds de afschaffing van de ‘Tréski’ zijn er helaas niet veel alternatieven, waardoor je niet al te lang mag talmen om tickets te boeken. Wie Frankrijk als bestemming heeft gekozen, staat vanuit Brussel op amper 4 en een half uur in Chambéry. Van daaruit sta je op korte tijd in onder meer Les 3 Vallées, Tignes, La Plagne of Les Arcs. De treintickets (vanaf 55 euro) zijn vanaf 14 september beschikbaar op thalys.com en b-europe.be. De treinen rijden elke zaterdag tussen 23 december 2017 en 14 april 2018 (laatste terugrit) en vertrekken vanuit Antwerpen om 7.05 uur of Brussel-Zuid om 7.53 uur.
Wie naar de Zwitserse Alpen (maar ook de Franse) wil sporen, kan voor betaalbare tickets ook terecht op b-europe.com. Ook hier geldt: wacht niet te lang. Op b-europe.com vind je ook zitjes op treinen richting Oostenrijk en Italië maar dan mag je het niet erg vinden om onderweg over te stappen.
3. Het vliegtuig
Het is de luchtvaartsector niet ontgaan dat sporen naar Oostenrijk minder evident is dan sporen naar TGV-land Frankrijk. Lijnvluchten zijn weliswaar niet altijd goedkoop, maar er zijn alternatieven bij onder meer TUI Fly. Nieuw dit seizoen zijn vluchten vanuit Antwerp-Deurne naar Innsbruck. De maatschappij vliegt vanaf 22 december elke maandag- en vrijdagochtend tussen de genoemde steden. Het vertrek vanuit Antwerpen is voorzien om 8 uur (op maandag) of 6.30 uur (op vrijdag). Kortom: met een beetje geluk (afhankelijk van jouw eindbestemming) vertrek je na het ontbijt en sta je nog voor de lunch op de piste. Prijzen vanaf 49,99 euro (enkel), voor wie er snel bij is.
De Zwitserse skigebieden bereik je makkelijk vanuit de luchthavens van Zürich en Genève. Maar weet ook dat je vanuit respectievelijk Zürich en Genève makkelijk naar de Oostenrijkse en Franse skigebieden kunt doorreizen. Trouwens, met een ticketje van Brussels Airlines mag je je skimateriaal zonder meerkost mee inchecken.
4. De bus
Concurrent Thomas Cook en Neckermann bieden met de Skibuzz een alternatief per luxe autocar naar tientallen skistations in de Franse en Oostenrijkse Alpen. Een greep uit het aanbod: Bonneville, Moûtiers, Les Menuires en Val Thorens in Frankrijk en Lermoos, Seefeld, Oetztal Bahnhof, Wiesing, St-Johan in Tirol & Zell am See in Oostenrijk. Vanaf 99 euro (Franse bestemmingen; 119 euro voor Oostenrijk), heen en terug (enkele reizen zijn niet mogelijk).
Voor alle duidelijkheid: heel veel andere reisorganisaties bieden eveneens busreizen naar de sneeuw aan. Doorgaans rijden de autocars ’s nachts waardoor je de ochtend nadien al meteen kunt gaan wintersporten. Prettige vakantie!
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.