Enkele jaren geleden kwam Mercedes tot het besef dat hun catalogus te veel modellen telde. Tijd dus om schoon schip te maken. Deze CLE, die twee voorgangers vervangt, is hier een mooi voorbeeld van.

Ga niet te veel af op de naam, want de CLE is niet alleen de coupéversie van de E-Klasse. Hij vervangt namelijk zowel de E-Klasse Coupé als de C-Klasse Coupé. Er zijn trouwens ook heel wat elementen van de C-Klasse in terug te vinden. Zo leunen de voorzijde en de gespierde achterkant meer aan bij de 'kleine' Mercedes dan bij de nieuwste generatie van de grotere broer. Ook het dashboard is gewoon overgenomen van de C-Klasse, net als het platform uiteraard.
De CLE is binnenin dan ook ruimer of iets minder ruim vergeleken met respectievelijk de vorige C of E Coupé. Het goede nieuws is dat het niet altijd dezelfde is die moet inleveren. De CLE houdt dus het midden tussen beide voorgangers, en dat merk je ook onderweg.

Zescilinder
Wat de motor betreft, zal niemand teleurgesteld zijn. De CLE skipt immers de basismotoren van de C-Klasse en biedt op dat vlak dezelfde krachtbronnen als de E-Klasse. Het vermogen varieert van 204 pk (CLE 200) en 258 pk (CLE 300) tot 381 pk voor de 3.0-zescilinder (CLE 450). Mercedes heeft bovendien een CLE 220d in de catalogus staan, met een dieselmotor van 200 pk. Later komen daar dan nog de plug-inversies en natuurlijk ook de AMG-uitvoeringen bij. Bij dagelijks gebruik en een rustige rijstijl focust de CLE volop op comfort. De ophanging zorgt ervoor dat oneffenheden onderweg weggefilterd worden. Al bij al is de Mercedes CLE voor ons bijzonder geslaagd. En de prijs? Die was bij het verschijnen van dit artikel nog niet bekend.

De Mercedes CLE 450 in een notendop
- Motor: zescilinder turbobenzine, microhybride, 2995 cm³, 381 pk - 500 Nm
- Aandrijving: vierwielaandrijving
- Versnellingsbak: negentrapsautomaat
- L/b/h (mm): 4850/1860/1428
- Leeggewicht (kg): 1860
- Koffer (l): 420
- Tankinhoud (l): 66
- 0 tot 100 km/u (sec.): 4,4
- Topsnelheid (km/u): 250
- Gemengd verbruik (l/100 km): 7,8-8,6
- CO2-uitstoot (g/km): 176-196
- Prijs (€): onbekend
Troeven
- Gestroomlijnd en gespierd design
- Echte vierzitscoupé
- Het gevoel van een zescilinder
- Onberispelijke afwerking van het interieur
Minpunten
- Minder scherp en pittig dan de oude C-Klasse Coupé
- Minder ruim dan de oude E-Klasse Coupé
- Soms wat vervelende rijhulpsystemen
- Prijs?
Nieuwsgierig naar andere automodellen? Lees hier alle autotests van Touring.
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.