De Toyota Prius is misschien wel een van de meest iconische auto's van de voorbije twee decennia. Hij belichaamt het beeld van de hybride auto. Deze nieuwe generatie onderging echter een paar ingrijpende wijzigingen, zowel qua vorm als qua inhoud.

De Prius is echt het archetype van de hybride, met een iconisch design en een verbazingwekkend doeltreffende techniek. Een snelle blik op het nieuwe model leert ons dat de aerodynamica nog altijd het lijnenspel en dus ook de energie-efficiëntie bepaalt. Maar doordat de nieuwe Prius wat lager en wat korter geworden is, en de deurgrepen achteraan weggewerkt zijn, ziet het nieuwe model eruit als een kleine coupé.

Binnenin zet die trend zich voort
Er wordt volop gefocust op ergonomie, en de Japanse constructeur heeft een goed evenwicht gevonden tussen fysieke knoppen en bediening via het scherm. En zoals altijd bij Toyota is de kwaliteit van de afwerking onberispelijk. Dat kunnen we helaas niet zeggen van de binnenruimte, die vooral achterin (qua plafondhoogte) vrij beperkt is. De oorzaak ligt bij de nieuwe look, die ook zorgt voor een vrij klein koffervolume (284 liter). Gelukkig kan je de achterbank in verschillende delen neerklappen.
Voortaan is de Prius in Europa enkel nog verkrijgbaar als plug-inhybride. Die vrij radicale keuze gaat gepaard met een gevoelige toename van het vermogen. Als beide motoren (benzine en elektriciteit) samenwerken, is deze Prius goed voor 223 pk.

Onderweg toont de wagen zich bijzonder dynamisch, met een ophanging die de gulden middenweg vindt tussen grip in de bochten en het wegwerken van oneffenheden in het wegdek. Dankzij de 13,6 kWh sterke batterij heeft de Prius volgens Toyota bovendien een elektrisch rijbereik tot 69 km. Dat cijfer haal je in werkelijkheid trouwens vrij vlot. En hoe meer je elektrisch rijdt, hoe lager je verbruik ligt. De prijzen van de nieuwe Prius waren bij het schrijven nog niet bekend.
Troeven
- Zacht en efficiënt hybride systeem
- Dynamisch en aangenaam weggedrag
- Minder uitgesproken design en interieur dan vroeger
- Overtuigend elektrisch rijbereik
Minpunten
- Geen klassieke hybride meer waarmee het model bekend is geworden
- Beperkte hoofdruimte achterin
- Kleiner koffervolume
- Hoeveel gaat dat kosten?
Andere automodellen ontdekken? Lees hier alle autotests van Touring.
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.