Op vakantie in eigen land: 20 inspirerende fietsroutes voor de ganse familie.
Wie België vanuit het fietszadel wil ervaren, kan kiezen uit vele honderden fietsroutes. Ze allemaal in kaart brengen is helaas onbegonnen werk dus beperken we ons hieronder tot 20 inspirerende routes, zowel boven als onder de taalgrens. Alle geselecteerde routes zijn geschikt voor families met of zonder kinderen.
1. De provincie Namen organiseert deze zomer ruim 10 verschillende fietstochten waarbij telkens een zogeheten RAVelBBQ wordt georganiseerd. De routes variëren van 12 tot 39 km en voeren onder meer door de Condroz, de Naamse Ardennen, de Samber-Maasvallei en het land van de meren.
2. Alle Vlaamse fietsknooppunten in je binnenzak? Dat kan met deze app. De app is gratis maar je kunt een abonnement nemen (3.99 euro/jaar). Abonnees krijgen toegang tot extra functies: de mogelijkheid om alle routes voor offline gebruik te downloaden en stemnavigatie.
3. Fietsen in het spoor van de Romeinen. Startpunt: museum het Toreke aan de Grote Markt in Tienen. Daarna gaat het richting Landen, over oude Romeinse wegen en langs authentieke tumuli.
4. Het wielerseizoen mag dan al begonnen zijn, toch willen velen het ook eens proberen nadat het stof van de wielrenners is neergedaald. Probeer de klassiekers zelf uit met dit gratis koersmagazine.
5. De Cobergherfietsroute flirt met de Franse grens. Je vertrekt vanuit Adinkerke en fietst daarna meteen door naar het Franse Hondschoote. Op dit fietstraject staan de Moeren centraal. Dat is een 3.000 ha groot landbouwgebied met rechthoekige kavels en loodrechte grachten. Meer gelijkaardige routes ‘met zicht op zee’, vind je hier.
6. De Waalse provincies pakken ook dit jaar uit met een fietsbrochure: “Heerlijk fietsen in Wallonië”. Je vindt er informatie in over 45 themaroutes, (inter)nationale langeafstandsroutes en knooppuntennetwerken alsook een evenemenenkalender.
7. Vanaf het historisch centrum van Durbuy loopt er een RAVel langs de Ourthe tot Barvaux (6.5 km). Onderweg zijn er enkele tavernes waar je een lichte maaltijd kunt nuttigen en waar de kinderen kunnen spelen (laser-game, minigolf, speeltuin, etc.). Nog tot begin oktober is het Reuze Labyrint tussen de maïsvelden te bezoeken.
8. Fietszoektocht naar het gestolen Lam Godspaneel ‘De Rechtvaardige Rechters’. Klim in het zadel aan de Sint-Baafskathedraal in hartje Gent en fiets daarna onder meer via het Bisschoppelijk Paleis en het Kasteel van Laarne naar het centrum van Wetteren. Waar verstopte Goedertier het paneel? Zullen we het ooit weten? Meer info vind je hier.
9. Een exacte datum is er nog niet, maar tijdens de maand augustus wordt de ‘Souss Classic’ gereden om de Meren van l’Eau d’Heure. Ook dit jaar hebben de organisatoren drie trajecten (20, 40 en 65 km) uitgestippeld voor mountainbikers van elke leeftijd.
10. De fiets is het ideale vervoermiddel om een reis door de tijd te maken langs Unesco-erfgoed. Zo verken je op je eigen tempo de historische en landschappelijke rijkdom van de Ardennen en Wallonië. De Unesco Werelderfgoedroute is verdeeld in 11 etappes en bij elk traject worden tips voor verblijfsadressen gegeven.
Nog meer inspiratie nodig? We selecteerden ook nog de volgende verrassende fietsroutes; in elke provincie één.
11. KD fietsroutes: 6 kindvriendelijke fietsroutes met haltes waar kan geravot worden.
12. Leiestreekroute: de mooiste plekjes langs de Leie tussen Gent en Deinze.
13. Iedereen kAPPitein: aan de hand van een app de Antwerpse haven ontdekken.
14. Vliegtuigen spotten: een tocht rond de luchthaven van Zaventem.
15. Fietsen door het water: fietspad dat jou ‘door het water’ loodst in Bokrijk.
16. Dwars door Roman Païs: het ‘land’ van de lekkerbekken nabij Nijvel.
17. Picardisch Wallonië: ruim 1600 km fietsroutes en thematische tochten.
18. Natuurpark Hoge Venen: heuvelachtig, maar je kunt er elektrische fietsen huren.
19. RAVeL lijn 126: van Ciney naar Huy (en terug).
20. Route van de Cuesta: met de STB over heuvels en langs valleien.
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.