Image

Culinair toerisme? In West-Zeeuws-Vlaanderen hebben ze er alvast hun eigen kijk op. Hier focust men namelijk op de korte voedselketen: van de zee en de polders quasi rechtstreeks op je bord. Of nog korter: zelf plukken en klaar.

Foodies zullen West-Zeeuws-Vlaanderen meteen associëren met de sterrenrestaurants in Cadzand. Geheel terecht, want mede door hen werd het predicaat ‘foodregio’ in dit deel van Zeeuws-Vlaanderen extra in de verf gezet. En toch gaan we niet in Cadzand op stap, maar gaan we in de kleine Zeeuwse dorpjes op zoek naar de bron van het culinair toerisme. En dat mag je best letterlijk nemen …

West-Zeeuws-Vlaanderen pluktuin
Ingrid Vanbrabant aan het werk in ‘Kulderzipken’. © Bart De Landtsheer


Onze tweedaagse in West-Zeeuws-Vlaanderen begint nabij Het Zwin, nét over de grens, in Retranchement. “Dat spreek je niet op z’n Frans uit, maar gewoon op z’n Vlaams.” Aan het woord is een Nederlander die meer Vlaams dan Nederlands klinkt en ons op het hart drukt dat ‘ze hier heel gewoontjes doen’. Het dorpje telt nauwelijks 300 inwoners, maar het zijn niet de twee straten in het centrum die onze aandacht trekken, maar wel de wildpluktuin ‘Kulderzipken’ net buiten de dorpskern.


Wildplukwandeling

We worden er ontvangen door Ingrid Vanbrabant, die in Vlaanderen geboren is maar al sinds 1989 in West-Zeeuws-Vlaanderen woont. Ze is al van kinds af aan begaan met de natuur en vandaag organiseert ze als herborist wildplukwandelingen. Dat betekent dat je met haar op stap gaat en wilde planten plukt om die nadien culinair of medicinaal te gebruiken.

Ingrid, terwijl ze een plantje aait: “Voor veel mensen is dit onkruid, maar heel wat wilde planten zijn waardevol en bevatten soms meer vitaminen en mineralen dan de groenten en het fruit in de supermarkt.” Dat komt omdat ze niet ‘bewerkt’ zijn maar puur, vervolgt ze. En bovenal: vers en gratis. Ingrid leert ons het onderscheid te maken tussen giftig en eetbaar en trakteert ons na de wandeling op een bescheiden proeverij. Onze culinaire uitstap is alvast verrassend begonnen.


Overnachten op het strand

Na de wildpluktuin trekken we richting strand. We gaan voor onze overnachting in de regio niet op hotel of naar een camping, maar hebben een zogeheten ‘panoramahuisje’ geboekt op het strand van Groede. Zo’n panoramahuisje biedt plaats aan maximaal 6 gasten (waarvan 4 volwassenen) en ook de hond is welkom, al dien je dat bij de reservatie wel aan te geven.


Kenmerkend is de massieve glaswand waardoor je een prachtig uitzicht hebt op het strand, de duinen en uiteraard de zee (hier vloeit de Westerschelde in de Noordzee, red.). Binnen is het gezelligheid troef en alle luxe is aanwezig, met uitzondering van – gelukkig maar – een tv. Ideaal dus om de rust op te zoeken en vanuit je luie stoel naar de beweging op het water te turen. Hier komen de grote schepen voorbij die van en naar de havens van Vlissingen, Terneuzen en Antwerpen glijden. Geruisloos en indrukwekkend.

Je zit ook op de eerste rij als ’s avonds de zon ondergaat en ’s ochtends ben je per definitie de eerste op het strand. Ontbijten doe je binnen of buiten op je eigen terras. Of wat dacht je van een barbecue op het strand? Alles is voorzien.


Het leukste straatje van Zeeland

Ook het dorpje Groede zelf is een must-see. Klein en compact, maar vooral vriendelijk en levendig. Ga een biertje proeven bij De Drie Koningen, want die worden in het café zelf gebrouwen.

En slenter zeker door de Slijkstraat, volgens de inwoners van Groede veruit het leukste straatje van Zeeland. Je treft er historische winkeltjes en werkplaatsen, een oude herberg, een huistheater en een hele resem ambachtelijk geproduceerde streekproducten. Wat dacht je van een wijn uit West-Zeeuws-Vlaanderen? Jawel, je leest het goed.


Na onze wandeling door Groede brengen we een bezoek aan melkveebedrijf De Heerenhoeve. Hier kan je het hele jaar rond verse weidemelk tappen. Koop ter plaatse een fles van 1 of 2 liter (1 euro) en vul zelf je fles (1 euro per liter). In het hoogseizoen is er aan de schepvitrine ook ambachtelijk bereid ijs te krijgen. Wederom: heerlijk.

Volgende halte: fruitteeltbedrijf Flikweert. Is de kroost mee? Trek dan wat extra tijd uit om je eigen bloemenboeket samen te stellen (een bloementuin van 2.000 m2) en zelf fruit te plukken. De kinderen mogen helpen, maar als ze echt te klein zijn om met een laddertje de appels te plukken, laat ze dan even achter in de knuffeltuin, bij de konijntjes, of in de vlindertuin.

Het bedrijf produceert ook fruitsapjes van eigen bodem. Zonder toevoegingen, dat spreekt. Appel met een vleugje peer of peer met een vleugje appel, bijzonder lekker. De pluktuin is open van medio juni tot medio augustus.


Heerlijk tafelen

Zoals gezegd telt de streek een aantal gerenommeerde sterrenrestaurants. Maar de regio staat ook bekend om zijn vele strandpaviljoens. Al heeft men het lokaal liever over strandrestaurants, omdat ‘paviljoen’ de lading niet echt dekt. Als we gaan tafelen bij De Strandloper begrijpen we meteen waarom. Sliptongetjes, sla en frietjes. En vooral: zicht op zee. Zalig!

West-Zeeuws-Vlaanderen strandpaviljoen
Strandpaviljoen De Strandloper. © Johannes Vande Voorde


Liever geen zand tussen de tenen? De regio bulkt van de lekkere adresjes. Fans van schaaldieren hoeven in elk geval niet ver te rijden: Zilt & Zout in Retranchement werd ons getipt door insiders. ‘Volzet’ staat er op een bordje voor de deur, en da’s doorgaans een goed teken. Maar wij hebben gereserveerd. Terwijl we naar onze tafel worden geleid, lachen de klassieke ‘fruits de mer’ ons al toe. Onze keuze is gemaakt nog voor we het aperitief besteld hebben.

Alles komt recht uit de zee, met een korte tussenstop in de open keuken van het restaurant. De indrukwekkende zeevruchtentoren wordt tot het laatste kokkeltje afgebroken, waardoor er geen ruimte meer is voor de ambachtelijke zoetigheden uit de regio. Een volgende keer dan maar.

West-Zeeuws-Vlaanderen Zilt & Zout
De ‘fruits de mer’ bij Zilt & Zout. © Bart De Landtsheer


Polderd
orpjes

West-Zeeuws-Vlaanderen is perfect bereikbaar met de auto of met de motor. Ter plaatse kan je een fiets huren of, het is eens iets anders, een e-chopper (bij Rent&Joy) om de kronkelende polderweggetjes en pittoreske dorpjes te ontdekken.

Meer info over West-Zeeuws-Vlaanderen vind je op de officiële website van de regio: www.wezienjehiergraag.nl

Andere interessante websites:


Vertrek zonder kopzorgen

Een probleem onderweg of op je bestemming? Onze wegenwachters schieten je dag en nacht te hulp. Dankzij onze verschillende pechverhelpingsformules krijg je bijstand tot 100 km buiten onze grenzen of overal in Europa.

Maak je fiets lenteklaar

Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!