Dichtbij en compleet wat vakantiebeleving betreft, lonkt Zwitserland. Het land is bijzonder divers, de oppervlakte relatief bescheiden. Kortom, ideaal om te ontdekken met het openbaar vervoer (OV) dat als een goed geoliede machine alle uithoeken van het land met elkaar verbindt.
Of je nu de boot neemt, de bus of de trein, de uurroosters sluiten naadloos op elkaar aan. En je kan alles door elkaar gebruiken met maar één ticket: de Swiss Travel Pass. Fietstochtje(s) gepland? Goed nieuws: je fiets mag overal mee op het OV.
Zwitserland per trein
Andere optie: het land ontdekken aan boord van een panoramatrein. Kies een traject, leun achterover, nip van je koffie en laat de indrukwekkende landschappen aan je voorbijtrekken. De Alpen oversteken tot in Italië? Neem de Bernina Express (foto hieronder) van Chur tot Tirano (Italië).

Voor de kenners: dit traject is inderdaad een van de spectaculairste verbindingen in Zwitserland, met dank aan de 65 meter hoge Landwasserviaduct en de 196 andere bruggen en 55 tunnels.
Keuzestress? Check de Grand Train Tour of Switzerland en verlies je hart voor eens en voor altijd aan dit land.
Duurzaamheid in elk aspect
Vakantiegangers die hun ecologische voetafdruk nauw in de gaten houden, hoeven in Zwitserland nergens over na te denken. Het OV wordt sowieso duurzaam georganiseerd: treinen zijn al geen grote vervuilers en de energie die ervoor opgewekt wordt, komt voor liefst 90% uit waterkracht. Je kan ook met een gerust geweten aan boord gaan van een schip, wetende dat het hybride wordt aangedreven (de MS Diamant op het Vierwoudstedenmeer). Of neem de elektrische postbus, in Interlaken bijvoorbeeld.

Kan het nóg duurzamer? Jazeker: de ‘Funi’ (kort voor funiculaire) in Fribourg rijdt al sinds 1899 zonder elektriciteit of fossiele brandstoffen. Als krachtbron gebruikt hij namelijk restwater. Check ook dit artikel over duurzaam reizen in Zwitserland.
Paradijs voor de actieve vakantieganger
We vertellen je wellicht niks nieuws, maar Zwitserland is een topbestemming voor de actieve vakantieganger. Welke sport je ook beoefent, check zeker het gratis platform SwitzerlandMobility (bestaat ook als app). Het aanbod bestaat uit een netwerk van uniform aangegeven routes (fietsroutes, wandelroutes, skateroutes, noem maar op) die perfect aansluiten op het OV.
Zwitserse steden: compact en compleet
En last but not least staat Zwitserland ook bekend om zijn prachtige steden. Ze zijn niet groot, maar ze pakken uit met een gigantisch cultuuraanbod, ze zijn schitterend gelegen en hebben stuk voor stuk een eigen identiteit. Meer daarover in dit artikel: Citytrippen Zwitserland.

Cultuurliefhebbers moeten beslist in het aanbod van Art Museums of Switzerland duiken. En daarna een daguitstap in de bergen? Het kan allemaal. Want in Zwitserland ligt de natuur altijd binnen handbereik.
Elektrisch door Zwitserland?
Wie niet weet waar te beginnen, kan de E-Grand Tour of Switzerland overwegen. De tour bundelt het beste op het vlak van natuur en steden op één route. Uniek: onderweg zorgen ongeveer 300 laadstations ervoor dat je dit 1.600 kilometer lange traject probleemloos met een elektrische auto kan afleggen.

Meer info
Geïntrigeerd? Stop met dromen en start met plannen op MySwitzerland.com. Goed om te weten: Touring-leden krijgen 10% korting op alle Interhome-vakantiewoningen in Zwitserland!
Meer weten over de Zwitserse steden en wat hen zo uniek maakt? Check dit overzicht, waarin we onder meer Basel, Bern, Genève, Lausanne, Lugano en Luzern met een bezoekje vereren.
Ook voor wie belang hecht aan duurzaam reizen is Zwitserland dé bestemming bij uitstek. Meer info in dit artikel: duurzaam op vakantie in Zwitserland.
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.