Image
Duitsland

Als je van een Europese lidstaat naar Duitsland reist met je kat, hond of fret, dan moet elk dier:

  • beschikken over een Europees huisdierenpaspoort.
  • identificeerbaar zijn dankzij een tatoeage of elektronische chip. Als je dier een tatoeage heeft, moet die leesbaar zijn. Het plaatsen van tatoeages op dieren is verboden sinds 3 juli 2011, maar tatoeages van vóór die periode zijn nog steeds geldig.
  • ten minste 21 dagen voor de reis gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid. Je mag geen jong huisdier meenemen dat het nog niet tegen hondsdolheid is ingeënt of nog niet volledig immuun is.
  • In bepaalde delen van Duitsland is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht. Zelfs zonder verplichting is een aansprakelijkheidsverzekering nuttig.
  • In Duitsland moet je een hond veilig vastzetten in de wagen met een hondengordel, achter een hondenrek of in een kennel.
  • Sommige deelstaten hebben een lijst met gevaarlijke hondenrassen. Ga sowieso na of je hond toegelaten is indien je een hond hebt van een ras dat als gevaarlijk kan beschouwd worden. 
  • Let op, als je bij je reservatie nergens ‘Haustiere erlaubt’ (huisdieren toegestaan) ziet staan, is het verboden om je huisdier mee te nemen. De eigenaar kan stappen ondernemen en je de toegang weigeren. Honden moeten ook steeds aan een leiband worden gehouden die niet langer mag zijn dan 2 meter op openbare plekken zoals stations, openbaar vervoer, festivals, enz.
  • Informeer je goed voor je vertrek, ook over de mogelijke wandelpaden waar honden wel/niet zijn toegelaten. Op sommige wandelpaden zijn een muilkorf en/of een leiband verplicht.

De eigenaar of een andere verantwoordelijke persoon moet met het dier reizen. De dieren mogen niet bestemd zijn voor verkoop of eigendomsoverdracht.

Andere huisdieren zoals vogels, siervissen, reptielen, knaagdieren en konijnen, krijgen geen dierenpaspoort. Raadpleeg je dierenarts voor de speciale voorschriften.

Je kind leren autorijden

Het is zover: je kind slaat zijn vleugels uit ... en leert autorijden. Heb je besloten om zijn of haar begeleider te zijn? Informeer je dan grondig over het leerproces vóór je hieraan begint.

Rijbewijs: welke opleidingen volgen?

Sinds de zesde staatshervorming behoort de rijopleiding tot de bevoegdheden van de Gewesten. Met als gevolg dat de manier waarop je je rijbewijs haalt enigszins anders is in de drie Gewesten. We zetten even alles op een rijtje, Gewest per Gewest …