Wat zeggen de regels?
Je huisdier moet net zoals jij in het bezit zijn van de nodige documenten. Je dierenarts kan een Europees paspoort uitreiken voor je hond, kat of fret. Kijk ook na welke specifieke regels in het land van je bestemming gelden op het vlak van identificatie, vaccinatie en eventueel quarantaine. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Op de website Pettravel.com kan je de regelgeving in meer dan 190 landen lezen.
Is mijn verzekering burgerlijke aansprakelijkheid in het buitenland geldig voor mijn huisdier?
Alles hangt af van je verzekeraar en van het contract dat je met hem hebt afgesloten. Sommige verzekeringen burgerlijke aansprakelijkheid dekken schade die wordt veroorzaakt door je huisdier, ook in het buitenland. We raden aan om die vraag voor vertrek aan je verzekeraar te stellen.
Welk vervoermiddel?
De keuze van het vervoermiddel kan een lastige kwestie zijn als je met je huisdier wil reizen. De meeste luchtvaartmaatschappijen passen bijvoorbeeld specifieke regels toe. Het beste advies dat we je kunnen geven: boek je tickets best niet online, maar eerder telefonisch of via een reisbureau. Je kan dan meteen de nodige informatie vragen en teleurstellingen vermijden.
Voor reizen met de auto zijn de regels in elk land anders:
- België en Frankrijk: de regels schrijven voor dat de bestuurder niet gehinderd mag worden door het dier. Een hond wordt ook best vastgemaakt op de achterbank zodat zowel zijn als jouw veiligheid gewaarborgd is. Bij stationwagens kan hij ook in de koffer. Die koffer moet van de rest van de inzittenden gescheiden zijn door een hek of ruit. Je kan je huisdier natuurlijk niet in de kofferruimte zetten als die volledig afgesloten is.
- In Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland moet een hond absoluut worden vastgemaakt op de achterbank of in de koffer (als het geen volledig afgesloten koffer is).
- Italië: je hond moet een muilkorf dragen.
- Spanje: de regels verschillen per regio. Je wint dus best vooraf informatie in. Katten moeten in elk land worden vervoerd in een reismand.
Welke accommodatie?
Alle huisdieren zijn niet in alle hotels welkom. Heb je een hond of kat, dan is het wellicht eenvoudiger om een appartement of vakantiehuisje te huren waar huisdieren toegelaten zijn. Kies je toch voor een verblijf in een hotel, controleer dan voor vertrek of je huisdier er ook mag verblijven.
De kans bestaat dat je huisdier ontregeld raakt door de verandering van omgeving. Maak je geen zorgen, dat is normaal! Reizen mag dan wel leuk zijn voor ons, dat is niet noodzakelijk het geval voor onze huisdieren. Geef je viervoeter veel aandacht om hem gerust te stellen en te veel stress te vermijden.
Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op: telefonisch via 02/286.33.84 of via mail op touringinfo@touring.be .
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.