In ons artikel “starthulp met kabels” legden we stap voor stap uit hoe je startkabels correct moet gebruiken. Los van de procedure is het ook zaak om de juiste startkabels te gebruiken. We gaan nog even in op de verschillende types startkabels.
Startkabels koop je bij voorkeur in een autospeciaalzaak. Afhankelijk van het seizoen vind je ze soms ook in de supermarkt maar dan is het wel zaak op de kwaliteit te letten.
Die kwaliteit (en dan hebben we het vooral over de diameter van de koperen kabel) maakt het verschil tussen starten of blijven staan.
De verschillende 12 volt kabels worden ook op deze manier onderverdeeld want bij de productbeschrijving wordt altijd de kabelsectie (diameter) aangegeven. Bij de meeste leveranciers vind je drie maten:
- 16 mm voor kleine benzinemotoren en motorfietsen
- 25 mm voor benzine- en dieselmotoren
- 35 mm voor grote dieselmotoren en vrachtwagens
Ga bij voorkeur voor de middelste maat. Zo ben je zeker dat de kabel tijdens het starten / depanneren niet gaat oververhitten. Op dat ogenblik loopt er erg veel stroom door de kabel waardoor die snel kan opwarmen.
Kies ook voor de langste kabels (minstens 2 meter en bij voorkeur 3,5 meter). Zo kan je op een comfortabele manier werken en voorkom je dat de wagens tegen elkaar schuren omwille van te korte kabels.
Ook de klemmen hebben een belangrijke rol. Hun veren moeten sterk genoeg zijn, zodat ze goed op de born aansluiten. Enkel zo kunnen ze voldoende stroom geleiden.
Prijzen variëren sterk en zijn vaak recht evenredig met de kwaliteit van het product. Reken minstens op 40 euro.
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.