Het scenario is bekend: je komt aan bij een parkeergarage, je rijdt tot aan de slagboom en daar pas wordt duidelijk wat de tarieven zijn. Doorgaans is er letterlijk geen weg terug en beslis je om toch maar dat ticket te nemen. Vermijd onaangename verrassingen; met deze 5 tips betaal je geen euro teveel.
Tip 1: check de tarieven op voorhand
De prijzen van parkeergarages in België variëren van gemiddeld 1 tot 2,5 euro per uur maar die prijs neemt uiteraard af naarmate je langer in de parkeergarage blijft staan. Maar toch zijn er plekken waar je diep in de buidel moet tasten. Wie zijn/haar auto in de parking van het treinstation Brussel Zuid (Q-park) manoeuvreert, betaalt minstens 37 euro per dag en zelfs 41,5 euro als je op -1 parkeert. Na een weekendje Parijs of Londen komt de afrekening voor velen hard aan. Kortom, check de tarieven op voorhand of spoor naar Brussel Zuid als je in die mogelijkheid verkeert.
Tip 2: reserveer online
Als je op voorhand weet waar je heen gaat - naar een station, een luchthaven, … - check dan de mogelijkheden vooraf. Bij luchthavens zijn er evenveel tarieven als er parkings zijn en de regel is: hoe dichter bij de vertrekhal, hoe duurder. Overweeg een parking iets verder weg en laat je tot aan de vertrekhal brengen met een shuttle. Voor die shuttle betaal je in quasi alle gevallen niks extra. Je kunt overigens vaak een beter tarief bekomen als je vooraf je plek reserveert. Vooraf reserveren heeft ook als voordeel dat je niet geconfronteerd wordt met een volle parking en dat scheelt een hoop stress ter plaatse.
Tip 3: neem een abonnement
Wie regelmatig op dezelfde plaats moet parkeren, kan een abonnement overwegen. De kosten dalen aanzienlijk maar het abonnement is doorgaans enkel geldig op die ene parking. Bij APCOA Parking, een parkeerbedrijf dat zo’n 30 parkings uitbaat in ons land, kun je al een abonnement kopen vanaf ca. 250 euro per kwartaal. Echter, de prijzen variëren danig afhankelijk van de locatie.
Tip 4: combineer met het openbaar vervoer
De regel is vrij algemeen: hoe dieper je in het centrum parkeert, hoe meer je betaalt. Maar het kan anders: vermijd het centrum en kies voor een parking aan de rand van de stad of zelfs erbuiten en reis vervolgens verder met het openbaar vervoer. Overigens is parkeren in het centrum van de stad niet altijd de slimste optie. Denk aan de files of de drukte van steden zoals Brussel, Gent, Antwerpen, etc. Tram en metro zijn de snelste en meest efficiënte manieren om zonder files door een stad te laveren.
Tip 5: overweeg een parkeerkaart
Sommige parkeerbedrijven bieden parkeerkaarten aan. Bij Interparking kun je de Pcard+ kaart gratis aanvragen en je kan ermee terecht in alle parkings (een 70-tal) van de parkingbeheerder. Met die kaart hoef je niet meer te zoeken naar de voorkeurtarieven want die worden automatisch toegepast. Bovendien moet je met zo’n kaart niet langer via de kassa passeren, want een fysiek ticket komt er niet meer aan te pas. Afrekenen gebeurt automatisch en je kunt online je kosten beheren.
Andere voordelen
Bij heel wat parkeergarages kun je tegenwoordig je bank- of kredietkaart gebruiken bij het in- en uitrijden. De voordelen zijn net als bij een parkeerkaart legio: je hoeft geen kaartje meer bij te houden, je moet niet meer naar de betaalautomaat en je ticket zoeken en je verspilt geen papier noch tijd. Ook mooi meegenomen: heel wat parkings bieden de mogelijkheid om voor een korte periode gratis te parkeren. Op de parkings van Interparking bij de luchthaven van Zaventem kun je een kwartier gratis parkeren; houders van een Pcard+ van Interparking kunnen overigens tot 30 minuten gratis parkeren.
Touring Pcard+
Voor de Touring-leden ontwikkelde Interparking de Touring PCard+ die bovenop de reguliere voordelen nog een paar andere leuke extra’s oplevert. Zo krijg je standaard 10% korting in àlle parkings die door Interparking worden uitgebaat, terwijl dat bij de gewone Pcard+ is beperkt tot een selectie van parkings. Check ook de andere voordelen.
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.