Binnenkort is het weer zomervakantie! Ben je bang om reisziek te worden? Op de trein, het vliegtuig, de boot of in de auto? Geen paniek: hier zijn alvast enkele tips om je reis zo aangenaam mogelijk te maken …
Misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid, zweten … Geen twijfel mogelijk: je hebt last van reisziekte. Maak je vooral geen zorgen: er bestaan wel degelijk oplossingen! Al die symptomen ontstaan doordat je binnenoor en je oog tegenstrijdige informatie doorsturen naar je hersenen. Je oog merkt een beweging op, terwijl je binnenoor geen enkele beweging registreert, omdat je immobiel bent. Reactie van je lichaam: het zet zich in ‘waakmodus’ en vertraagt de spijsvertering, met slaperigheid en misselijkheid als gevolg.
1. Eet licht, om beter te verteren
Geef de voorkeur aan magere producten, zoals brood en droge koekjes. Reizen met een lege maag is echter af te raden. Vermijd ook melk, want die verteert moeilijker, vooral bij volwassenen. En draag liefst geen kleren die op je maag drukken.
2. Lees niet onderweg
Je bent passagier? Lees dan niet of kijk niet naar films onderweg. De beste methode is: je fixeren op een punt in de verte, of gewoon je ogen dichtdoen. Op die manier blokkeer je alvast een van de prikkels die reisziekte veroorzaken. Zit je achter het stuur, dan heb je wellicht minder of zelfs totaal geen last van reisziekte. Je concentreren op de weg helpt om de symptomen te verlichten.
3. Strek geregeld de benen
Je voelt je misselijk worden? Sta dan recht en strek even de benen. Maak bijvoorbeeld een kort wandelingetje op het vliegtuig, de trein of de bus. Zit je op een boot en kun je op het dek, haal dan een frisse neus. Of je zit in de wagen? Hét moment om even een pauze in te lassen!
4. Slaap goed voor je op reis vertrekt
Je denkt misschien dat je niet veel slaap nodig hebt vóór je vertrekt, omdat je onderweg je schade kunt inhalen? Fout: vermoeidheid is een verergerende factor voor reisziekte. Probeer de nacht voordien goed te rusten: je lichaam zal je er dankbaar voor zijn!
5. Gebruik natuurlijke remedies
Gemberwortel bijvoorbeeld. De WGO (Wereldgezondheidsorganisatie) erkent het effect ervan tegen misselijkheid en braken bij reisziekte. Je hoeft gemberwortel niet te verwerken in een maaltijd: doe gewoon wat poeder in een potje yoghurt en eet dat één uur voor het vertrek, of maak er thee van die je kunt meenemen in een thermosfles. Ook melisse (citroenkruid) en pepermunt zorgen meteen voor een goed gevoel. Ze zitten onder meer in mondsprays of mengelingen van etherische oliën om in te ademen. Je kunt ze ook puur innemen, door 1 à 2 druppels op een klontje suiker te doen. Maar opgelet: geef nooit zuivere etherische olie aan kinderen onder de 7 jaar!
Geen enkele van deze oplossingen helpt? Geen nood: er bestaan ook medische behandelingen om de symptomen van reisziekte te verlichten. Aarzel dus niet om je arts te raadplegen. Sommige geneesmiddelen hebben echter bijwerkingen, die gevaarlijk kunnen zijn als je rijdt. Informeer je dus goed voor je op vakantie vertrekt!
Meest recente artikelen
Calabrië is niet zomaar een bestemming, maar een ervaring
Partnerinfo - Calabrië is geen plek die je louter bezoekt, het is een ervaring die begint nog voor je er voet aan land zet. Deze zuidelijke regio van Italië intrigeert met zijn vele verhalen, legendes en eeuwenoude tradities en dat prikkelt om je koffers te pakken, toch?
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.