Ook na de coronacrisis moet de Vlaming blijven fietsen, vindt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters. Ze start daarvoor een campagne en maakt extra budget vrij.
Vlaams minister Lydia Peeters wil dat Vlamingen na de coronacrisis blijven fietsen. Lokale besturen krijgen een digitale toolbox en financiële steun voor fietsinfrastructuur.
Tijdens de coronacrisis heeft één Vlaming op tien voor zijn woon-werkverkeer de auto ingeruild voor de fiets. Ook recreatief fietsverkeer heeft de voorbije maanden een boom gekend. Nu de economie weer opstart en de scholen geleidelijk opengaan, wil Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters dat we vaker de fiets nemen.
Daarom komt er een grote mediacampagne, onder het motto ‘Blijven fietsen allemaal!’. “Meer dan de helft van de Vlamingen woont op minder dan 15 kilometer van het werk, een afstand die perfect te overbruggen is per fiets,” zei minister Peeters bij de start van de campagne in Leuven. “Voor deze groep, net als talloze schoolgaande kinderen en jongeren, is de fiets het beste alternatief voor de auto.”

Veilig fietsen in elke gemeente
Lokale besturen krijgen een toolbox met tips om hun wegen geschikter te maken voor fietsers en wandelaars. Sommige straten kunnen omgevormd worden tot fietsstraat. Bestaande fiets- en voetpaden moeten breder worden, om overal 1,5 meter afstand te kunnen houden. En bij scholen, winkels en bedrijventerreinen kunnen extra fietsstallingen komen.
Per euro die lokale besturen investeren legt Vlaanderen een euro bij, met een maximum van 7.000 euro per lokaal bestuur. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zal voor steden en gemeenten de wegmarkeringen aanpassen.

Veilig naar school
Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken reserveert nog eens 180 miljoen euro voor de aanleg van veilige infrastructuur voor fietsers. 19 projecten moeten tegen 1 september - de start van het nieuwe schooljaar - klaar zijn. Zo kunnen meer kinderen veilig naar school fietsen.
De volledige ‘Toolbox duurzame mobiliteit’ is hier terug te vinden.
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.