Uitgebreide test van 10 multifunctionele helmen voor kinderen en tieners. Een test met tal van criteria die verder gaan dan veiligheid alleen...
Een helm dragen is in ons land nog altijd niet verplicht, maar wel een echte aanrader, zeker als het om onze kinderen gaat! Daarom hebben wij 10 helmen voor allerlei toepassingen grondig getest, waarbij we naast de veiligheid ook andere criteria onder de loep namen.

Voor de uitvoerige test van kinder- en tienerhelmen bundelden wij onze krachten met andere clubs, waaronder ADAC in Duitsland. Hoewel deze helmen in de eerste plaats voor fietsers bedoeld zijn, komen ze ook goed van pas op andere mobiliteitsmiddelen zoals steps en hoverboards. In steeds meer situaties is een helm dragen een must!
Waarom deze test van helmen? Waarom deze producten? Wat hebben wij getest?
Het minste wat je mag verwachten van een helm voor kinderen en tieners is dat hij er cool uitziet! Dat is ook meestal het geval bij de helmen die ze dragen om te fietsen, BMX’en, schaatsen of rollerskaten. Fietshelmen voor tieners zijn immers ook populair bij skaters en steppers. Ook veel volwassen fietsers vinden dergelijke helmen het einde. Steeds vaker gaat het om een soort integraalhelm die het hoofd helemaal omsluit, met slechts een paar verluchtingsopeningen.
Fietsen doe je altijd beter met een helm en als je de sportieve toer opgaat, is zo’n attribuut zelfs onmisbaar. Daarbij denken we aan:
- Mountainbikes
- BMX’en
- Rolschaatsen
- Sportsteps (in een skatepark bijvoorbeeld)
- Monowheels enzovoort

Risico op ernstige letsels
Een valpartij of ander ongeval in deze sporten leidt vaak tot hoofdletsels die mogelijk levensbedreigend kunnen zijn. De capaciteit van een helm om bij een val de schok op te vangen, is dan ook het belangrijkste kwaliteitscriterium. Een helm die op dit punt goed scoort, voorkomt hoofdletsels of maakt ze in elk geval minder ernstig. In onze test gingen wij onder andere na of de functionaliteit niet op de tweede plaats komt. Bij onze vergelijking van 10 helmen keken wij vooral naar de veiligheidscriteria, maar ook andere elementen spelen een rol:
- Hoe goed is de helm te hanteren en af te stellen?
- Hoeveel comfort biedt hij?
- Voert hij de warmte goed af
- Bevat hij geen schadelijke stoffen?
- Naast veeleisende impacttests (op een vlak aambeeld, bij 5,5 m/s) voerden wij ook een verbeterde impactabsorptietest uit, zoals bij onze vorige evaluatie van fietshelmen. Deze test onderzoekt naast de lineaire ook de rotationele versnelling.

Veiligheid: nooit rampzalig, maar toch …
Als we naar de test zelf kijken, haalt de Uvex op alle criteria de hoogste score:
- Licht
- Gemakkelijk af te stellen
- Comfortabel
- Efficiënt geventileerd
Omdat hij daarnaast geen in het oog springende zwakke punten heeft, komt hij onweerlegbaar als beste uit onze test. Toch is hij op één punt nog voor verbetering vatbaar: de zichtbaarheid ’s nachts. Maar eigenlijk geldt die opmerking ook voor de andere geteste modellen. De Nutcase – die in onze test 4de eindigt – beschikt tenminste nog over een paar reflecterende materialen, waardoor hij ’s nachts meer opvalt.
Wij stelden de voornaamste tekortkomingen vast bij de Alpina Airtime en de Fischer FZ-025. Bij de Airtime kwam het riempje los. Dat is met een klinknageltje aan het frame van de helm bevestigd en geraakte beschadigd tijdens de test. Bij het model van Fischer vertoonde de opgekleefde folie van het buitenste omhulsel vreemd gedrag bij blootstelling aan hoge temperaturen. De folie kwam los en rolde aan de randen omhoog.
Wij raden fietsers aan om de helm in zo’n geval niet langer te gebruiken. Een positieve bevinding van de test was dat geen enkele helm schadelijke stoffen bevatte.

Leer kinderen om hun helm correct te dragen
Een helm biedt pas voldoende bescherming als hij correct gedragen wordt. Het Oostenrijkse fonds voor verkeersveiligheid startte in dit verband het onderzoeksproject “Clever Helm” (slimme helm). Het stelde daarbij vast dat 87% van de kinderen minstens één fout maakte bij het opzetten van de helm. Van de 150 kinderen die aan het onderzoek deelnamen, bleek slechts 13% (of 20 kinderen) de helm correct te dragen (bron: Technische Universität Graz).
De onderzoekers merkten vooral de volgende fouten op (uitgedrukt in percentages):
- Te losse kinriem: 60
- Helm scheef opgezet: 36
- Te losse V-riempjes: 47
- Niet-geblokkeerde afstellus: 27
- Slecht geplaatste afstellus: 17

Het is ook interessant om te zien welke problemen met de helmen de bevraagde kinderen (de meeste tussen 9 tot 14 jaar) zelf melden. Zo geven zij aan dat hun helm jeukt, hen misselijk maakt, niet echt sterk is, hun haar in de war brengt, in hun oorbellen hapert, slecht op hun hoofd zit of oncomfortabele riempjes heeft … En dat blijkt ook uit onze tests!
Opnieuw was de Uvex het comfortabelst en het makkelijkst te manipuleren. Deze helm beschikt bijvoorbeeld over een kliksysteem om hem geleidelijk vaster aan te spannen, zodat je de lengte van het kinriempje niet voortdurend moet aanpassen. Nog meer gebruiksgemak: een velcrostrookje voorkomt dat het losse eind van het riempje heen en weer zwiept.
Bovendien vonden de meeste testers dat de in de hoogte regelbare hoofdband en het goed toegankelijke en makkelijk te hanteren regelwieltje het comfort en gebruiksgemak bevorderen.
Helmgewicht, een gewichtig criterium
Op vlak van gewicht zijn de gegoten helmen van Alpina en Uvex duidelijk de koplopers. Ze zijn liefst 200 gram lichter dan de zwaarste helm (Nutcase) en ze gedragen zich ook beter in allerlei omstandigheden.
Bij een gegoten helm vormen de schokabsorberende kern en het buitenste omhulsel één geheel. Dit verlijmingsproces maakt de helm steviger en verlaagt over het algemeen het gewicht. Dat blijkt ook uit onze test.
Bij de helmen die wij getest hebben, ging het meestal om hardshell-modellen. Bij dit type wordt een schaal in hard plastic over de schokabsorberende binnenlaag gegoten. Het harde en gladde buitenoppervlak absorbeert impactschokken, maar verhoogt ook het gewicht. KED is een helm met een microschaal. Hij combineert een bekleding in hard schuim (zoals in een hardshell-helm) met een buitenschaal in een dunnere kunststof dan bij een klassieke hardshell-helm.
Onze aanbevelingen aan de fabrikanten op basis van onze test:
- Bij veel helmen moet de zichtbaarheid in het donker verbeterd worden.
- De punten waar de riemen verbonden zijn met de helmschaal zouden bestand moeten zijn tegen een hogere belasting.
- Zelfs wanneer de helm blootgesteld wordt aan hoge temperaturen zouden er geen scherpe randen mogen ontstaan, zoals wanneer de gekleefde folie loskomt.
- Fabrikanten moeten absoluut heldere, gemakkelijk te begrijpen illustraties over de juiste afstelling aanbrengen in de handleiding en aan de binnenkant van de helm.
Onze tips voor gebruikers:
- Controleer of de helm voldoet aan de Europese norm CE EN 1078.
- Pas de helm altijd vóór je hem koopt. Hij moet goed aansluiten op je hoofd, maar moet ook comfortabel zitten en mag nergens drukken of klemmen. Vraag advies in de vakhandel.
- Span het riempje aan. Vraag je kind dan om zijn hoofd te bewegen. Als de helm wiebelt of te vast zit, pas je het aanspanmechanisme aan of neem je een andere maat.
- Vervang de helm als je kind ermee gevallen is, zelfs al merk je aan de buitenkant geen beschadiging. Onzichtbare schade kan de bescherming bij een volgende val aanzienlijk verminderen.
- Kies een helm met felle kleuren, zodat je kind beter zichtbaar is, en met leuke motieven, zodat je kind hem graag wil dragen. Idealiter zou er ook een ledlampje op de helm moeten zitten.
- De onderzoekers van ADAC bevestigen dat een helm ons bij een val efficiënt kan beschermen tegen allerlei hoofdletsels. Zelfs de slechtste helm kan iemands leven redden, als hij maar correct gedragen wordt.
Helmplicht: België twijfelt!
Hoewel het verkeersreglement het niemand verplicht, wordt het toch sterk aanbevolen om een helm te dragen. Ook bij Touring raden we aan om er een op te zetten en andere verenigingen, zoals Vias, delen onze mening.
Toch volgt de overheid tot nu toe de aanbevelingen van diverse fietsersbonden om geen helmplicht in te voeren, maar het dragen ervan wel aan te raden. De redenering die hier achter zit, is dat een verplichting kandidaat-fietsers zou kunnen afschrikken, waardoor er minder mensen geneigd zijn om over te stappen op de fiets. Maar er is geen enkele studie die deze vrees aantoont.
Bovendien wordt bij een val of ongeval vaak het hoofd van de fietser geraakt, soms met zeer ernstige gevolgen. Voor (jonge) kinderen geldt dit nog veel meer.

Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.