In samenwerking met Toerisme Vlaanderen en Johan Museeuw stippelde Touring een e-Ronde uit langs de Ronde van Vlaanderen. Voor e-bikers en sportieve fietsers. Wij rijden de korte lus van 30 km en geven onderaan ook tips voor de lange lus van 60 km.
Oudenaarde stad mag dan wel bezienswaardigheden te over hebben, wij zijn hier om de Touring e-Ronde te fietsen en dus nemen we nog een laatste slok van onze koffie op het terras van café De Laars ter hoogte van Hoogstraat 18, recht tegenover knooppunt 96. Van hieruit zetten we koers naar knooppunt 95.
We slingeren door de straatjes van Oudenaarde, maar komen al snel aan de Schelde die we een hele tijd zullen volgen. Eerst over een stukje fietsostrade, daarna over het jaagpad. Met een beetje geluk zie je Ophaalbrug Bergstraat aan het werk. Speciaal geval dit: ze wordt niet langs een kant omhoog gehesen, maar gewoon in zijn geheel naar boven getild zodat de schepen eronderdoor kunnen.

We laten de brug en de schepen achter ons en trappen ettelijke kilometers rechtdoor. Links de Schelde, rechts afwisselend maïsvelden, weilanden én een golfterrein. Wie goed kijkt, ziet af en toe ook een statig herenhuis of pittoresk kasteeltje opduiken. Dit stuk is ideaal om de spieren op te warmen, bij te praten met je fietsgenoten of gewoon volop te genieten van het groen, want dat is er in overvloed.
De Touring e-Ronde begint écht
Aan de brug van Avelgem maken we rechtsomkeer, tenminste nadat we de brug overgestoken hebben. We keren dus terug richting Oudenaarde, maar dan langs de andere kant. Voor even toch, want even verderop verlaten we de Schelde.

We maken nog even tijd voor een laatste kiekje, een postkaart waardig. “Geniet er maar van”, roept een toerist ons vanuit zijn geparkeerde mobilhome toe, wijzend naar het mooie uitzicht. “Ik spring seffens ook de fiets op”, beaamt hij. Waarmee hij onderstreept dat fietsers van heinde en verre komen om hier kilometers te malen.
De Schelde ligt ondertussen enkele minuten achter ons en daar komt het eerste monument al: de Oude Kwaremont. Deze berg van amper 111 meter hoog is al scherprechter geweest in meer dan één Ronde. Nu zal je misschien denken dat dit klein bier is in vergelijking met de cols die wielrenners in pakweg De Ronde van Frankrijk voor de wielen krijgen, maar niets is minder waar. De stijgingspercentages zijn pittig, het wegdek in slechte staat.
De bekende kasseien, in sommige contreien kinderkopjes genoemd, doen geen goed aan de krachtoverbrenging en nog minder aan ons comfort. Het is doorbijten en zoeken naar een gootje of zandpad dat net iets comfortabeler fietst, gelijk nen echte dat doet.

En dan komt de verlossing: het plein van de Oude Kwaremont, met zijn bistro’s en cafés. Althans dat denken we, maar we zijn wat vroeg op de dag en geen enkel etablissement is al open. Bovendien blijkt onze route nog een stuk verder te lopen over kasseien en met een licht stijgend profiel. Nogmaals: doorbijten.
Grote namen langs de Touring e-Ronde
Het wordt een pak aangenamer fietsen op de Ronde van Vlaanderenstraat, met aan het begin een mooie stopplaats. Hier heeft men enkele fietsgrootheden op levensgrote affiches langs de baan gezet. Het is vooral leuk om te zien welke bijnaam ze kregen.

Dat Eddy Merckx wel eens “De Kannibaal” wordt genoemd en Johan Museeuw “De Leeuw van Vlaanderen” zit in ons collectief geheugen. Maar hier ontdek je ook dat Briek Schotte ook wel “IJzeren Briek” werd nageroepen en Johan Deman “De Spion”.
Het zijn stuk voor stuk prachtige foto’s uit vervlogen tijden. Maar als je tijd hebt voor een iets uitgebreidere stop, dan kunnen we je D’Oude Hoeve aanbevelen. Wij hebben andermaal pech, want vandaag (woensdag) blijkt hun sluitingsdag. En dus: doorbijten! Net zoals alle winnaars moesten doen die hier op het wegdek geschilderd zijn.

Fietsostrade met wind op kop
Gelukkig blijkt de beklimming van de Oude Kwaremont het zwaarste dat we voor de wielen krijgen in deze korte Touring e-Ronde. Iets verderop duiken we immers de F45 fietsostrade op en die is zo vlak als een biljartlaken. De wind staat wel op kop, maar we houden de tred er goed in.
In de verte zien we de 88 meter hoge toren van de Sint-Walburgakerk van Oudenaarde weer opduiken. Het laatste stuk van de F45 slingert zich het stadscentrum binnen. Opgelet richting knooppunt 55, want je kijkt makkelijk over een piepklein paadje heen.

Ook richting knooppunt 40 is het zaak om enkele kort op elkaar volgende bordjes niet te missen. Mocht je eraan twijfelen: je moet weer de brug over, richting stadscentrum. Daarna is het niet ver meer naar het markplein waar tal van terrasjes lonken naar fietstoeristen. Met een Kwaremont bijvoorbeeld – het bier welteverstaan.
De lange Touring e-Ronde
Touring bracht niet enkel deze korte lus met de beklimming van de Oude Kwaremont in kaart. Er is ook een lange lus van om en bij de 65 km. Ook die loopt langs de Oude Kwaremont, maar voorziet eerst een behoorlijk lange lus richting Ronse.
Die staat gerant voor nog fraaiere vergezichten over het glooiende landschap. Een waarschuwing is hier echter op zijn plaats: dit zijn de echte Vlaamse Ardennen, met héél wat kuitenbijters over slecht wegdek. Lees: kasseien vreten.

Voer voor geoefende wielrenners en e-bikers met voldoende autonomie. De forse klimmetjes vreten namelijk energie, van benen én batterij(en). De beloning is echter nog vele maten groter, met onderweg tal van leuke fietscafés én bezienswaardigheden. Geniet ervan!
Meest recente artikelen
Calabrië is niet zomaar een bestemming, maar een ervaring
Partnerinfo - Calabrië is geen plek die je louter bezoekt, het is een ervaring die begint nog voor je er voet aan land zet. Deze zuidelijke regio van Italië intrigeert met zijn vele verhalen, legendes en eeuwenoude tradities en dat prikkelt om je koffers te pakken, toch?
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.