Image
Heb je op vakantie een technisch of een medisch probleem? Dan is het fijn om te weten dat Touring ook bijstand verleent in het buitenland.

Op vakantie kan je altijd te maken krijgen met een technisch defect of een medisch probleem. Maar wat dit probleem ook is, Touring staat ook in het buitenland aan je zijde. Dankzij onze samenwerking met 40 automobielclubs in Europa hebben we de middelen om je een zorgeloze vakantie te garanderen! Hier lees je hoe die bijstand in zijn werk gaat en wat je moet doen als er zich een probleem voordoet.

technische bijstand in het buitenland
Fotograaf: Zelaszkiewicz

Als specialist in technische en medische bijstand in het buitenland richtte Touring in 1991 de ARC (Auto and Road Clubs) op, in samenwerking met zeven andere nationale automobielclubs.

Dit samenwerkingsverband overkoepelt ondertussen meer dan 40 clubs in Europa alleen. Niet minder dan 47.000 meertalige operatoren en 60.000 depannage- en sleepvoertuigen waken over de mobiliteit van liefst 46 miljoen voertuigen. Indrukwekkende cijfers. En toch staat dezelfde persoon steeds centraal: de klant, jij dus.


Pech in het buitenland: hoe vraag je bijstand aan?

Waar je ook bent en wat voor pech je ook hebt, je wordt geholpen in je eigen taal. Daarom neem je als klant altijd contact op met ons callcenter in Brussel of via onze website. In beide gevallen zullen de medewerkers van Touring de eerste vaststellingen doen om te bepalen hoe je het best geholpen wordt.

Het voordeel van een online bijstandsaanvraag is dat we precies weten waar je je bevindt. Een medewerker van Touring zal je telefonisch contacteren om de volgende stappen te bespreken. In Frankrijk kan je de aankomst van de wegenwachter zelfs online volgen. Zo duurt het wachten nóg minder lang!

bijstand in het buitenland


Ons internationale netwerk komt je te hulp

De buitenlandse operatoren krijgen vervolgens de gegevens van de panne doorgestuurd en beoordelen ter plaatse hoe het verder moet. Alle ARC-clubs hanteren daarbij dezelfde processen en standaarden en streven naar dezelfde dienstverlening.

Terwijl dat internationale netwerk zich ontfermt over de interventie, informeert de Belgische Touring-medewerker de klant over de verschillende stappen. Steeds in z’n eigen taal.


80% van de pannes wordt ter plaatse opgelost

80% van de pechgevallen in het buitenland wordt ter plaatse opgelost en de wegenwachter is gemiddeld binnen 45 minuten ter plaatse. Die wegenwachters kunnen ook gebruikmaken van een internationale database van technische gegevens om specifieke problemen op te lossen. Sommige minder populaire automodellen zijn immers niet in alle landen even bekend.


Belgische wegenwachters in het buitenland

De ARC-clubs weten hoe ze pieken moeten opvangen tijdens bepaalde periodes en op bepaalde plaatsen in Europa. Neem nu Zuid-Frankrijk, dé vakantieregio bij uitstek tijdens de zomermaanden.

Het lokale netwerk van garagisten en bijstandsverleners kan die toevloed tijdens de piekperiodes niet zelfstandig aan. Daarom sturen Touring en de Nederlandse ANWB zelf ook wegenwachters en mekaniekers ter plaatse om Belgische en Nederlandse pechvogels op te vangen.


Deze zomer trekken 10 medewerkers van Touring naar 3 toeristische regio's in Zuid-Frankrijk (Montpellier, Toulon en Isle-sur-la-Sorgues). Hierdoor zullen onze klanten op vakantie in de regio sneller en efficiënter geholpen worden. En onze Nederlandstalige klanten kunnen natuurlijk in hun eigen taal geholpen worden.

Als het niet mogelijk is om een defecte auto ter plekke te repareren, wordt hij naar een tijdelijke garage gesleept die Touring opent in de buurt van Avignon. Daar zijn twee van onze monteurs verantwoordelijk voor grote reparaties.

assistance à l'étranger

Bovendien zijn er extra vervangwagens voorzien en wordt de repatriëringscapaciteit in die regio’s en op die tijdstippen verhoogd. Alles wordt met andere woorden in het werk gesteld om de vakantieganger zo snel mogelijk weer mobiel te maken.


Wat moet je doen bij pech op de snelweg?

Steek je vier knipperlichten aan en probeer een parking of een vluchthaven te bereiken (een weggedeelte naast de autosnelweg dat je enkel in noodgevallen mag gebruiken). Doe je fluohesje aan en stap samen met eventuele passagiers uit langs de rechterkant.

In Frankrijk kan je de gratis app SOS Autoroute gebruiken om je pech te melden. Je precieze locatie wordt dan gedeeld met de plaatselijke depanneerdienst. Als je niet beschikt over een smartphone kan je ook het nummer 112 bellen. In beide gevallen word je door de depanneerdienst zo snel mogelijk naar een veilige plaats gebracht.


Medische bijstand: advies in je eigen taal

Heb je op vakantie een medisch probleem? Wat de aard van het probleem ook is, Touring kan je helpen in je eigen taal. Wanneer je vertrouwde medicijnen niet beschikbaar zijn bij de lokale apotheek bijvoorbeeld. Of wanneer je kind gevallen is en je niet goed weet of je ermee naar het ziekenhuis moet. In zo’n geval wil je een dokter raadplegen en kunnen communiceren op een vertrouwde manier.

Daarom lanceerde Touring vorig jaar de medische hulplijn Dokter Line, waarbij medisch geschoold personeel niet alleen telefonisch maar ook via videoverbinding advies verleent en aanbeveelt wat de volgende stappen zijn.

Ook hier begint alles met een eenvoudige telefonische oproep naar je vertrouwde bijstandscentrale. Over de volgende stappen hoef jij je geen zorgen te maken. Goeie reis!

Maak je fiets lenteklaar

Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!