Na een generatie die een moeilijke spreidstand probeerde tussen heden en verleden, maakt de nieuwe Renault Espace een duidelijke keuze. Voortaan is het model een echte SUV. Maar is dit ook een Espace?

Als we op de vormgeving afgaan, zien we eerder een Austral XL. Zelf vinden we dat trouwens een troef, want dankzij de langere achterzijde is het model eigenlijk beter in balans dan de echte Austral. De proporties komen overigens nog beter tot hun recht als je kiest voor een koetswerk in een lichte kleur. In die mate zelfs dat deze nochtans grote wagen er plots heel gestroomlijnd gaat uitzien. Met 4,72 meter is de nieuwe Espace ook wel 14 cm korter dan zijn voorganger, dus dat speelt eveneens een rol.
Toch slaagt Renault erin om plaats te bieden aan 7 inzittenden (gratis optie), zodat de aantrekkingskracht van het model als wagen voor grote gezinnen behouden blijft. Maar eerlijk is eerlijk: de twee zitplaatsen in de koffer zijn vooral bedoeld voor kinderen. Als je de optie in kwestie aanvinkt, daalt het uitstekende basisvolume van 581 liter bovendien tot een iets minder riante 477 liter. De klapstoeltjes zijn helaas niet verwijderbaar en happen een stevige 100 liter uit de kofferruimte.
Al bij al verrassend dynamisch
Objectief gezien hebben de inzittenden van de nieuwe Renault Espace eigenlijk niet minder ruimte dan in de grootste voorgaande generaties als alle plaatsen ingenomen zijn. Alleen biedt een SUV niet hetzelfde ruimtegevoel als een echte monovolume. Onderschat dat effect trouwens niet: wie ooit een 'echte' Espace gehad heeft, zal het duidelijk merken.
De Franse constructeur biedt de nieuwe Espace alleen aan met een hybride aandrijflijn van 200 pk (driecilinder turbobenzine, 1.2 liter), wat vrij nipt kan lijken voor een wagen van deze omvang. Maar dankzij de elektromotor van 70 pk en de elektrische starter-alternator kwijt de 1.2 zich prima van zijn taak.
Onderweg kunnen we enkel lovend zijn over het onderstel van de Espace: comfortabel, doeltreffend, wendbaar (zeker met de optionele meesturende achterwielen), opvallend licht (nauwelijks 1.600 kg) en ga zo maar door. Als we op een leuk kronkelbaantje het tempo wat de hoogte in jagen, worden onze verwachtingen zelfs overtroffen. Rijden met deze grote nieuwe Renault is dan ook allerminst een straf. Basisprijs: 43.900 euro, wat volgens ons zeker niet overdreven is voor een dergelijke wagen.

De Renault Espace Hybride 200 in een notendop
- Motor: driecilinder turbobenzine; hybride; 1199 cm³; 200 pk - 400 Nm
- Aandrijving: op de voorwielen
- Versnellingsbak: multimode-automaat
- L/b/h (mm): 4.722/2.083/1.645
- Leeggewicht (kg): 1.619 (7 pl.)
- Koffervolume (l): 477 – 1.714 (7 pl.)
- Tankinhoud (l): onbekend
- 0 tot 100 km/u (sec.): 8,8
- Topsnelheid (km/u): 175
- Gemengd verbruik (l/100 km): 4,6
- CO2-uitstoot (g/km): 104
- Prijs (€): 43.900
Troeven
- Duidelijk aanwezig rijplezier
- Zuinige hybride motor
- Beperkt gewicht
- Ruimte? Jazeker.
Minpunten
- Ruimtegevoel? Nee.
- Geen verwijderbare stoelen
- Reactiesnelheid van de motor bij dynamisch rijden
- Panoramisch dak (optie) zonder zonnewering
Andere automodellen ontdekken? Lees hier alle autotests van Touring.

Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.