Eric Brun is een gepassioneerd motorrijder en deelt zijn kennis met zowel beginnende als ervaren motards. Hij vertelt ons welke noodzakelijk items hij tijdens motorvakanties meeneemt in zijn compacte koffer.
1. Slang om brandstof over te hevelen
Tankstations vind je niet – bij manier van spreken – op elke hoek van de straat, dus dit darmpje kan jou in de ‘middle of nowhere’ uit de nood helpen als je brandstof wil overhevelen uit de tank van een medereiziger.

2. Reservelampje
Ja, zo’n lampje gaat al eens stuk en vind je ook niet in eender welke winkel of garage, gesteld dat er überhaupt een garage in de buurt is.

3. Tiewraps
Ook wel colsonbandjes genoemd. Ze nemen weinig plaats in en komen van pas bij kleine reparaties onderweg.

4. Ijzerdraad
Net als de colsonbandjes, een kleinood met vele toepassingen in (kleine) noodgevallen.

5. Visegriptang
Ziet eruit als een griptang en is het ook, maar handige Harry’s zien er ook een oplossing in voor een haperende koppelingshendel en/of rem.

6. Gecompresseerde lucht
Handig om de druk in de banden op peil te houden of om in noodgevallen nog net tot bij het volgende tankstation te geraken.

7. Spanbanden
Een spanband blijkt ook handig als trekkabel. Opgelet evenwel als je een motorfiets wil trekken met een andere motorfiets: nooit aan de stuurkolom of het stuur bevestigen!

8. Duct tape
Handig en tevens waterdicht. De toepassingen zijn legio.

9. Bandendrukmeter
Nogmaals: in de ‘middle of nowhere’ vind je doorgaans geen tankstation als je er een nodig hebt. Met deze meter hou je de bandendruk in de gaten.

De Expert

Eric Brun is coördinator en rijinstructeur bij de Mertens Riding School en deelt zijn passie voor de motorsport via de vzw FunEvasion. Hij maakt een duidelijk onderscheid tussen de verschillende disciplines: mensen die voornamelijk op de weg willen (leren) rijden en motorrijders die willen racen op een circuit.
“Bij FunEvasion kunnen zowel ervaren motorrijders als beginners terecht die hun rijvaardigheid willen verbeteren. Mensen die met hun eigen motor op vakantie willen gaan, kunnen bij ons tevens advies inwinnen en dat blijkt handig omdat reizen met de motor een apart verhaal is. Hoe zit het met de verzekering bijvoorbeeld. Wordt ook jouw motor gerepatrieerd na een accident? En welke medicatie moet je absoluut meenemen? Heb je ook je medisch profiel met allergieën, bloedgroep en dergelijke op zak? Heb je aan zonnecrème gedacht want wie naar het zuiden trekt, zal al gauw geneigd zijn om met open vizier te rijden. En vergeet ook niet dat er verschillende manieren zijn om je koffer te pakken. Sowieso ben je beperkt in wat je meeneemt, maar er is een verschil tussen rondreizen waarbij je elke dag ergens anders overnacht en reizen waarbij je een hotel hebt geboekt op je eindbestemming. We hebben een volledige checklist samengesteld en die is vrij lang en gedetailleerd. Ik heb voor de lezers van Touring Magazine die reisplannen hebben met hun motor, die bewuste checklist beschikbaar gesteld op FunEvasion“
Op vraag van Eric benadrukken we dat de items op deze twee pagina’s slechts een kleine greep zijn uit zijn zorgvuldig samengestelde lijst.
Koopgids: hoe kies je een motorhelm?
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.