Image
op reis met de moto

Eric Brun is een gepassioneerd motorrijder en deelt zijn kennis met zowel beginnende als ervaren motards. Hij vertelt ons welke noodzakelijk items hij tijdens motorvakanties meeneemt in zijn compacte koffer.

1. Slang om brandstof over te hevelen

Tankstations vind je niet – bij manier van spreken – op elke hoek van de straat, dus dit darmpje kan jou in de ‘middle of nowhere’ uit de nood helpen als je brandstof wil overhevelen uit de tank van een medereiziger.

Image
siphonnage carburant

2. Reservelampje

Ja, zo’n lampje gaat al eens stuk en vind je ook niet in eender welke winkel of garage, gesteld dat er überhaupt een garage in de buurt is.

Image
ampoule de rechange

3. Tiewraps

Ook wel colsonbandjes genoemd. Ze nemen weinig plaats in en komen van pas bij kleine reparaties onderweg.

Image
colsons

4. Ijzerdraad

Net als de colsonbandjes, een kleinood met vele toepassingen in (kleine) noodgevallen.

Image
fil de fer

5. Visegriptang

Ziet eruit als een griptang en is het ook, maar handige Harry’s zien er ook een oplossing in voor een haperende koppelingshendel en/of rem.

Image
pince-teau

 

6. Gecompresseerde lucht

Handig om de druk in de banden op peil te houden of om in noodgevallen nog net tot bij het volgende tankstation te geraken.

Image
air comprimé

7. Spanbanden

Een spanband blijkt ook handig als trekkabel. Opgelet evenwel als je een motorfiets wil trekken met een andere motorfiets: nooit aan de stuurkolom of het stuur bevestigen!

Image
spanriem

8. Duct tape

Handig en tevens waterdicht. De toepassingen zijn legio.

Image
ducktape

9. Bandendrukmeter

Nogmaals: in de ‘middle of nowhere’ vind je doorgaans geen tankstation als je er een nodig hebt. Met deze meter hou je de bandendruk in de gaten.

Image
pression des pneus

De Expert

Image
Eric Brun _ expert

Eric Brun is coördinator en rijinstructeur bij de Mertens Riding School en deelt zijn passie voor de motorsport via de vzw FunEvasion. Hij maakt een duidelijk onderscheid tussen de verschillende disciplines: mensen die voornamelijk op de weg willen (leren) rijden en motorrijders die willen racen op een circuit.

“Bij FunEvasion kunnen zowel ervaren motorrijders als beginners terecht die hun rijvaardigheid willen verbeteren. Mensen die met hun eigen motor op vakantie willen gaan, kunnen bij ons tevens advies inwinnen en dat blijkt handig omdat reizen met de motor een apart verhaal is. Hoe zit het met de verzekering bijvoorbeeld. Wordt ook jouw motor gerepatrieerd na een accident? En welke medicatie moet je absoluut meenemen? Heb je ook je medisch profiel met allergieën, bloedgroep en dergelijke op zak? Heb je aan zonnecrème gedacht want wie naar het zuiden trekt, zal al gauw geneigd zijn om met open vizier te rijden. En vergeet ook niet dat er verschillende manieren zijn om je koffer te pakken. Sowieso ben je beperkt in wat je meeneemt, maar er is een verschil tussen rondreizen waarbij je elke dag ergens anders overnacht en reizen waarbij je een hotel hebt geboekt op je eindbestemming. We hebben een volledige checklist samengesteld en die is vrij lang en gedetailleerd. Ik heb voor de lezers van Touring Magazine die reisplannen hebben met hun motor, die bewuste checklist beschikbaar gesteld op FunEvasion“ 

Op vraag van Eric benadrukken we dat de items op deze twee pagina’s slechts een kleine greep zijn uit zijn zorgvuldig samengestelde lijst.

Deel deze inhoud