Image
De SSS-eilanden: Nederland in de Caraïben
De SSS-Eilanden: de enige plek ter wereld waar Frankrijk en Nederland aan elkaar grenzen.

Tussen 1954 en 2010 behoorden ze allemaal tot de Nederlandse Antillen maar daarna werden Saba, Sint Eustatius en Bonaire een ‘bijzondere gemeente van Nederland’ terwijl Curaçao en Sint Maarten landen werden binnen het Koninkrijk der Nederlanden (Aruba werd dat al in 1980). Tegenwoordig spreken we van de ABC- en de SSS-eilanden.

Op de SSS-eilanden, ook wel de Bovenwindse Eilanden genoemd, is de voertaal Engels. Doch ook hier spreekt men net zoals op de ABC-Eilanden vloeiend Nederlands. De SSS-eilanden liggen in tegenstelling tot Aruba, Bonaire en Curaçao wél in het orkaangebied. Daar hou je dus best rekening mee als je reisplannen maakt.

Wie Sint Maarten op zijn wensenlijstje heeft staan, moet zich realiseren dat er veel hoogbouw is en daardoor niet overal een eilandgevoel heerst. Dat gevoel heb je dan weer wel op Sint Eustatius. Lokale toppers zijn de vulkaan The Quill (De Kuil) en de hoofdstad Oranjestad.

Van de drie genoemde eilanden is Saba het kleinst: 4 km in doorsnee en amper 2000 inwoners. Saba is prachtig onder de zeespiegel maar hou bovengronds rekening met relatief veel regen vanwege de aanwezigheid van de 887 meter hoge vulkaan (hoogste punt van Nederland). Wie naar hier komt, heeft het vooral op de overweldigende, groene natuur gemunt.

4 must do’s SSS-eilanden

  1. Een bezoek aan het levendige Philipsburg,  hoofdstad van Sint Maarten

  2. The Quill bedwingen op Statia (Sint Eustatius)

  3. De beklimming van Mount Scenery (Saba), hoogste punt van Nederland

  4. Paradijs op Sint Maarten: met de kajak naar Pinel Island

Praktische info:

Verkeersregels voor fietsers

Net als andere weggebruikers dienen fietsers zich te houden aan de geldende verkeersregels. Het verkeersreglement bevat specifieke voorschriften voor fietsers. Ontdek hier welke handelingen wel of niet zijn toegestaan met je fiets op de openbare weg.