Tussen 1954 en 2010 behoorden ze allemaal tot de Nederlandse Antillen maar daarna werden Saba, Sint Eustatius en Bonaire een ‘bijzondere gemeente van Nederland’ terwijl Curaçao en Sint Maarten landen werden binnen het Koninkrijk der Nederlanden (Aruba werd dat al in 1980). Tegenwoordig spreken we van de ABC- en de SSS-eilanden.
Op de SSS-eilanden, ook wel de Bovenwindse Eilanden genoemd, is de voertaal Engels. Doch ook hier spreekt men net zoals op de ABC-Eilanden vloeiend Nederlands. De SSS-eilanden liggen in tegenstelling tot Aruba, Bonaire en Curaçao wél in het orkaangebied. Daar hou je dus best rekening mee als je reisplannen maakt.
Wie Sint Maarten op zijn wensenlijstje heeft staan, moet zich realiseren dat er veel hoogbouw is en daardoor niet overal een eilandgevoel heerst. Dat gevoel heb je dan weer wel op Sint Eustatius. Lokale toppers zijn de vulkaan The Quill (De Kuil) en de hoofdstad Oranjestad.
Van de drie genoemde eilanden is Saba het kleinst: 4 km in doorsnee en amper 2000 inwoners. Saba is prachtig onder de zeespiegel maar hou bovengronds rekening met relatief veel regen vanwege de aanwezigheid van de 887 meter hoge vulkaan (hoogste punt van Nederland). Wie naar hier komt, heeft het vooral op de overweldigende, groene natuur gemunt.
4 must do’s SSS-eilanden
-
Een bezoek aan het levendige Philipsburg, hoofdstad van Sint Maarten
-
The Quill bedwingen op Statia (Sint Eustatius)
-
De beklimming van Mount Scenery (Saba), hoogste punt van Nederland
-
Paradijs op Sint Maarten: met de kajak naar Pinel Island
Praktische info:
- Officiële websites: www.stmartinisland.org, www.sabatourism.com, www.statiatourism.com
- Lokale munteenheid: Antiliaanse gulden, euro (Saint-Martin) en US dollar
- Reisdocumenten: paspoort dat na terugkomst nog 6 maanden geldig is
- Tijdszone: GMT -5
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.