In de winter moet elk voertuig uitgerust zijn met de juiste banden aangepast aan de weersomstandigheden. Dat kan verschillen per regio. Zorg dus dat je de regels goed kent als je tijdens de winter naar of door Duitsland rijdt.
Winterbanden
In Duitsland moeten de voertuigen, ook als ze in het buitenland zijn ingeschreven, aan de weersomstandigheden aangepast zijn (wat erg streek- en tijdsgebonden kan zijn). Dus zijn winterbanden bij winters weer (sneeuw, ijzel, gladheid door ijs- of ijsvorming, enz.) verplicht. Heel recent werd de regelgeving omtrent winterbanden verstrengd en worden enkel nog banden waarop het symbool staat van een “sneeuwvlokje” vervat in een “bergketen met 3 toppen” (3PMSF: 3 peaks mountain snowflake) als winterbanden beschouwd.
Banden met enkel het M+S-symbool, die voor 2018 geproduceerd zijn, mogen nog tot 30 september 2024 gebruikt worden. De productiedatum van de band vind je terug op de DOT-code op de zijkant van de band. De laatste vier cijfers van deze code geven de week en het jaar van de productie aan. Concreet voorbeeld: de cijfers 2216 geven aan dat de band gemaakt is in de 22ste week van 2016.
De profieldiepte van de banden moet wettelijk minstens 1,6 mm zijn. De beste grip heb je vanaf minimum 4mm profieldiepte.
Winterbanden dienen op alle wielen van het voertuig te worden gemonteerd; echter, er bestaat geen wettelijke verplichting om winterbanden op aanhangers te monteren. Gezien de verhoogde risico's bij winterse weersomstandigheden wordt het desalniettemin sterk aanbevolen om aanhangers eveneens van winterbanden te voorzien om de veiligheid te optimaliseren.
Rijd je bij winters weer met zomerbanden (of regenbanden), dan riskeer je een waarschuwingsvergoeding van € 60 en bij concrete verkeershinder of ongeval kan de boete oplopen tot € 120.
Sneeuwkettingen
Sneeuwkettingen zijn toegestaan. Als je sneeuwkettingen hebt gemonteerd op je wagen is je snelheid beperkt tot 50 km/u. De kettingen moeten ten minste op de aandrijvende wielen geplaatst worden. Bij 4x4 voertuigen volstaat het de kettingen te monteren op de wielen die doorgaans worden gebruikt als wielen met drijfkracht. Sneeuwkettingen zijn verplicht bij onderstaand verkeersbord:
Sneeuwkettingen zijn echter nooit verplicht op de wielen van de aanhangwagen.
Kunststof sneeuwkettingen zijn toegelaten indien ze aan de gestelde voorwaarden voldoen. Metalen sneeuwkettingen zijn wel het veiligst.
Spijkerbanden
Spijkerbanden zijn strikt verboden en dat geldt ook voor voertuigen uit het buitenland.
Controleer welke voorschriften er van kracht zijn in de andere Europese landen.
Op de website van de EU vind je ook inlichtingen over verkeersregelgeving in Europese landen.
Touring staat voor je klaar in heel Europa
Reis je met de auto, motor of camper in Europa? Weet dat pech krijgen onderweg of op je bestemming je vakantieplannen danig kan verstoren. Denk dus tijdig aan een Touring bijstandsverzekering zoals onze nieuwe Go Buitenland formule. Waar je je ook bevindt in Europa, bel ons op en je wordt meteen weer op weg geholpen door een van onze bijstandspartners.
Contact
Heb je nog een vraag en ben je Touring-klant? Neem dan contact op met Touringinfo. Je kunt de dienst bereiken op het nummer +32 2 286 33 84 tijdens kantooruren of via mail: touringinfo@touring.be.
Informeer je over onze producten voor pechverhelping, reisbijstand, annulatieverzekering en fietsbijstand.