Image
Roadtrip Italië
Partnerinfo: de mooiste plekjes van Noord-Italië in één indrukwekkende roadtrip van circa 1.000 km aan elkaar geknoopt.


Woeste bergtoppen en uitgestrekte bossen, reflecterend in azuurblauwe meren. Pittoreske dorpjes en fraaie kunststeden. Dit alles overgoten met heerlijke lokale wijn, lekker eten en een ontspannen mediterraan sfeertje. Jouw idee van een droomvakantie? Check dan deze roadtrip door Noord-Italië en val van de ene verbazing in de andere.


Steeds meer mensen gaan in de eigen bubbel - lees: met de eigen auto - op vakantie. Onze buurlanden zijn voor de hand liggende bestemmingen, maar wist je dat de Noord-Italiaanse provincies Trentino, Zuid-Tirol, Veneto, Lombardije en Valle d’Aosta zich maar op een goeie 1.000 kilometer van Brussel bevinden? Kortom, even ver als het zuiden van Frankrijk en dus eigenlijk makkelijk in één dag rijden te bereiken.

Roadtrip Noord-Italië RouteYou
Klik op de kaart voor alle details, inclusief een roadbook voor deze roadtrip dwars door Noord-Italië.

Om jou helemaal warm te maken voor het noorden van Italië, nemen we jou mee op een roadtrip dwars door alle genoemde provincies. Onze indrukwekkende trip is exact 1.034 km lang en vertrekt in Valle d’Aosta.


De hoogste Alpentoppen

We starten onze vakantie met een fikse wandeling door een fraai stukje natuur, namelijk het nationale park Gran Paradiso. We bezoeken het park via de ingang in Cogne en vernemen daar dat het natuurpark ooit een Koninklijk Jachtreservaat was. Het gebied situeert zich tussen een hoogte van 800 meter in de vallei tot 4.061 meter hoogte, de top van de Gran Paradiso. Stevige wandelschoenen en dito kuiten zijn dan ook aangewezen.

Alpentoppen Mont Blanc roadtrip
© iStock / via Getty Images

Nog hogere toppen zien we als we vanaf het nationale park noordwaarts naar Aosta rijden, de hoofdstad van de regio. Op deze magische plek word je omringd door de hoogste Alpentoppen waaronder de allerhoogste, de Mont Blanc.


Stedentrio: Milaan, Cremona en Verona

Na de hoge Alpenpieken en de ongerepte natuur van Gran Paradiso zoeken we bewust de gezellige drukte op in de aanpalende provincie Lombardije. Op onze agenda staat onder meer een korte maar gevarieerde stadsuitstap in Milaan. Maar vergis je niet, de regio heeft veel meer te bieden dan de immer indrukwekkende Duomo. Geef onderweg je ogen goed de kost, want Lombardije staat ook bekend om zijn prachtige meren (waaronder het Comomeer, het eindpunt van deze roadtrip) en zijn talloze parken.

Roadtrip fietstocht
© Saro17 / iStock / via Getty Images


Ter hoogte van Cremona halen we onze fietsspelden boven om in die contreien te gaan fietsen. Dat kan hier in familieverband, maar fervente fietsers kunnen zich hier ook wagen aan een mountainbiketrip of de kuiten inwrijven voor een meerdaagse fietstocht. Niet gekomen om te fietsen? Dan wellicht omdat de beroemde vioolbouwer Antonio Stradivari hier woonde. Check in dat geval het befaamde Museo del Violino.

Cremona roadtrip
© Sedmak / iStock / via Getty Images


Na Cremona brengt onze roadtrip ons naar Verona, in de provincie Veneto. We hadden ook iets verder kunnen doorrijden, naar het immer toeristische Venetië, maar we kiezen voor het eveneens romantische maar minder platgelopen Verona. Al was het maar omdat zich hier het wereldberoemde balkon bevindt waar Romeo Julia het hof maakte.


De Proseccoheuvels, werelderfgoed

Volgende halte, Conegliano. Dat doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar de omgeving staat bekend om zijn prachtige Proseccoheuvels. In 2019 werden de glooiingen nog geklasseerd als de 55ste UNESCO World Heritage Site van Italië en nog maar de tiende site ter wereld die zich ‘cultureel landschap’ mag noemen. Dat vraagt om een goed glas bubbels, toch?

Proseccoheuvels
© Okfoto / iStock / via Getty Images


Nog een topper: het Gardameer

Van het obligate glaasje prosecco gaat het naar de oevers van het Gardameer. We hadden een handvol mooie steden en sprookjesachtige dorpen op onze route kunnen zetten, maar we kiezen heel specifiek voor Riva del Garda omdat het kuststadje ondanks het toerisme zijn eigenheid goed heeft weten bewaren (zie hieronder).

Riva del Garda
© Dav76 / iStock / via Getty Images


Hier in het noorden van het Gardameer kan je onder meer naar het prachtige kasteel van Arco dat uittorent boven de vallei; het kasteel werd door Albrecht Dürer vereeuwigd op een schilderij dat in het Louvre hangt. Nog veel meer (sportieve) tips verneem je in dit specifieke artikel over het Gardameer en de gevarieerde omgeving.


De mooiste bergen ter wereld

Voorlaatste halte op onze roadtrip: Valtellina en omgeving. We bevinden ons inmiddels in Zuid-Tirol, aan de voet van de mooiste bergen ter wereld: de Dolomieten. Althans, dat is de unanieme mening van bergbeklimmers. Je hoeft de spitsige pieken niet zelf te beklimmen om dit beamen, één aanblik volstaat (zie hieronder).

© serts / E+ / via Getty Images


Als je het toch niet kan laten om die grillige bergtoppen van nabij te ervaren en bovendien over een goede conditie beschikt, dan is de Geotrail wellicht iets voor jou. Let wel, deze Geotrail is een meerdaagse wandeling (10 etappes) voor mensen met geoefende benen. Je hoeft uiteraard niet alle etappes tijdens één vakantie af te haspelen, maar ga eens proeven en geniet van de vergezichten. Onvergetelijk.


Eindigen in schoonheid: Bellagio

We ronden onze roadtrip af in schoonheid, letterlijk. We vlijen ons neer aan de oevers van het Comomeer, een van de diepste meren van Europa. En met zijn elegante villa’s en fraaie parken, tegen een achtergrond van bergtoppen en dichte bossen, is het ook een van de mooiste meren op dit continent.


Onze roadtrip voert grotendeels langs het azuurblauwe water, waardoor je vanzelf wel een geschikt plekje vindt om even halt te houden en te genieten van al dat fraais. Bij een goed glas en een heerlijk Italiaans gerecht op een zonovergoten terras, wat denk je?

Comomeer - Bellagio
© Zodebala / E+ / via Getty Images


Het absolute pronkstuk, mede door zijn unieke ligging tussen de westelijke en oostelijke arm van het meer, is het mondaine Bellagio dat we per boot (carferry Varenna-Bellagio) bereiken. Geloof ons, mooier dan dit wordt het écht niet.

© LaraBelova / E+ / via Getty Images
Deel deze inhoud

Maak je auto winterklaar

Een bevroren voorruit, deuren die niet open gaan, een platte batterij, …  het zal je maar overkomen als de eerste vrieskou jouw vingertoppen teistert. Weet dat Touring voor je klaar staat bij echte winterpannes, maar dat je ook veel onheil kan voorkomen met onderstaande tips.