Image

Zelf kaas maken? Kruiden en bloemen plukken en er een gerechtje mee maken? De perfecte raclette leren bereiden? In Verbier kan het allemaal. Foto: Raphaël Surmont

Ongeacht het seizoen zijn de Zwitserse bergen een topbestemming voor sportievelingen en sporters. Maar ook foodies en minder actieve vakantiegangers komen er aan hun trekken. Wij deden in Wallis alvast een paar smaakvolle ontdekkingen.


Verbier is het ganse jaar door een populaire bestemming. De kabelbanen en omliggende pieken verwijzen naar de uitbundige wintersport, maar als het drukke winterseizoen erop zit, wordt Verbier weer wat het feitelijk is: een rustig bergdorp. Het dorp, dat nauwelijks 1.800 zielen telt, maakt deel uit van de gemeente Val de Bagnes. Die bestaat op zijn beurt uit meer dan 20 kleine dorpjes en gehuchten, maar telt in zijn totaliteit minder inwoners dan pakweg Durbuy.

Ondanks z’n bescheiden omvang is het aanbod aan hotels en andere overnachtingsplaatsen in Verbier overweldigend. Wij pikten er voor deze gelegenheid een discrete topper uit: Hôtel De Verbier. Het is een van de oudste hotels van Verbier, maar het werd recent omgebouwd tot een luxe boetiekhotel. Een aanrader.

Hôtel de Verbier


Eetbare kruiden en bloemen plukken

We trekken onze wandelschoenen aan voor een ochtendwandeling in en rond Sarreyer. Dit authentieke dorpje maakt deel uit van Val de Bagnes en staat lokaal bekend om zijn slow food gemeenschap.

Sarreyer, Zwitserland
Het dorpje Sarreyer | Copyright: www.melodysky.com


In dat verband maken we kennis met een lokale producent van aromatische en geneeskrachtige planten en een veldbotanicus die dubbelt als gepassioneerde kok. We gaan samen op stap in de natuur, net buiten het dorp, en plukken er zowel wilde als gekweekte planten (in een demonstratietuin).

Daar horen ook eetbare bloemen bij, maar laat je vooral gidsen door iemand die de regio en de flora door en door kent, want lang niet alles is eetbaar, waarschuwen onze gidsen Isabelle en Guillaume. Na de pluk dalen we af naar Café du Mont-Fort, waar we samen met chef Guillaume een kruidenthee maken en een bescheiden maar lekkere lunchmaaltijd.

Zwitserland, Wallis, bloemen plukken


Goed om te weten:
wie een VIP PASS heeft, krijgt tot 50% korting op deze activiteit. Die pas krijg je cadeau vanaf één hotelovernachting ter plaatse en geeft jou recht op een aantal gratis attracties, plaatselijk openbaar vervoer en fikse kortingen bij tal van activiteiten.


Zelf een tomme maken

Na de lunch rijden we langs smalle bergwegen terug naar Verbier. Daar zijn we te gast bij de Laiterie de Verbier, die al al meermaals de felbegeerde Swiss Cheese Award in de wacht sleepte. De eigenaar zelf, Marc Dubosson, ontvangt ons in zijn bescheiden zuivelfabriekje. We degusteren er niet alleen kaas en andere zuivelproducten, maar gaan ook zelf onze eigen ‘tomme’ maken. We krijgen een schort omgebonden en kunnen beschikken over al het materiaal dat we nodig hebben.

artisanale bereiding van tomme


We starten met het vullen van onze koperen pot. Daar gaat de rauwe koemelk in die we uit een klassieke melkbus lepelen. Daarna wordt die melk verwarmd. Van zodra een bepaalde temperatuur bereikt wordt, gaat het dierlijk stremsel mee in de pot. Even omroeren en laten rusten zodat het stollen kan beginnen, legt Marc uit. Die pauze geeft ons de tijd om met onze gids de kelder in te duiken. Hier ligt voornamelijk de ‘bagne’ te rijpen, de raclettekaas die eigen is aan de streek. ‘BAGNES 1’ staat in hoofdletters op de eetbare korst van de kaas. Marc licht toe dat de naam op de regio slaat waar de kaas vandaan komt, en met het cijfer identificeert men de producent.

Na de rondleiding is het tijd om onze kaas af te werken. Het komt erop neer dat we hem in zijn definitieve vorm duwen. Daarna moet hij alleen nog drogen, maar dat laten we aan de deskundigheid van Marc over. Binnen een paar dagen kunnen we onze zelfgemaakte kaas komen ophalen, belooft onze gastheer.

Goed om te weten: met de VIP PASS betaal je 25 CHF in plaats van 50 CHF om deel te nemen aan de workshop en de proeverij.


Tijd voor raclette

Nu we de bagnes van dichtbij gezien hebben, zijn we klaar om een raclette te proeven. We doen dat onder leiding van Eddy Baillifard, een referentie in de wereld van de raclette. Een heuse ambassadeur van deze Zwitserse specialiteit, zeg maar. Plaats van afspraak is de deelgemeente Bruson, waar Eddy een kantoor heeft én een restaurant: Raclett’House, kortweg ‘Chez Eddy’.

Eddy Baillifard


Hier krijgen we niet alleen de theorie en de geschiedenis op ons bord, we gaan ook zelf aan de slag (ook hier geniet je met de VIP PASS van 50% korting). Het ritueel wordt ons een paar keer voorgedaan en daarna is het aan ons: de kaas onder de brander vandaan halen, schuin in de hand houden boven het bord en dan in één vlotte beweging het gesmolten laagje met een gourmetmes op het bord schrapen. Daarna gaat de kaas weer onder de grill zodat er opnieuw een laagje kan smelten.

Bij de gesmolten kaas horen traditioneel wat kleine aardappeltjes, gekookt in de schil en opgediend in een rieten mandje. Daar wordt ook een beetje uiensla bij geserveerd, en da’s alles. Zo’n ‘zelfgemaakte’ raclette smaakt nog beter. Zeker de tweede, de derde en – jawel – de vierde portie.


De speakeasy van Verbier

Een dag later gaan we tafelen in Verbier. Het mondaine (ski)oord heeft in verhouding tot zijn vele hotels en andere overnachtingsplaatsen een rijk aanbod aan restaurants en eetgelegenheden. Gault & Millau en Michelin strijken er dan ook regelmatig neer om punten en sterren uit te delen.

Toch trekken we naar een restaurant dat officieel nog niet op de kaart staat en dus geen score heeft. Maar – je voelde het al aankomen – waar wél op hoog niveau getafeld wordt. Welkom in het eerste en enige speakeasy restaurant van Verbier: le 22.

Crock No Name - Verbier
Crock No Name - Keuken en zaal | Fotograaf: Christophe Voisin


Voor de volledigheid: de term speakeasy stamt uit de tijd van de drooglegging in de VS (1920-1933) en slaat op de plaatsen waar clandestien wél alcohol geserveerd werd. Met een knipoog naar de befaamde ‘The 21’ in New York City zit ook dit kleine restaurant verborgen achter een anonieme deur achterin een ander etablissement, in dit geval discotheek Le Crock.

De uitbater, een sympathieke Belg, vertelt ons dat ze hier aan ‘semi-gastronomie’ doen. Maar wanneer het eerste hapje op tafel verschijnt, vinden we die aanduiding toch wat te bescheiden. Als het tweede heerlijke hapje geserveerd wordt, informeren we ons verder. Blijkt dat de chef nog gewerkt heeft bij sterrenchef Raymond Blanc en ook een tijdje de privékok was van Sir Richard Branson die in Verbier een luxueuze chalet heeft, The Lodge. Om maar te zeggen dat het er heerlijk tafelen is en dat de gerechtjes een hoog Instagramgehalte hebben. De Britse chef Adam Bateman laat zich voor zijn gerechten grotendeels inspirereert op wat lokaal beschikbaar is. De sommelier probeert al net zo duurzaam om te springen met zijn wijnkeuzes en laat behalve Zwitserse wijnen enkel Franse pareltjes toe op zijn wijnkaart.

Crock No Name - Verbier
Crock No Name - Hapjes met een hoog Instagramgehalte | Copyright: Christophe Voisin


Na afloop van dit vijfgangenfestijn vragen we de chef hoe hij er in zijn eentje in slaagt om ons gerechtjes van dit niveau voor te schotelen. Alles zit in de voorbereiding, antwoordt hij laconiek. En die ‘sneeuw van foie gras’? Simpel! “Voor een chef”, voegt hij er met een knipoog aan toe.

Of je ook gewoon kan tafelen in Verbier? Natuurlijk wel. In de dorpskern vind je voldoende eenvoudige restaurants en het aanbod is bijzonder breed. Toegegeven, in sommige restaurants zijn de prijzen vrij stevig, maar dat is in andere mondaine oorden eveneens het geval, of het nu in Zwitserland is of niet. En in Hôtel de Verbier kan je Zwitserse en Italiaanse wijnen degusteren vanaf 5 euro per glas. Profiteer ervan, want bij ons zijn Zwitserse wijnen nauwelijks te vinden, en al zeker niet tegen die prijs!


Hoe geraak je in Verbier?

Verbier is bereikbaar met het vliegtuig, de trein of de auto. Je kan vliegen op Genève en van daaruit verder sporen, met een totale reistijd van pakweg 4 uur. Met de trein duurt het traject trouwens bijna net zo lang als met de auto (circa 800 km vanuit Brussel): zo’n 9 à 10 uur.

Autobestuurders opgelet, want in Zwitserland heb je op de autosnelwegen een wegenvignet nodig. Wees slim en koop je vignet op voorhand via Touring en niet aan de grens.


Touring depanneert jou ook in Zwitserland!

Rijd je met de auto, motor of camper naar Zwitserland? Laat pech onderweg je reis niet vergallen. Met Touring Go Europa repatriëren wij je voertuig naar je garage in België. Het is zelfs mogelijk om een beroep te doen op een vervangvoertuig om je reis verder te zetten of om jou en je reisgenoten te repatriëren.

Maak je fiets lenteklaar

Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!