Of je nu op een klassieke, een elektrische of een gemotoriseerde fiets rijdt, denk eraan dat je altijd de verkeersregels voor fietsers moet respecteren. In uitzonderlijke gevallen mag je je ook op het trottoir verplaatsen.
Maar als je met een Speed Pedelec rijdt, dan zijn de verkeersregels op bromfietsen van toepassing.
Is op het fietspad rijden echt verplicht?
Je moet altijd op het fietspad rijden, als er één beschikbaar en berijdbaar is. Soms zijn fietspaden in zeer slechte staat en betekenen ze een gevaar voor de fietsers. In dat geval zijn ze ‘niet berijdbaar’ en moet je ze niet verplicht gebruiken.
Geen fietspad! Wat nu?
Als het fietspad niet berijdbaar of onbestaand is, dan mag je rijden:
- op gelijkgrondse bermen
- op parkeerstroken
- op de rijbaan
Je mag ook op een bijzondere overrijdbare bedding of in de busstrook rijden indien het symbool van een fiets afgebeeld is (op een bijkomend verkeersbord of op een bord F17 of F18).
Image
![]() |
Image
![]() |
F17 | F18 |
Wanneer mag ik op het trottoir rijden?
Kinderen die jonger zijn dan 10 jaar mogen altijd op het trottoir en de verhoogde bermen gebruiken; de grootte van de fiets is niet langer een criterium. Andere fietsers hebben daarentegen niet dezelfde rechten. Je mag enkel op het trottoir rijden op voorwaarde dat:
- het fietspad onbestaand of niet berijdbaar is
- de weg niet in een bebouwde kom ligt
- je je rechts van de richting die je volgt, bevindt. Anders gezegd: geen sprake van dat je op het linkse trottoir fietst.
Opgelet: wanneer je op het trottoir rijdt, moet je verplicht voorrang verlenen aan de andere gebruikers van het trottoir. Maar als je naast je fiets stapt, dan wordt het niet als vervoermiddel aanzien. Je kunt het trottoir dan vrij gebruiken. Vind je het verkeer te druk en gevaarlijk, dan kan dit een oplossing zijn.
En wat als ik een hoverboard, Segway, solowheel of een (elektrische) step gebruik?
Al deze toestellen worden door de wegcode aanzien als ‘voortbewegingstoestellen’ zolang ze de snelheid van 18 km/u niet overschrijden. Je mag ze op het trottoir gebruiken op voorwaarde dat je je niet sneller dan aan ‘wandeltempo’ verplaatst, anders gezegd tegen 6 km/u wat gelijk staat aan de snelheid van de snelste voetgangers. Wil je sneller rijden, dan moet je de rijbaan opgaan et de verkeersregels voor fietsers respecteren.
Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op: telefonisch via 02/286.33.84 of via mail op touringinfo@touring.be .
Meest recente artikelen
Calabrië is niet zomaar een bestemming, maar een ervaring
Partnerinfo - Calabrië is geen plek die je louter bezoekt, het is een ervaring die begint nog voor je er voet aan land zet. Deze zuidelijke regio van Italië intrigeert met zijn vele verhalen, legendes en eeuwenoude tradities en dat prikkelt om je koffers te pakken, toch?
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!