Image
Mag ik op het trottoir fietsen?
Wil je op het trottoir fietsen? Let op: het is niet altijd toegelaten en er zijn voorwaarden aan verbonden.

Of je nu op een klassieke, een elektrische of een gemotoriseerde fiets rijdt, denk eraan dat je altijd de verkeersregels voor fietsers moet respecteren. In uitzonderlijke gevallen mag je je ook op het trottoir verplaatsen.

Maar als je met een Speed Pedelec rijdt, dan zijn de verkeersregels op bromfietsen van toepassing.

Is op het fietspad rijden echt verplicht?

Je moet altijd op het fietspad rijden, als er één beschikbaar en berijdbaar is. Soms zijn fietspaden in zeer slechte staat en betekenen ze een gevaar voor de fietsers. In dat geval zijn ze ‘niet berijdbaar’ en moet je ze niet verplicht gebruiken.

Geen fietspad! Wat nu?

Als het fietspad niet berijdbaar of onbestaand is, dan mag je rijden:

  • op gelijkgrondse bermen
  • op parkeerstroken
  • op de rijbaan

Je mag ook op een bijzondere overrijdbare bedding of in de busstrook rijden indien het symbool van een fiets afgebeeld is (op een bijkomend verkeersbord of op een bord F17 of F18).

Image
F17
Image
F18
F17 F18

Wanneer mag ik op het trottoir rijden?

Kinderen die jonger zijn dan 10 jaar mogen altijd op het trottoir en de verhoogde bermen gebruiken; de grootte van de fiets is niet langer een criterium. Andere fietsers hebben daarentegen niet dezelfde rechten. Je mag enkel op het trottoir rijden op voorwaarde dat:

  • het fietspad onbestaand of niet berijdbaar is
  • de weg niet in een bebouwde kom ligt
  • je je rechts van de richting die je volgt, bevindt. Anders gezegd: geen sprake van dat je op het linkse trottoir fietst.

Opgelet: wanneer je op het trottoir rijdt, moet je verplicht voorrang verlenen aan de andere gebruikers van het trottoir. Maar als je naast je fiets stapt, dan wordt het niet als vervoermiddel aanzien. Je kunt het trottoir dan vrij gebruiken. Vind je het verkeer te druk en gevaarlijk, dan kan dit een oplossing zijn.

En wat als ik een hoverboard, Segway, solowheel of een (elektrische) step gebruik?

Al deze toestellen worden door de wegcode aanzien als ‘voortbewegingstoestellen’ zolang ze de snelheid van 18 km/u niet overschrijden. Je mag ze op het trottoir gebruiken op voorwaarde dat je je niet sneller dan aan ‘wandeltempo’ verplaatst, anders gezegd tegen 6 km/u wat gelijk staat aan de snelheid van de snelste voetgangers. Wil je sneller rijden, dan moet je de rijbaan opgaan et de verkeersregels voor fietsers respecteren.

Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op: telefonisch via 02/286.33.84 of via mail op [email protected] .

Deel deze inhoud