Image
Klein-Brabant Puurs-Sint-Amands

De mooiste plekjes van Klein-Brabant kan je best te voet of met de fiets ontdekken. Volg onze route. Foto: Johannes Vande Voorde


De geografische streek Klein-Brabant wordt grotendeels omsloten door de fluisterzachte oevers van de Schelde en de Rupel. Het gebied mag dan louter bestaan uit de gemeenten Bornem en Puurs-Sint-Amands, het toeristische aanbod is er ongemeen divers. Aan de wandelaars, cultuurfanaten en natuurliefhebbers: vergeet je wandelschoenen niet.

De geografische kaart van Klein-Brabant oogt bescheiden, maar het lijstje bezienswaardigheden en belevenissen spreekt tot de verbeelding. We starten onze dagtrip in het hart van Bornem, aan Het Landhuis waar Toerisme Klein-Brabant gehuisvest is. Hier vinden we een overzichtskaart, brochures en wandelkaarten, zodat we straks niet helemaal onbezonnen op stap gaan.

Koffie in Bornem

We starten met een kop koffie op een nabijgelegen terras, want we willen vooraf een lijstje maken met interessante haltes. Enerzijds omdat we een aantal plekjes van nabij willen bekijken, anderzijds omdat we ook te voet op pad willen, onder meer in een van de twee stiltegebieden die Klein-Brabant rijk is. Meer daarover verderop.

Onze eerste halte brengt ons naar het indrukwekkende kasteel Marnix de Sainte-Aldegonde, kortweg het kasteel van Bornem. Het wordt bewoond door graaf John de Marnix de Sainte-Aldegonde en kan bezocht worden met een ervaren gids. Weet evenwel dat je op voorhand moet reserveren en dat het seizoen loopt van 15 april tot 1 november. Meer info vind je bij Toerisme Klein-Brabant, dat ook zelf groepsbezoeken organiseert van Pasen tot eind september. Wie niet kan wachten, kan het fotogenieke kasteel uiteraard ook vanop afstand bewonderen.

Ook de Abdij van Bornem, voluit de Sint-Bernardusabdij, ligt op onze route door Klein-Brabant. Ga zeker een kijkje nemen in de bibliotheek. Die werd de afgelopen 8 jaar deskundig gerestaureerd, waardoor de meer dan 34.000 werken weer in vol ornaat schitteren. De collectie met boeken en oude handschriften met miniaturen uit de 13de en 14de eeuw is uniek erfgoed.

Wandelen op het stiltepad in Hingene

Eveneens op grondgebied Bornem: kasteel d’Ursel, met zijn prachtige park met sier- en landschapstuin. Combineer je passage eventueel met een bezoek aan een tentoonstelling, want de culturele kalender is er altijd goed gevuld. Voor de wandelaars: aan de hoofdingang van het kasteeldomein start het 6 km lange stiltepad van Hingene.

Zet je auto dus even aan de kant en geniet van de bijzondere fauna en flora, maar vooral van de stilte onderweg. Als je nog tijd over hebt, wandel dan via de dijk naar (het domein van) De Notelaer, de perfecte plek voor een pauze met een drankje en een hapje. Tip voor de zoetekauwen: vraag naar de befaamde Notelaeretaart.

Klein-Brabant
De Notelaer, de perfecte plek voor een pauze. Foto: Johannes Vande Voorde

Wie nog verder doorwandelt, komt in het ‘Buitenland’ terecht. Jawel, die plek bestaat echt en we hebben ze volledigheidshalve op onze route gezet. Je vindt de gedetailleerde routebeschrijving zoals steeds via onze website.


Puurs-Sint-Amands

Wie onze autoroute door Klein-Brabant volgt, zal nog meer mooie plekjes aantreffen. Zoals het schilderachtige Weert aan de Oude Schelde, waar je in de talrijke horecazaken hét streekgerecht bij uitstek kan proeven: paling in ’t groen. Weinig mensen zullen dit weten, maar ook asperges en haring zijn streekspecialiteiten.

Ten zuiden van Bornem ligt de fusiegemeente Puurs-Sint-Amands. Voor je de deelgemeente Sint-Amands bereikt, loont het de moeite om even halt te houden in Mariekerke. Hier bevindt zich volgens ingewijden ‘de mooiste bocht van de Schelde’. Op deze plek, maar ook op drie andere plaatsen in Klein-Brabant, kan je met een veer naar de andere oever. De oversteek is een belevenis op zich en de dorpjes ogen vanop het water zo mogelijk nog idyllischer. Goed om te weten: de veerbootjes zijn gratis, maar check vooraf online de vaartijden.

De Franstalige Vlaamse dichter Emile Verhaeren. Foto: Johannes Vande Voorde

Wandelen vanaf de Kaai van Sint-Amands

Nauwelijks een kilometer verder op onze route door Klein-Brabant parkeren we onze auto op de parkeerplaats aan de Kaai van Sint-Amands. Geniet in stilte van het panorama over het water en wandel daarna vanaf de kerk door de smalle straatjes van de Dam. De hobbelige kasseien liggen er tijdens de koude maanden mysterieus bij, en ze ogen prompt een tikkeltje exotisch als de zon van de partij is. Het dorp staat verder nog bekend om zijn Emile Verhaeren Museum, een museum opgedragen aan de gelijknamige en kleurrijke Franstalige Vlaamse dichter en kunstcriticus (1855-1916).

Onze route brengt ons vervolgens via Opdorp, het geografische middelpunt van Vlaanderen, en Lippelo naar onze volgende halte: Fort Liezele. Voor een volledig bezoek trek je toch best wat tijd uit, want het wordt beschouwd als het best bewaarde fort van de vesting Antwerpen. Bijzonder is dat het fort nét niet op tijd klaar geraakte om de Duitse opmars een halt toe te roepen. Maar vergis je niet, de Duitsers braken nu ook niet op kousenvoeten door deze verdedigingslinie. Het museum en het aanpalende landschapspark worden momenteel vernieuwd en gaan pas later dit jaar weer open voor het grote publiek.


Ruisbroek onder water

We hebben ook Ruisbroek, deelgemeente van Puurs-Sint-Amands, op onze route van Klein-Brabant gezet. Hier breekt op 3 januari 1976 de dijk van de Vliet, een getijdenriviertje van de Rupel. De gevolgen zijn desastreus; op sommige plekken zwelt het water tot drie meter hoog. Een wandellus van 8 km, met start- en eindpunt aan de kerk van Ruisbroek, toont de plekken waar het grondig fout ging, maar focust ook op de oplossing die ons vandaag beschermt tegen dergelijke rampen: het Sigmaplan.

Klein-Brabant
De Zeesluis van Wintam. Foto: Johannes Vande Voorde

We vervolgen onze route langs het kanaal Brussel-Rupel richting Wintam, met zijn indrukwekkende Zeesluis. En zeg nu zelf, dat zijn alles bij elkaar heel diverse bezienswaardigheden voor een dagtrip, niet? We beslissen ter plaatse om op een mooie dag terug te keren en alles nog eens fijntjes over te doen. Met de fiets.

Klein-Brabant per fiets

De mooiste plekjes ontdek je te voet. Maar wie het allemaal wil zien en er een dag of weekend voor wil uittrekken, moet beslist de volgende fietsroutes eens bekijken. De gratis fietskaarten kan je ophalen bij de toeristische dienst in Bornem. De genoemde routes hieronder kan je ook gratis downloaden.

Aspergeroute (22 tot 40 km)

De aspergeroute brengt je vanuit de bakermat van de asperge langs toeristische blikvangers. Op het kaartje staan ook twee heerlijke receptjes voor gerechten met het witte goud. Het seizoen loopt van medio april tot eind juni.

Duvelroute (16 tot 46 km)

Ideaal voor wie onderweg een verfrissend biertje wil degusteren. De route bestaat uit twee lussen: een van 30 km en eentje van 16 km. Let wel: deze route brengt jou tot buiten Klein-Brabant, maar de brouwerij van Duvel ligt nog nét in de regio. Onthou fietsknooppunt 84.

Fietsen langs forten (51 km)

De gratis te downloaden fietskaart is maar liefst 116 pagina’s dik en focust op de Groote Oorlog in Scheldeland. Voor wie even wil stilstaan bij onze oorlogsgeschiedenis.

Op onze website vind je nog meer ideeën voor uitstapjes in België.


Doorkruis je de streek met de auto of met de fiets?

Bij een probleem op de weg helpen onze wegenwachters je dag en nacht verder, overal in België en zelfs voor je voordeur! Bekijk onze verschillende pechverhelpingsformules voor de auto en/of voor de fiets.

Verkeersregels voor fietsers

Net als andere weggebruikers dienen fietsers zich te houden aan de geldende verkeersregels. Het verkeersreglement bevat specifieke voorschriften voor fietsers. Ontdek hier welke handelingen wel of niet zijn toegestaan met je fiets op de openbare weg.