Heb je geen petsitter gevonden voor je huisdier? Of heb je gewoon geen zin om je dikke vriend achter te laten en neem je hem dus mee op reis? Dat kan! Vergeet echter niet dat je een aantal regels in acht moet nemen.
Welke regels moet je naleven?
De Europese wetgeving heeft betrekking op honden, katten en fretten. De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu preciseert onder meer dat het dier:
- een paspoort moet hebben;
- identificeerbaar moet zijn door een tatoeage of chip;
- alle vereiste vaccinaties gekregen moet hebben.
Om te weten welke vaccins verplicht zijn en of je dier mogelijk in quarantaine wordt geplaatst, raadpleeg je best de gezondheidsnormen die op je bestemming gelden. Op de website Pettravel.com vind je de wetgeving die in 190 landen van toepassing is.
De eigenaar of iemand anders met schriftelijke toestemming van de eigenaar moet het dier te allen tijde begeleiden tijdens de verplaatsingen.
Welk vervoermiddel is het beste?
Wanneer je met je dier reist, moet je bij de keuze van je vervoermiddel rekening houden met verschillende aspecten: gezondheid, reisomstandigheden, kosten enzovoort. Ontdek hieronder welke mogelijkheid je het best kiest.
Met de auto
In Europa bestaat geen officiële praktische regelgeving rond het vervoeren van een huisdier in de wagen. Het is dus de wetgeving van het land waar je naartoe reist die van toepassing is. Informeer je goed van tevoren. Bepaalde zaken komen echter in bijna alle regels terug:
- Het dier mag de bestuurder nooit hinderen bij manoeuvres. Het dier moet of op de achterbank worden geplaatst of in de koffer (enkel in een break, maar de cabine moet van de koffer afgesloten zijn), met de juiste uitrusting (harnas, kooi).
- Bij een stop of pauze mag je het dier nooit alleen in de wagen achterlaten zonder toezicht.
- Hou het internationale paspoort van je dier binnen handbereik.
Met de trein
De regels om dieren met de trein te vervoeren, verschillen naargelang de spoorwegmaatschappij. Dit zijn de vaakst voorkomende regels bij Europese maatschappijen:
- Als je dier minder dan 6 kg weegt en in een kooi reist, hoef je in de meeste gevallen niet extra te betalen. Als je dier meer weegt, zijn er kosten van toepassing, afhankelijk van welk tarief je voor je biljet hebt gekozen.
- Je dier mag de andere passagiers in geen geval hinderen tijdens de reis.
- Je moet je hond altijd aan de leiband houden. Op vraag van het SNCF-treinpersoneel kan een muilkorf nodig of zelfs verplicht zijn voor een hond die meer dan 6 kg weegt.
- Geleidehonden reizen gratis, aan de leiband, en hoeven geen muilkorf te dragen.
Informeer je bij de spoorwegmaatschappij. Soms worden bepaalde gevaarlijke hondenrassen geweigerd.
Met het vliegtuig
Elke luchtvaartmaatschappij heeft haar eigen regels over het vervoer van huisdieren: bij sommige mag je kleine dieren in de cabine meenemen (Air France, Brussels Airlines), bij andere niet (Singapore Airlines). De tarieven en de maximale grootte van de kooi variëren afhankelijk van de maatschappij en het soort vlucht. Informeer je wanneer je je tickets koopt.
Tijdens het opstijgen en het landen moet je de kooi en je huisdier verplicht aan je voeten en onder de stoel voor je plaatsen. Tijdens de vlucht mag je de kooi op het inklaptafeltje zetten van de stoel voor je.
Neem goeie gewoontes aan
Wat je ook kiest, vergeet nooit:
- Geneesmiddelen mee te nemen voor noodgevallen.
- Je huisdier een halsband aan te doen met je telefoonnummer en naam.
- Een foto van je dier mee te nemen, mocht het ontsnappen.
Warmte, dorst, verveling, ... voor je trouwe viervoeter zal de reis moeilijker zijn dan voor jou. Vraag je dierenarts voor je vertrekt om advies. Als je met de wagen reist, is het bijvoorbeeld niet aan te raden om je dier nog eten te geven 12 uur voor vertrek, en evenmin onderweg.
Tot slot zijn snoepjes en knuffels zeker aanbevolen om je dier bij te staan tijdens de reis.
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.