De Belg gaat per jaar 200 miljoen keer op daguitstap in eigen land. De klassiekers: een dagje shoppen of een uitstap naar de kust, met de gekende files en frustraties tot gevolg. Tijd voor een lijstje van leuke alternatieven.
De cijfers zijn zonneklaar: de Belg gaat per jaar meer dan 200 miljoen keer op daguitstap in eigen land. Toegegeven, ‘shoppen’ maakt deel uit van de statistieken maar bovenaan de lijst prijken ‘zonnen, wandelen en fietsen’ als favoriete tijdverdrijf. Daarna volgen – in willekeurige volgorde – het opsnuiven van cultuur, het aanschouwen van bezienswaardigheden en actieve deelname aan evenementen en attracties. Dit alles met dank aan het dynamische toerismebeleid dat focust op onze sterke troeven: erfgoed, kunsten en cultuur, gastronomie en – opnieuw – fietsen.
Fietsen zit in ons DNA
De elektrische fiets heeft het fietstoerisme een boost gegeven en heus niet alleen bij de ‘oudere’ bevolking. Resultaat: de gemiddelde Belg fietst veel meer kilometers dan voorheen waardoor de voorgestelde lussen en trajecten steeds langer worden.
Wie zich wil inspireren, kan eens grasduinen in deze 50 websites. Ze zijn gerangschikt per provincie en vervolgens per stad en/of regio. Op elk van de sites vind je lijstjes en concrete informatie over fietslussen- en routes.
Geen zin om te klikken en door te klikken? Check deze websites: 1600 km fietsplezier via knooppunten in Picardisch Wallonië, 1300 km gemarkeerde paden in de Oostkantons, gratis brochure met 45 routes in de Ardennen, 100 themafietsroutes in Vlaanderen, de Grote Routepaden, 120 goed uitgestippelde fietsroutes in Oost-Vlaanderen, 3180 km fietsplezier via het nieuwe fietsnetwerk in West-Vlaanderen en 25 fietsroutes met zicht op zee.
Wandelthema’s: niks is taboe
Wie niet fietst, is wellicht een fervent wandelaar. Geen van beide? Check de hogergenoemde 50 websites en misschien dat het toeristisch aanbod jou alsnog kan overtuigen om nieuwe dingen te gaan ontdekken.
Het aanbod wandelideeën is niet alleen kwantitatief enorm, ook naar inhoud is er beslist wel een onderwerp dat jou zal boeien. Geen enkel thema is taboe: culinair, cultureel, erfgoed, geschiedenis, met de hond, kindvriendelijk, kunstroutes, ludiek, natuur, oorlogen, rolstoeltoegankelijk, snoepen, sportief, stadswandelingen en nog veel meer.
De Kust: van gratis tot goedkoop
De Kust is niet voor iedereen weggelegd. Voor de ene te duur, voor de andere te druk. Of je ziet er simpelweg tegenop om op zaterdagochtend in colonne naar je favoriete kustgemeente te rijden. Nochtans is er voor dat laatste een alternatief: het openbaar vervoer. Waar je ook heen wil, de combinatie van trein en kusttram brengt soelaas.
Nachtje aan zee geboekt? Check de Happy Trips: een heen- en terugticket kost slechts 9,80 euro als je bij een van de meer dan 100 deelnemende hotels en B&B’s boekt. De accommodatie zorgt er op zijn beurt ook voor dat je tickets voor tram en bus kunt kopen aan slechts 1,60 euro. Wist je trouwens dat kinderen tot 12 jaar gratis met de trein reizen (mits vergezeld van een betalende passagier)?
Voor een verblijf aan de Kust hoef je overigens niet altijd grote budgetten uit te trekken. De meeste dingen zijn gewoon gratis, niet in het minst de zee zelf. Daarnaast zijn er ook muziekfestivals waar je gratis heen kunt of braderieën, rommelmarkten, kunstparcours, wijkfeesten, avondmarkten, gratis begeleide wandelingen, en nog veel meer. Ga eens kijken op de website van de Kust en klik door naar de agenda.
Beestjes kijken
Tot slot nog een woordje over de uitstap die het altijd goed doet: beestjes kijken in de zoo of in een dierenpark. Het leuke aan het aanbod is dat onze dierenparken mooi verspreid liggen over het ganse land. Met andere woorden, je moet nooit ver rijden om oog in oog te staan met je favoriete dier.
In Vlaanderen heb je De Zoo in Antwerpen en Planckendael nabij Mechelen en ten zuiden de taalgrens is Pairi Daiza de grote publiekstrekker. Te voor de hand liggend? Check in dat geval Bellewaerde in Ieper, het wildpark aan de Grotten van Han, Forestia en Le Monde Sauvage nabij Luik of het Zwin ten noorden van Knokke. Geniet van je zomer!
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.