Partnerinfo - Italië leent zich bij uitstek voor roadtrips. Alleen op die manier kom je in de mooiste en meest verrassende plekjes terecht. In deze reeks gaan we op bezoek in 5 regio’s en maken we ook tijd voor de regionale keuken én een goed glas wijn. © inLombardia
Lombardije heeft een traditie van smaken, typische aroma's, heerlijke wijnen en D.O.P.-producten (Denominazione di Origine Protetta ofwel beschermde herkomstbenaming). Foodies en liefhebbers van alles wat Italië zo onweerstaanbaar lekker maakt, vinden hieronder inspiratie voor hun volgende roadtrip. Van wijnhuis naar wijnhuis, van streekgerecht tot streekgerecht en van de ene culinaire verrassing naar de andere. Het aanbod in Lombardije is overweldigend.

We starten deze roadtrip in Como. Niet zozeer om meteen naar de mooie villa’s te gaan kijken, maar vooral om die eerste heerlijke koffie van de dag aan onze lippen te zetten. Zoek een zitplaats op de piazza San Fedele en bestel, net zoals de lokale bevolking, een klein koffietje. Na de verkwikkende cafeïne sta je in luttele minuten in de schaduw van de indrukwekkende Duomo. En als je nog verder doorwandelt, kom je uit bij het feeërieke Comomeer.
Inspiratie uit de meren en de rivieren
Onze culinaire roadtrip start aan de oevers want het meer en de rivieren in Noord-Italië zijn een heuse bron van inspiratie voor de lokale chefs. De meest bekende visjes uit het meer zijn de forel en de iets grotere zalmforel. Op de menukaart zul je deze voornamelijk aantreffen ‘alla mugnaia’ wat zoveel betekent als ‘meunière’.

Eveneens populair is de baars die je in alle meren van Lombardije aantreft. Heerlijk bij een risotto. Minder bekend maar oertypisch zijn de missultìt, kleine visjes die in mei gevangen worden, gezouten worden en vervolgens in de zon gedroogd. Daarna worden ze ingeblikt om op een geschikt moment te consumeren, idealiter gegrild. En geen nood, de graten smelten tijdens het bakken. Met polenta erbij is het een streekgerecht dat je een keer geproefd moet hebben.
Nog meer vis, nog meer gerechten
Aan de oevers van het Gardameer, het grootste meer van Italië, kan je vissen op snoek, sardines, alver (ook wel panharing genoemd), paling, karper, witvis, baars en forel. Een van de lekkerste gerechten is snoek in de Gardesana-stijl, een visgerecht met een intense smaak. Aan de zachte vis worden filets van agoni (de voorloper van de sardine) toegevoegd, fijngehakt met een mes. Alles wordt op smaak gebracht met citroenen, kappertjes en extra vierge olijfolie D.O.P. del Garda Bresciano.
Ook aan de Lago Maggiore wordt veel vis geserveerd, zoals snoek gevuld met rijst, eieren en pruimen. Eveneens op de menukaart: gegrilde of gemarineerde alvertjes, gefrituurde lavaret (zalmachtige) met vleessaus en kruiden of baarsfilet met risotto. Italië op zijn lekkerst!
Mag op jouw roadtrip niet ontbreken: een stop in Brianza. Degusteer wat gerechtjes of producten ‘made in Brianza’ want sommige tref je nergens anders aan. Zoals de roze asperge bijvoorbeeld of de ‘pesto di aglio orsino brianzolo’, een pesto op basis van berenknoflook (lokale plant). Van de pesto bestaan drie varianten: klassiek met pijnboompitten, met amandelen of met walnoten. Heerlijk bij pasta en rijst maar ook bij vlees, bruschetta of gerookte vis.
Unieke kazen in de Orobische Alpen
Verderop in de bergen primeren andere aroma’s. De koeien die in de Orobische Alpen grazen, leveren een aantal bijzondere kazen op. Hier hebben maar liefst negen kazen de erkenning van D.O.P. gekregen, waaronder de Formai de Mut (alpeggio, in het lokale dialect) uit Alta Valle Brembana.
Tot slot nog een woordje over de keuken in en om Bergamo. Hier primeren eenvoud en aandacht voor de grondstoffen. Probeer de Casoncelli (of casonsèi) eens, schijfjes pasta met een hart van runder- en varkensgehakt, geserveerd met gesmolten boter op smaak gebracht met salie en spek. Ook niet te versmaden zijn de heerlijke vleeswaren, zoals salame della bergamasca (salami) en cotechino (worst). Bij die gerechten serveren we twee wijnen uit de streek. Met name de Valcalepio DOC, een rode wijn gemaakt van Merlot en Cabernet Sauvignon druiven, en de Moscato di Scanzo, een rode dessertwijn die alleen op de heuvels van de gemeente Scanzorosciate wordt geproduceerd.

Nog meer wijn treffen we aan in de regio Franciacorta. Bekend van de gelijknamige wijn die als DOCG is geclassificeerd. Aan de basis liggen de Pinot Noir, Pinot Blanc en Chardonnay. Wie op zoek is naar de meest verfijnde Franciacorta, moet de Satèn eens proberen. De term verwijst naar ‘satijn’ en omschrijft het beste de smaaksensatie. Nog lekkerder zijn de Millesimati die langer rijpen en alleen worden gemaakt tijdens de beste wijnjaren. Geniet ervan, maar hou het nadien veilig op de weg.
Wil je de charmante kant van Lombardije ontdekken? Deze reisroute zal jou zeker inspireren.
Meer informatie over Lombardije en Italië in het algemeen vind je op italia.it.
Deze reportage kwam tot stand in samenwerking met ENIT, de Toeristische Dienst van Italië.
Meest recente artikelen
All-in riviercruise: VIVA Cruises legt de lat hoog
De populariteit van riviercruises schuilt voornamelijk in de bijzondere reiservaring die ze bieden. De formule in een notendop? Ontspannen van stad naar stad en van land naar land reizen, terwijl je maar één keer je koffers hoeft uit te pakken.
Europa-Park bestaat 50 jaar maar glanst als nieuw
Europa-Park, het grootste attractiepark van Duitsland, viert zijn vijftigste verjaardag en pakt groots uit met talrijke nieuwigheden en evenementen voor jong en oud.
Calabrië is niet zomaar een bestemming, maar een ervaring
Partnerinfo - Calabrië is geen plek die je louter bezoekt, het is een ervaring die begint nog voor je er voet aan land zet. Deze zuidelijke regio van Italië intrigeert met zijn vele verhalen, legendes en eeuwenoude tradities en dat prikkelt om je koffers te pakken, toch?
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash