Image
Slow Cabin
Slow Cabins vind je midden in de natuur in vier regio's in België. Het ontdekken waard.

Onthaasten begint al van bij de reservatie van een Slow Cabins verblijf. Je hoeft namelijk enkel een incheck- en uitcheckdatum op te geven. Dat kan overigens enkel op maandag, woensdag en vrijdag. Een verblijf telt minstens twee overnachtingen.

Vervolgens kies je voor een van de vier regio’s waarin de (tot nog toe) vijftien Slow Cabins opgesteld staan: Haspengouw, de Noorderkempen, de Groene Gordel en de Vlaamse Ardennen. En daarna laat je het los ...


Checklist

Twee weken voor je eigenlijke verblijf kom je de exacte locatie van je Slow Cabins huisje te weten. Het is te zeggen: je krijgt per mail een informatiebundel toegestuurd waarin wordt uitgelegd waar je je auto mag achterlaten en hoe je te voet je huisje bereikt. Don’t panic, de wandelroute wordt haarfijn beschreven.

Wat je zelf moet meenemen en wat er aanwezig is in het Slow Cabins huisje, staat netjes opgesomd. Denk bijvoorbeeld aan wandelschoenen en aan regenkledij als er nat weer voorspeld is.

Bed- en badlinnen zijn voorzien. Net als zeepproducten, want die moeten biologisch afbreekbaar zijn. Olie en basiskruiden voor de chef-koks onder ons zijn ook aanwezig. Eigenlijk luidt het principe: neem zo weinig mogelijk mee, zodat je ter plekke zo veel mogelijk tijd kan besteden aan de omgeving en aan elkaar. Check!


Aankomst bij Slow Cabins

En dan is het zover. Op een grijze novembermaandag parkeren we de auto in de buurt van het Kasteel van Duras. We zijn in de omgeving van Sint-Truiden, in Haspengouw dus. Volgens de toegestuurde informatie moeten we een half uurtje wandelen tot aan ons Slow Cabins huisje.

Het pad loopt langs boerenwegels waar vermoedelijk enkel tractoren zich over wagen. Omdat het de afgelopen dagen flink geregend heeft, zijn die veranderd in glibberige geulen. We kunnen ons gelukkig recht houden en hebben - zoals uitdrukkelijk vermeld in de brochure - géén trolley bij.


De Slow Cabins woning komt in zicht. Ze steekt half uit boven het lage gewas dat het huisje scheidt van de weg. Ze oogt opvallend strak en modern, zo tussen het groen en de achterliggende bomenrij. Maar door het gebruik van natuurlijke materialen gaat ons huisje mooi op in de omgeving.

We zoeken en vinden de verborgen sleutel en openen voor het eerst de grote schuifdeur. Halt! Eerst schoenen uit: “At Slow Cabins, we go barefoot”, luidt een plaatselijk spreekwoord.


Aperitief in open lucht

De rugzakken leggen we binnen, de vooraf bestelde aperitiefmand nemen we mee naar buiten. We willen genieten van een lokaal wijntje bij een knisperend vuur. Buitenstoelen en vuurschaal zijn immers voorzien. Een gril ook, voor de BBQ-meesters onder ons.


Hout ligt opgestapeld achter het Slow Cabins huisje. Maar hoewel het onder een afdakje ligt, blijkt het nog behoorlijk nat. In combinatie met een vuurschaal die de laatste dagen vooral regen over zich heeft gehad, is het geen sinecure om buiten een vuur aan te steken én brandend te houden.

We verhuizen dan ook vrij snel naar binnen, waar een gezellig maar modern kacheltje ons in een mum van tijd warm krijgt. Met dank aan het stappenplan voor de vuurmaker en eeen woordje uitleg over de warmtebron. Die waakt over een goed rendement en een minimum aan uitstoot. Een rookmelder en gedwongen ventilatie voorkomen mogelijk onheil bij onoordeelkundig gebruik.

Houtkachel in Slow Cabins
Een gezellig en modern kacheltje warmt de Slow Cabin in geen tijd op.

Terwijl de avond valt, duikt een van ons met een goed boek in de zithoek. De ander haalt potten en pannen uit de kast. We willen pasta vongole maken, maar ontdekken nu pas dat we één cruciaal ingrediënt vergeten zijn: de pasta!


Nachtwinkel als redder in nood

Noodgedwongen halen we onze smartphones weer uit de Detox-box - denk aan een plastic doosje ter grootte van een brooddoos dat alle inkomende signalen tegenhoudt.

Google Maps leert ons dat er een nachtwinkel ligt op iets minder dan twee kilometer stappen. De wandelschoenen gaan dus weer aan, en onze meegebrachte zaklamp komt nu écht van pas. We trekken langs de kortst mogelijke weg, dwars door weiland en akkers, en scoren in minder dan een uurtje de broodnodige spaghetti.


Het verdere verloop van onze kooksessie vertoont minder hordes, al hou je er best rekening mee dat de keuken niet is voorzien op het maken van culinaire meergangenmaaltijden. Daarvoor is het gerief en de beschikbare ruimte te beperkt.


Slow Cabins als ecologisch voorbeeld

De pasta vongole heeft zich laten smaken en het afwasje is snel gebeurd. Daarvoor maak je gebruik van gefilterd regenwater dat opgewarmd wordt door een hoogtechnologische, elektrische boiler. Die haalt zijn energie uit een batterij die op haar beurt wordt gevoed door zonnepanelen.

Zonnepanelen op Slow Cabins
Zonnepanelen voeden de batterij.


Het Slow Cabins huisje is dus niet aangesloten op het elektriciteits- of waternet, maar voorziet zelf in elektriciteit en water. Daarom wordt aan de gasten ook gevraagd om er zuinig mee om te springen. Laat dus geen kraan lopen als je je handen inzeept, of douche niet langer dan strik noodzakelijk.

Het gebruikte, ‘vuil’ water wordt grotendeels gerecupereerd, gefilterd en weer opgeslagen voor hergebruik. Zo verbruik je niet alleen minder water, maar ook minder energie, omdat je reeds opgewarmd water weer hergebruikt in een gesloten systeem.

En wat met het toilet, hoor ik je denken. Dat gebruikt géén water. Na het gebruik van het ‘Scandinavisch droogtoilet’ schep je enkel wat zaagsel over de boodschap om het composteringsproces te versnellen en eventuele hinderlijke geurtjes te beperken. Wil je hier het fijne over weten, dan kan je inspiratie opdoen in het Humanure Handbook van Joseph Jankins.


Nachtrust en ontwaken

Een goede nachtrust is verzekerd in de Slow Cabins. Met dank aan het royale bed, de kwalitatieve matrassen en beddengoed, maar vooral aan de stilte rondom. Omdat de huisjes midden in de natuur opgesteld staan, heb je uiteraard geen last van verkeer of luidruchtige buren. Tenzij je niet tegen het gefluit van vogeltjes kan ...

Het gigantisch raam aan het bed verandert van een groot zwart gat tijdens de nacht in een wijds, groen en mistig landschap in de ochtend. Zalig om overheen te kijken bij een eerste kop koffie.

Omdat de volgende dag zich zonnig en droog aankondigt, duiken we in de lange lijst van mogelijke to do’s in de regio. Dat gaat van fiets- en wandeltochten, over te bezoeken natuurreservaten en te ontdekken stadscentra.

We bestrijden onze FOMO (Fear of missing out), kiezen één wandeling en stoppen de lijst nel weer weg. We zijn hier immers om te onthaasten en niet om een reeks hokjes af te vinken.


Voor wie is zo’n Slow Cabins ervaring?

Wij verbleven in functie van deze reportage slechts één nacht bij Slow Cabins. En het moet gezegd: we begrijpen maar al te goed waarom de organisatie bij een reservatie een minimum van twee nachten vraagt.

Die tijd heb je immers nodig om te vertragen en te deconnecteren van de waan van de dag. Om een beetje tot rust te komen met een goed boek of dito gesprek met je reisgezel. Of om gewoon lekker niks te doen en daarvan te genieten.


Slow Cabins slaagt er echter in om tijdens die vertraging nog iets extra’s in gang te zetten bij haar gasten. Noem het gerust een (stukje) ecologisch bewustzijn. Nadenken over water- en energieverbruik, over kleine dingen in het leven die groots kunnen zijn als je er de tijd voor neemt.

Warm aanbevolen voor levenskunstenaars die (terug) willen genieten van de natuur, met respect voor de natuur. Kom er alles over te weten op de Slow Cabins website.

Nog meer ideeën nodig voor een origineel verblijf? Kijk eens hier.


Geniet in alle rust van je uitstap

Een probleem op weg naar je bestemming? Onze wegenwachters helpen jou dag en nacht, overal in België en zelfs binnen een straal van 100 km buiten onze grenzen!

Verkeersregels voor fietsers

Net als andere weggebruikers dienen fietsers zich te houden aan de geldende verkeersregels. Het verkeersreglement bevat specifieke voorschriften voor fietsers. Ontdek hier welke handelingen wel of niet zijn toegestaan met je fiets op de openbare weg.