Sinds de Golf Cabrio (2016) en vervolgens ook de Beetle met stille trom uit het aanbod verdwenen, had VW geen cabrio meer in zijn assortiment. En dat voor het eerst sinds de lancering van de Kever Cabrio in ... 1949! Die lacune wordt nu echter weggewerkt met de T-Roc.

T-Roc Cabrio: de essentie
De T-Roc is momenteel de enige open auto in het SUV-segment en pakt uit met een fraai design en een 'aangepaste' prijs. Potentiële klanten zullen beslist vallen voor het mooie lijnenspel van dit model, dat er met én zonder dak prima uitziet. Binnenin vinden we de vertrouwde VW-designtaal terug. Nagenoeg alles wordt immers overgenomen van de gewone T-Roc.
Wie cabrio zegt, zegt logischerwijs ook een kleinere koffer en minder plaats achterin. Ben je dus op zoek naar een praktische wagen voor dagelijks gebruik, dan laat je dit model beter links liggen. Is dat niet het geval, dan zal je de benzinemotoren en het algemene comfort (zelfs achterin) zeker waarderen.
Uiteraard is de stijfheid van het koetswerk door het open dak niet vergelijkbaar met die van een sportwagen. Dat is dan ook geen minpunt. De prijs (vanaf € 31.000 euro) maakt dit toch vrij exotische model trouwens extra aantrekkelijk.
Het segment van de T-Roc Cabrio
Klassieke cabrio's raken de constructeurs aan de straatstenen niet meer kwijt en dus zijn ze bijna overal uit het assortiment verdwenen. Het is een wetmatigheid van de markt: wat niet verkoopt, gaat eruit. Wat wél verkoopt als zoete broodjes, zijn SUV's. Dat hoeven we je niet te vertellen. VW besloot dan ook een cabrioversie van zijn SUV aan te bieden en liet zich daarbij mogelijk inspireren door wat Range Rover vier jaar geleden deed met de Evoque Cabrio. Alleen hebben we gemerkt dat het concept geen groot succes was voor de Engelse constructeur. Range Rover besliste dan ook om van de nieuwe Evoque geen open versie meer aan te bieden. Hoe denkt VW dan succes te boeken als Range Rover daar niet in slaagde? Wij menen het te weten, maar daarover straks meer ...

Wat er verandert
Even ter herinnering: de klassieke T-Roc zit tussen de kleine T-Cross (die op het Polo-platform staat) en de grote Tiguan in. Om het eenvoudig te maken zou je kunnen zeggen dat de T-Roc de SUV-versie van de Golf is. Deze open uitvoering is getooid met een elegante stoffen kap en heeft drie deuren in plaats van vijf . Om de kap te kunnen wegbergen verliest de cabrio wat kofferruimte, maar ook een zitplaats achterin. Daarover zo meteen meer. Dat het echt wel om een bijzondere versie gaat, blijkt uit de wielbasis die 34 mm groter geworden is. Bovendien ligt de voorruit vlakker dan bij de gewone versie. Hierdoor komt de daklijn 5 cm lager uit en oogt het design heel wat strakker.

T-Roc Cabrio: het design
Toeval of niet: we mochten de T-Roc Cabrio aan de tand voelen tijdens de warmste week van de maand mei. En wat kende onze wagen een succes op straat! Dat op zich is al een pluspunt: niemand draaide zich immers nog om voor een Golf Cabrio. Met open dak en alle ruiten naar beneden ziet de T-Roc er dan ook gewoon goed uit. Bovendien heeft hij met de kap dicht wel wat weg van een coupé, wat ook lang niet slecht is! Een pluim op de hoed van het ontwerpteam dus voor de transformatie van wat in essentie een vijfdeurs cross-over is.

Binnenin
Voorin werd logischerwijs het interieur overgenomen van de andere T-Rocs en zien we dezelfde hoogwaardige afwerking (de kunststofelementen onderaan uitgezonderd), ergonomie en elektronische uitrusting. Het kleurgebruik zorgt bovendien voor wat extra pit in een geheel dat uiteindelijk vrij klassiek blijft. De bestuurder en de passagier voorin kunnen gebruikmaken van twee beeldschermen van 10,25 inch (achter het stuur) en 8 inch (centraal). Achterin zijn er maar twee plaatsen meer.

Binnenruimte
De kap wordt zeer compact weggeborgen, waardoor je niet het gevoel krijgt dat er (al te) veel ruimte opgeofferd is. Wel hebben de achterste inzittenden 4 cm minder beenruimte en 3 cm minder hoofdruimte. Toch blijft er meer dan voldoende plaats over voor 2 volwassenen.
Zoals gebruikelijk betaalt de koffer het gelag: van de 445 liter in de gewone T-Roc blijft er slechts 284 liter over en ook de opening is een stuk kleiner geworden. Je kan een deel van de achterbank neerklappen om meer volume te creëren, maar het resultaat is eerder een groot vak om ski's mee te nemen dan één open ruimte. Maar goed, onverwacht is dat allemaal niet. Cabrio's met een grote koffer die ook als gezinswagen dienst konden doen, bestonden volgens ons enkel in het Amerika van de jaren 50 en 60.
Uitrusting
De elektrische kap gaat heel eenvoudig open en dicht met een enkele knop. Het proces duurt 9 seconden en kan geactiveerd worden tot een maximumsnelheid van 30 km/u. Voor de rest is de standaarduitrusting niet meteen royaal. Je zal de optielijst moeten induiken om een en ander aan te vullen, vooral op het vlak van connectiviteit en multimedia. Dat jaagt het prijskaartje helaas wel de hoogte in.
Toch is de VW-stempel duidelijk aanwezig, met flink wat technologisch potentieel, zowel op multimediavlak als wat de veiligheidsuitrusting betreft. Alle instellingen kunnen trouwens gepersonaliseerd worden voor verschillende bestuurders. Als je bijvoorbeeld je geluidsinstellingen gekozen hebt, de afstelling van een bepaald rijhulpsysteem of een parameter van de wagen (motor, sturing enzovoort), dan kan je dit opslaan op een van de bijgeleverde sleutels. Afhankelijk van de gebruikte sleutel wordt vervolgens alles automatisch aangepast aan de chauffeur. Functioneel en doeltreffend.
Onder de motorkap
Het is nooit de bedoeling geweest om van de VW T-Roc Cabrio een sportmodel te maken. Een pk-monster in het vooronder leggen is dan ook vrij overbodig. Het basismodel is een 1.0 TSI driecilinder met 115 pk en 200 Nm. Die motor heeft wel wat pit, maar is voor de omvang en het gewicht van deze SUV toch wat op het randje.
De 1.5 TSI viercilinder met 150 pk (250 Nm) wist ons tijdens onze testrit dan weer wél volledig te overtuigen. Deze aandrijving hapt niet naar adem en biedt het vlotte rijgedrag dat we van zowat elke compacte VW gewoon zijn. Ons gemiddelde verbruik van 6,9 liter stemde overeen met het officiële WLTP-cijfer dat opgegeven wordt. Voor een wagen van deze omvang is dat een aangename verrassing. Merk op dat je enkel bij de 1.5 optioneel kan kiezen voor de automaat met dubbele koppeling (DSG 7). Standaard wordt de handmatige zesbak gebruikt die je in alle VW-modellen van dit formaat terugvindt.

Onderweg met de T-Roc
Door het ontbreken van het dak merk je natuurlijk dat het koetswerk van de T-Roc Cabrio minder stijf is. Dat levert echter geen problemen op. Je voelt immers vooral de impact bij een sportieve rijstijl (waardoor het weggedrag negatief beïnvloed wordt). Maar het is niet zo dat het algemeen comfortniveau daaronder lijdt. Dit is een wagen die gemaakt is om heerlijk mee te cruisen, niet om je razendsnel door de bochten mee te slingeren. Kortom: geen probleem.
We voegen er graag nog aan toe dat de kap goed geluidsdicht is voor lange snelwegritten en ook tijdens de wintermaanden meer dan voldoende bescherming biedt. De Duitse ingenieurs zien de T-Roc Cabriolet overigens vooral als een wagen voor stadsgebruik, waardoor ze geen vierwielaandrijving aanbieden. Ergens is dat natuurlijk logisch, want het zou de wagen alleen maar zwaarder en dus ook gulziger maken.

Budget
Laten we beginnen met de vraag die we eerder al opwierpen. Hoe kan de T-Roc Cabrio een groter succes worden dan de Range Rover Evoque Cabrio die na 4 jaar uit het aanbod gehaald werd? Simpel: voor de Evoque moest je 50.000 euro neertellen (en dan had je nog geen opties). Daardoor liep de prijs uiteindelijk vaak op tot bijna 70.000 euro als je een beetje trendy wagen wilde. Toegegeven, Range Rover zit in het premiumsegment en het model was esthetisch en technisch ronduit geweldig. Het publiek bleek echter niet bereid om zo veel geld te besteden aan de Evoque. Een T-Roc Cabrio heb je al voor 31.000 euro (1.0 TSI 115 pk). De VW focust ook meer op een publiek uit de middenklasse dat niet maalt om stoffen stoelen en velgen van minder dan 20 inch. Hierdoor blijft het budget uiteindelijk binnen de perken.

Conclusie
Met de T-Roc Cabrio blaast VW zijn cabrio-assortiment, dat vroeger uit de Golf, de Beetle en de Eos bestond, nieuw leven in. De doelgroep is dezelfde als die van de Golf Cabrio, maar dan in een populair hedendaags SUV-jasje. De grote troef van dit model is zijn design. Met of zonder kap lokt deze VW-SUV alle blikken naar zich toe. Voor een al bij al redelijke prijs heeft de T-Roc Cabrio dan ook het potentieel om flink wat harten te veroveren. Rationeel gezien is dit geen praktische wagen voor alledag, maar moeten we altijd kiezen met ons verstand?
Technische fiche
T-Roc Cabrio 1.5 TSI
- Motor: viercilinder turbobenzine, 1.498 cm³, 150 pk - 250 Nm
- Aandrijving: op de voorwielen
- Versnellingsbak: manuele zesbak
- L/b/h (mm): 4.268/1.811/1.522
- Leeggewicht (kg): 1.540
- Koffervolume (l): 285
- Tankinhoud (l): 50
- 0 tot 100 km/u (sec.): 9,6
- Topsnelheid (km/u): 205
- Gem. verbruik (l/100 km): 6,4
- CO2-uitstoot (g/km): 146
- Prijs: € 35.530
Troeven
- Trekt de aandacht
- Ruim genoeg voor vier volwassenen
- Pretentieloos
- Aantrekkelijk geprijsd
Minpunten
- Koffer (volume en opening)
- Stijfheid kan beter
- Slecht geplaatste bediening van de kap
- Vraagtekens bij succes en dus bij doorverkoopwaarde
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.