De terugkeer van MG op onze Belgische wegen is al een verrassing op zich. Nog verrassender is dat MG voor zijn terugkeer heeft gekozen voor een elektrische SUV, maar vooral dat de auto nu uit China komt en niet uit het Verenigd Koninkrijk.

De essentie
Vergeet de Engelse sportwagens. Deze MG ZS is een op-en-top Chinees product en bovendien een klassiek gelijnde SUV met een interieur dat ook al niet bijster origineel is. De grote verrassing zit hem echter in het feit dat dit een 100% elektrische auto is, met een rijbereik van 260 km. De wagen is rijkelijk uitgerust en beschikt over een koffer die voldoende ruimte biedt voor het hele gezin.
Groot pluspunt is dat hij betaalbaar is: zo’n 31.000 euro. In de wereld van de elektrische auto’s doet niemand beter. Natuurlijk is het afwerkingsniveau niet helemaal top, het digitale scherm niet het beste wat op de markt te vinden is en beperkt het merkimago zich tot het legendarische MG-logo. Toch zou het gek zijn om er niet de nodige aandacht aan te besteden. Al was het maar omdat de MG ZS in België verdeeld wordt door de groep Alcomotive, die ook gevestigde merken als Hyundai en Suzuki verdeelt.

Het segment
De SUV ... van het kleinste tot het grootste formaat, geen enkel segment ontsnapt eraan. Ook deze MG is dus een SUV met een verhoogd koetswerk en een stoere look. Maar naast een SUV is deze wagen ook een 100% elektrische auto, en dat maakt hem redelijk origineel. Wat zijn z’n rechtstreekse concurrenten? Er zijn er een aantal. Het Koreaanse duo Hyundai Kona en Kia Niro bijvoorbeeld, mar ook de Peugeot e-2008. Het segment van de elektrische compacte SUV’s zal zich de komende jaren nog verder uitbreiden. De komst van deze Chinese concurrent is daar het beste bewijs van.
Wat er verandert
Je hoeft geen grote autoliefhebber te zijn om MG te kennen, het Britse automerk van de kleine sportieve cabrio’s die elke lente weer in het straatbeeld verschenen. Maar dat was vroeger, voor het faillissement in 2005 en voor de overname van het merk door een Chinese groep. Het merk is echter nooit helemaal verdwenen. Het had zich strategisch teruggetrokken en richtte zich op de thuismarkt met de productie van kleine stadswagens, compacte gezinsauto’s en natuurlijk SUV’s. Sportwagens behoorden definitief tot het verleden. Voorlopig toch. Het is wachten tot 2021. Meer gaan we hier niet over vertellen …
De ZS ziet er qua vormgeving zeker niet onaardig uit, maar is nu ook weer niet de grote aandachtstrekker. Je hebt zelfs de indruk dat je het allemaal al eens eerder gezien hebt.

Design: een Britse ziel, maar …
De nieuwe modellen worden ontworpen in Longbridge (Engeland), waar zich nog altijd het hoofdkantoor, de designafdeling en een R&D-departement van MG bevinden. Sinds 2016 wordt er door de groep SAIC echter alleen in China geproduceerd.
De ZS is de eerste MG die we sinds 15 jaar op het oude continent te zien krijgen, en is tegelijk de eerste Chinese auto die via een officieel kanaal geïmporteerd wordt. Het gaat om een Belgisch bedrijf dat bij ons onder meer ook de bekende merken Hyundai en Suzuki importeert. In België zullen er een twintigtal concessiehouders komen.
Wantrouwig tegenover wagens uit China? Weet dat de MG’s gemaakt worden voor de Engelse markt, waar grosso modo dezelfde technische normen gelden als in de rest van Europa. Zo heeft de MG ZS vijf sterren behaald in de EuroNcap crashtests.

Binnenin
Made in China is voor ons een synoniem voor low cost! De MG ZS is weliswaar betaalbaar (zeker voor een elektrische SUV), maar is nu ook weer niet spotgoedkoop. Binnenin zijn de gebruikte materialen van degelijke kwaliteit en ook de bouwkwaliteit is ronduit goed te noemen. Verwacht echter geen Duitse afwerking, en zelfs niet de afwerking die we van Koreaanse of Japanse concurrenten gewoon zijn. Het interieur oogt erg klassiek, zonder bijzondere stijlkenmerken. De kunststoffen zijn qua look en feel allemaal van de harde soort. Maar met de aankoopprijs in gedachten, wordt een mens meteen een stuk milder.

Binnenruimte/koffer
Het interieur biedt voldoende ruimte voor vier volwassenen (vijf als de reisweg niet te lang is). Vooraan zit je redelijk hoog, wat de meeste mensen wel prettig zullen vinden. De afwezigheid van een centrale tunnel (het is tenslotte een elektrische wagen) biedt de passagiers achteraan aardig wat comfort.

Merk op dat de passagiersstoel niet in de hoogte verstelbaar is en dat (nog vervelender) het stuur niet in de diepte te regelen valt. ‘Details’ die sommige chauffeurs wellicht zullen hinderen in het vinden van de juiste rijhouding.
De koffer dan. Met 448 liter biedt die heel wat ruimte, ondanks het feit dat we hier met een elektrische auto te maken hebben en de batterijen toch ergens een plaats moeten vinden. Een minpuntje is misschien de iets te hoge laaddrempel. Met een eenvoudige verhoogde koffervloer was dit euvel makkelijk op te lossen.

Uitrusting
Hier kunnen we enthousiast roepen: leve China! Er zijn twee afwerkingsniveaus. De instapversie heet ‘Comfort’ en heeft standaard klimaatregeling, infotainmentsysteem (gps, DAB-radio, Apple Carplay en Android Auto), elektrisch bedienbare chauffeursstoel, achteruitrijcamera, dodehoekwaarschuwing, actieve spoorassistent, adaptieve snelheidsregelaar, semiautonoom rijden op snelweg, automatische koplampen enzovoort.
Het centrale aanraakscherm is vrij klassiek en eenvoudig. Als je een smartphone gewend bent, zou je je wel eens kunnen ergeren omdat het scherm niet erg reactief is. Enig geduld is hier dus op zijn plaats. Ook hier geldt hetzelfde verhaal als voor de afwerking: een kwestie van prijs.
Onder de motorkap
De MG ZS bestaat ook in een benzineversie (in het Verenigd Koninkrijk), maar die wordt bij ons niet ingevoerd. In België zal alleen de elektrische versie beschikbaar zijn, uitgerust met een synchrone elektromotor van 140 pk en een koppel van 353 Nm die de voorwielen aandrijft. De batterij heeft een capaciteit van 44,5 kWh, wat weinig kan lijken voor wie een groot rijbereik belangrijk vindt.
MG belooft een autonomie van 263 km (WLTP). Dat kan misschien wat krap overkomen, maar voor een gezinswagen die in een (voor)stedelijke omgeving of als tweede wagen wordt gebruikt, is dit ruim voldoende. Ook hier is de grootte van het batterijpakket een kwestie van budget, want de grote kostprijs van een EV zijn net de batterijen!

Op de weg
Aan het stuur merken we dat deze elektrische SUV ontwikkeld is om de Britten te behagen. Zij zijn immers erg kieskeurig als het op rijgedrag aankomt. Op de doorweekte wegen in de Ardennen waar we de ZS getest hebben, lag de auto goed op de weg en reageerde hij zelfs een tikkeltje dynamisch als we hem uitdaagden. De motor biedt (zeker in de sportstand) prestaties waar we blij van worden.

Toch is de MG eerder op comfort gericht. Geen verbrandingsmotor, een goede geluiddemping (tegen windgeruis en rolgeluiden) en een uitgekiende ophanging zorgen voor een aangename rijervaring. De prestaties zijn correct, zonder daarom ultrasportief te zijn: in 8,2 seconden gaat het van 0 tot 100 km/uur. De topsnelheid werd begrensd op 140 km/uur. Dat lijkt ons voldoende, zeker als je weet dat het rijbereik van een elektrische auto boven de 120 km/uur wegsmelt als sneeuw voor de zon.
Budget
Onze kritiek op het afwerkingsniveau, de harde kunststoffen en het weinig reactieve aanraakscherm hebben we al gegeven. Daar staat wel tegenover dat de MG ZS een heel toegankelijk prijskaartje heeft! Reken op 30.895 euro voor de instapversie en doe daar nog eens 2.000 euro bij voor de Luxury-versie die recht geeft op een lederen interieur, verwarmde stoelen, een panoramisch open dak en nog wat leuke details. Weet dat je voor een gelijkwaardige Peugeot e-2008 of een Hyundai Kona Electric 5.000 tot 7.000 euro meer zal moeten neertellen!

Conclusie
Behalve een gebrek aan charisma kunnen we deze Engelsman (made in China) weinig verwijten. De auto heeft immers de onmiskenbare verdienste om bij te dragen aan de democratisering van de elektrische mobiliteit.
Technische fiche
MG ZS EV
- Elektromotor van 140 pk en 353 Nm
- Aandrijving: op de voorwielen
- Versnellingsbak: automaat 1 verhouding
- L/b/h (mm): 4.314/1.809/1.644
- Leeggewicht (kg): 1.491
- Koffervolume (l): 470 – 1.166
- Batterijpakket (kWh): 44
- 0-100 km/u (sec.): 8,2
- Topsnelheid (km/u): 140
- Gem. verbruik (kWh/100km): 18,6
- Rijbereik WLTP (km): 263
- Prijs: € 30.895
Pluspunten
- Elektrisch en niet duur
- Verhouding prijs/uitrusting
- Voldoende rijbereik
- Aangenaam rijgedrag
Minpunten
- Banale vormgeving
- Uitsluitend manuele klimaatregeling
- Merkimago moet nog (her)opgebouwd worden
- Rijhouding
Meest recente artikelen
First of last minute boekingen, wat is het goedkoopst?
Kamperen: de complete checklist voor een geslaagde vakantie
Alles wat je nodig hebt voor een zorgeloze kampeervakantie: voor vertrek, onderweg en ter plaatse.
Reizen met huisdieren in Europa
Dit is wat u moet weten voordat u uw huisdier meeneemt op reis.
Ontdek Aalst, te voet en met de fiets
Ontdek de mooiste plekjes van Aalst en omstreken, te voet of met de fiets. Volg onze uitgestippelde routes.
Toyota Corolla 2023: meer wijzigingen dan je zou denken
Reizen en vaccinatie
Last minutes: de valkuilen en de alternatieven
Last minute een ticketje boeken richting zon betekent niet dat je per definitie goedkoper af bent. Wel integendeel. Gelukkig zijn er andere manieren om op het allerlaatste moment wél goede zaken te doen. En zo pak je dat aan!