Er is een vaccin, er komt een coronapaspoort en er is de onweerstaanbare drang om te gaan reizen. Onze jaarlijkse vakantiebarometer bevestigt in elk geval dat de meeste Belgen de pandemie zo snel mogelijk achter zich willen laten. Maar er is ook twijfel, en die zorgt ervoor dat de zomer van 2021 er helemaal anders uitziet dan die van vorig jaar.

De cijfers
De zomer van 2021 ziet er een pak zonniger uit dan die van 2020, maar de resultaten van onze jaarlijkse vakantiebarometer (enquête afgenomen in mei van dit jaar) tonen toch een aarzeling.
Vorig jaar had 62% op dit moment al een reis geboekt (in België of het buitenland), dit jaar is dat amper 31%. 65% zou graag naar het buitenland gaan, maar het aantal boekingen van Belgen in België is dit jaar wel gestegen van 6% naar 10%.
Ons eigen land wint dus aan populariteit. Opvallend is ook dat liefst 38% vorig jaar besliste om thuis te blijven; dit jaar is dat slechts 20%.
Als we onze paas- en zomerenquête met elkaar vergelijken, zien we dat veel Belgen rond Pasen al beslist hadden om deze zomer in eigen land te blijven. 34% wist dat in de paasperiode al, tijdens de zomerrondvraag steeg dat percentage tot 37%.
Dat wijst erop dat mensen toch wel lichtpuntjes zien naarmate de pandemie vordert, hoewel men banger is om in het buitenland te boeken dan in 2020. We kunnen dus veel last-minute boekingen verwachten, of dubbele boekingen met een last-minute annulering van een van de bestemmingen.
Vaccinatieschema beïnvloedt boekingen
Wat veel mensen tegenhoudt om definitief de knoop door te hakken, is het vaccinatieschema. 44% van de respondenten geeft aan dat de timing van de vaccinatie het concreet inplannen van hun zomervakantie beïnvloedt.
Met als gevolg dat na de drukke maanden juli en augustus, het traditionele hoogseizoen, nu ook september aan populariteit wint. Concreet: 46% wil in juli op vakantie gaan, 42% in augustus en 39% in september. Het wordt met andere woorden een langer ‘seizoen’.
De top 5 bestemmingen dit jaar zijn België, Frankrijk, Spanje, Nederland en Italië, dat is geen verrassing. Kleine kanttekening:ook al zijn de percentages voor Marokko laag wat bestemming betreft, toch blijken de dossiers in de praktijk altijd net iets gecompliceerder te zijn. Bovendien zijn deze reizen over het algemeen van langere duur.
Frankrijk achteruit, maar wél 100% paraat
In vergelijking met vorig jaar moet Frankrijk aan populariteit inboeten (51% vorig jaar, 40% dit jaar), terwijl Spanje er dan weer op vooruit gaat (10% versus 15% deze zomer).
Voor alle duidelijkheid: Frankrijk mag dan als eindbestemming minder hoog scoren, het is en blijft een belangrijk transitland, voornamelijk voor wie Spanje als eindbestemming boekte. In die context zegt onze zustermaatschappij ACTA voorbereid te zijn op een heel drukke zomer. Daartoe heeft ze een aantal specifieke besluiten/maatregelen genomen:
- ACTA is de komende maanden 100% operationeel met haar netwerk van wegenwachters en takeldiensten;
- 350 door ACTA geaggregeerde workshops, 300 ‘points méchaniques’ en ook versterking via het BOSCH-netwerk;
- en natuurlijk wekelijks overleg tussen de verschillende clubs om de situatie te evalueren en bij te sturen waar nodig.
ACTA maakt in elk geval gebruik van lokale autoverhuurbedrijven om over voldoende capaciteit te beschikken, maar vreest nu al dat er naar alternatieven gezocht zal moeten worden als repatriëring noodzakelijk blijkt.
In functie van klant en bestemming wordt onder meer gekeken naar het vliegtuig, de trein en de taxi. Niet alleen Frankrijk zet zich trouwens schrap voor een overbevraging; algemeen wordt verwacht dat het fenomeen ook in andere Europese landen de kop zal opsteken.

Het staycation-effect
Dat het deze zomer druk wordt op het vlak van interventies en repatriëringen heeft nog een andere ietwat verrassende oorzaak: de hoge graad van ‘staycations’ in Frankrijk en Italië. Die zullen zorgen voor interventies en extra verkeer op nationaal vlak.
Sommige vervangwagenagentschappen in Frankrijk hebben al laten weten dat terugkeren met een buitenlandse vervangwagen naar België niet toegestaan zal worden omdat daar een hoog financieel plaatje aan vasthangt, naast het feit dat de wagens dan langer uit roulatie zijn op de lokale markt.
Daarnaast moeten we helaas ook vaststellen dat een aantal vervangwagenagentschappen onze full credit aanvragen zullen weigeren wegens financiële druk, een fenomeen dat jaar na jaar toeneemt.
De alternatieven? Als alle gebruikelijke opties uitgeput zijn, zal aan de klant voorgesteld worden dat hij zelf de kosten betaalt voor alternatief vervoer en dergelijke. Touring betaalt vervolgens de gemaakte kosten terug (“pay on claim”).
Europacup: gastland ‘Europa’
De uitgestelde Europacup 2020 vindt plaats van 11 juni tot en met 11 juli 2021. Er wordt gevoetbald in 11 steden en dat betekent extra verkeer op de weg. De deelnemende landen zijn immers verplicht om toeschouwers toe te laten op hun grondgebied. Naast supporters verwacht men dat er ook fans zonder ticket naar de verschillende voetballocaties zullen afzakken.
Corona: nog veel vraagtekens
Ook al lijkt het erop dat we snel naar een ‘nieuw normaal’ gaan, toch legt de realiteit nog heel wat blinde vlekken bloot. Zo zullen de voor elk land afwijkende coronamaatregelen nog een tijdje een impact hebben op de bijstandsorganisatie.
Denk in dat verband maar aan het aantal passagiers dat in een taxi mag stappen om van de pechlocatie naar een garage of hotel gebracht te worden. Dit staat bovendien nog los van het feit dat we door lokale sluitingen of faillissementen met een lager aanbod van beschikbare garages, hotels en dergelijke geconfronteerd zullen worden.
Heel wat hotels in Frankrijk blijken trouwens nu al volgeboekt te zijn, zelfs in afgelegen en minder toeristische regio’s. Een overnachtingsplaats vinden wordt met andere woorden geen makkelijke opdracht.
En ook dit laatste cijfer zal zijn effect niet missen: ongeveer 70% zal deze zomer de auto gebruiken om naar de vakantiebestemming te rijden (circa 30% neemt het vliegtuig). Anders gezegd: het wordt een hete zomer, zowel op de weg als op de centrale!
Meest recente artikelen
Calabrië is niet zomaar een bestemming, maar een ervaring
Partnerinfo - Calabrië is geen plek die je louter bezoekt, het is een ervaring die begint nog voor je er voet aan land zet. Deze zuidelijke regio van Italië intrigeert met zijn vele verhalen, legendes en eeuwenoude tradities en dat prikkelt om je koffers te pakken, toch?
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!