Image

Welke apps kan je gebruiken om virtueel af te spreken met vrienden of familie? En zijn er nadelen aan verbonden?

Wie slim is, blijft tijdens deze crisis maar beter écht thuis. En daarmee bedoelen we: geen feestjes of BBQ’s met vrienden noch andere inbreuken op ‘social distancing’. Het goede nieuws? Er zijn virtuele alternatieven om te klinken met vrienden en familie.

In de zakelijke wereld worden vergaderingen sinds de coronacrisis noodgedwongen vervangen door videovergaderingen. Met succes zo blijkt. Hetzelfde kan echter ook in de privésfeer en je hebt er niks bijzonders voor nodig. Een smartphone volstaat, of een tablet of notebook met ingebouwde camera.

Gewoon met je smartphone

Wie een smartphone heeft, hoeft geen specifieke apps aan te kopen om virtuele feestjes te bouwen. Tegenwoordig zijn videochats al goed ingeburgerd. Apps als WhatsApp en Messenger zijn bijzonder populair al weet niet iedereen dat je er ook mee kunt ‘videobellen’. Als je het video-icoontje nog niet hebt uitgeprobeerd, zeker doen want het doet deugd om in tijden van isolatie je vrienden nog eens te zien.

De genoemde apps zijn gratis; het enige wat je ervoor nodig hebt is een goede wifi-verbinding. De nadelen? Voor het gebruik van Messenger moeten alle partijen over een Facebook-account beschikken. Je kunt met andere woorden niet zomaar met iedereen videobellen.

WhatsApp heeft als grote voordeel dat het gebruiksvriendelijk is maar als grote nadeel dat het enkel werkt op een smartphone.

Goed om weten: bij WhatsApp is het aantal deelnemers beperkt tot 4 partijen. Wie van grote feestjes houdt, kan beroep doen op Messenger dat in theorie tot 50 gesprekspartners ondersteunt.

Feestjes op groot scherm

Uiteraard komen virtuele feestjes pas goed tot hun recht op een groot scherm. Schakel dus je tablet in of je notebook als die laatste over een ingebouwde camera beschikt. Messenger is wellicht de makkelijkste manier om met elkaar te communiceren, gesteld dat iedereen over een Facebook-account beschikt.

Alternatieve apps zijn Skype, Houseparty, Zoom, FaceTime en Google Duo. Alvast deze waarschuwingen vooraf: Skype is niet bijzonder gebruiksvriendelijk en het populaire Houseparty zou naar verluidt losjes omspringen met de privacy van zijn gebruikers. Het gebruik van Zoom is weliswaar gratis maar als er meer dan twee partijen deelnemen, kun je maar 40 minuten feesten. FaceTime is bijzonder gebruiksvriendelijk, maar kan enkel gebruikt worden als alle deelnemers over toestellen van Apple beschikken. Tegenganger Google Duo kun je dan weer wél op verschillende platformen gebruiken.

Ons advies? Als je met maximaal 4 partijen feestjes wil bouwen, zit je goed met WhatsApp. Ook Messenger is prima zolang alle deelnemers over een Facebook-account beschikken.

Het populaire Houseparty is met zijn ingebouwde spelletjes dan weer een aanlokkelijke sfeermaker. Let dus goed op met je privacy-instellingen als die spelletjes voor jou een meerwaarde betekenen. Als je die extraatjes niet nodig hebt om feestjes te bouwen, heb je Houseparty nergens voor nodig.

Sfeer en gezelligheid

Tenslotte nog 5 tips om je feestjes vanaf de eerste seconde te doen welslagen.

  • Spreek een duidelijk tijdstip af wanneer je elkaar wil ‘videobellen’ want anders komt het er niet van.
  • Zorg ervoor dat één van de gesprekspartners voor aangepaste muziek zorgt op de achtergrond.
  • Maak je hapjes vooraf en zet ze klaar zodat je niet constant uit beeld moet verdwijnen.
  • Maak het extra gezellig: spreek met elkaar af om dezelfde gerechten te maken/bestellen en schenk er een feestelijk drankje bij.
  • Praat niet door elkaar want het geluid kan daardoor soms kortstondig onderbroken worden. Doch als je er rekening mee houdt, went deze manier van feestjes bouwen snel. Veel plezier!

Verkeersregels voor fietsers

Net als andere weggebruikers dienen fietsers zich te houden aan de geldende verkeersregels. Het verkeersreglement bevat specifieke voorschriften voor fietsers. Ontdek hier welke handelingen wel of niet zijn toegestaan met je fiets op de openbare weg.