De Week van de Mobiliteit 2022 gaat door van 16 tot en met 22 september. Wat mag je dit jaar allemaal verwachten?
Naar jaarlijkse gewoonte vindt er van 16 tot 22 september een heuse Week van de Mobiliteit plaats. We overlopen enkele initiatieven in onze drie landsgedeeltes.
Van 16 tot 22 september is het weer zover. Dan wordt onze mobiliteit tegen het licht gehouden, in heel Europa. Zijn er alternatieven mogelijk voor onze dagelijkse verplaatsingen? Biedt het openbaar vervoer of actieve mobiliteit mogelijk een antwoord op verkeersproblemen als files en vervuiling? Tal van organisaties zetten activiteiten op touw om dat na te gaan. Laten we beginnen met het bekendste en wellicht ook populairste evenement van die week: de Autoloze Zondag in onze hoofdstad.
Autoloze Zondag in de hoofdstad op 18 september
Als er één item het avondnieuws haalt tijdens die Week van de Mobiliteit, dan is het wel de Autoloze Zondag in het Brussels Gewest. Van 9u30 ‘s ochtends tot 19u ‘s avonds worden de toegangswegen afgesloten en is ‘normaal’ autoverkeer in het gewest niet toegelaten.
Opgelet: openbaar vervoer, taxi’s, bussen, hulp- en ordediensten, gehandicapten met een kaart of houders van een pasje en het diplomatiek korps mogen wel nog rijden. Maar je begrijpt dat het voor voetgangers en fietsers de uitgelezen kans is om Brussel te verkennen zonder de normale verkeersdrukte. Het openbaar vervoer van de MIVB rijdt die dag overigens gratis.
Wil je die dag door Brussel fietsen, maar woon je niet in de buurt, dan kan de trein een oplossing bieden. Met een fietsendrager op de auto kan uiteraard ook. Zo is er op Parking C aan de Heizel plaats voor 8.000 auto’s (10 euro per dag). Deze en andere randparkings vind je op de website van de Week van de Mobiliteit Brussels.
Als klap op de Brusselse vuurpijl nodigen we jou op 18 september graag uit in onze gloednieuwe Mobility Corner. Om er te praten over de mobiliteitsoplossingen van morgen. Of voor een gratis check-up van je fiets.
Strapdag op 16 september
In Vlaanderen en Brussel is er op 16 september een strapdag: duizenden leerlingen stappen of trappen die dag naar school. Schoolpoorten worden vaak autovrij gemaakt, waardoor leerlingen veiliger op hun bestemming geraken.
De strapdag is overigens maar het speerpunt van een groter Octopusplan waarin bekeken wordt hoe schoolomgevingen kindvriendelijk en veilig gemaakt kunnen worden.
Inspiratiedag op 22 september
Op de laatste dag van de Week van de Mobiliteit, 22 september dus, vindt in het congrescentrum Lamot in Mechelen de Inspiratiedag 2022: mobiliteit in verandering plaats. Tal van sprekers buigen zich over de volgende vraagstukken: hoe evolueren we naar een meer duurzame mobiliteit, wat zijn de drempels en hoe kunnen we die wegwerken?
Inschrijven is verplicht en kost 70 euro. Daar krijg je wel een lunch voor, naast de inzichten die je de hele dag lang kan opsteken.
Week van de Mobiliteit in Wallonië
In Wallonië was en is er een heel jaar lang aandacht voor de fietser. 2022 is bij onze zuiderburen namelijk het jaar van de fiets. Vooral het succes van de elektrische fiets is in Wallonië opvallend .
Daarom organiseert ook dat gewest tal van activiteiten. Helaas was een up-to-date kalender nog niet beschikbaar op de website van de Week van de Mobiliteit in Wallonië. Maar dat is ondertussen wellicht veranderd. Neem dus zeker ook een kijkje op die website.
Meest recente artikelen
De afwijkende verkeersregels in Europa ontrafeld
Priorité, limitations de vitesse, stationnement... Certaines règles de circulation en Europe diffèrent de la législation belge ou des règles internationales.
Alles over tol en vignetten in Europa
ll n'y a pas de système de péage uniforme en Europe. Certains pays imposent de circuler avec une vignette, d'autres utilisent des systèmes de péage.
Alles over milieuzones en vignetten in Europa
Un certain nombre de pays européens ont établi des zones à basses émissions (LEZ). Où sont situées ces zones environnementales? Que devez-vous faire pour pouvoir y circuler? Avez-vous besoin ou non d'une vignette? Nos explications par pays.
Fout getankt, wat nu gedaan?
Jaarlijks tanken zo’n 18.000 Belgen de verkeerde brandstof, zeg dus niet te snel dat het jou nooit zal overkomen. Ben je even verstrooid en gebeurt het bij jou, houd dan vooral het hoofd koel. Panikeer niet en start zeker je auto niet.
Alles over milieuzones, vignetten en zones met beperkte toegang in Frankrijk
Consultez les villes en France qui appliquent une zone de basses émissions ou une zone à trafic limité (ZTL). Où se trouvent-elles et comment éviter les amendes?
Op reis in Europa: documenten, reisformules en douaneformaliteiten
Avez-vous pensé à tous vos documents pour rejoindre votre destination? Quelles marchandises pouvez-vous ramener et en quelle quantité?