Image

Op ongeveer 400 km van Brussel heeft Le Havre heel wat troeven voor een gevarieerde citytrip.


Het hart van Le Havre werd in 1944 platgebombardeerd door de Amerikanen. De woningnood bleek zo hoog dat een versnelde heropbouw noodzakelijk was. Architect Auguste Perret kreeg carte blanche en zette de stad weer op de kaart.


Le Havre mag dan gesticht zijn aan het begin van de 16de eeuw, anno 2020 zal je het voornamelijk moeten doen met de naoorlogse architectuur van Auguste Perret. Die kreeg na de bombardementen van 1944 namelijk de opdracht om een volledige stad te bouwen.

Omdat het snel moest gaan, ging Perret aan de slag met een modulair bouwsysteem op basis van standaardelementen en gewapend beton. Het resultaat: een eenvormige stad van beton, samengesteld uit betaalbare huizen en appartementen.

De nieuwe stad van Perret werd in 2005 toegevoegd aan de lijst van het Unesco werelderfgoed. Ziet zijn creatie er dan grijs en troosteloos uit? Hoegenaamd niet. Le Havre is een veelzijdige en best wel kleurrijke bestemming. Deze 10 plekjes schetsen een goed beeld van de stad en zorgen ervoor dat je je geen enkele dag hoeft te vervelen.


1. De architectuur van Perret

Je kan niet om de architectuur van Perret heen. Sommige woningen bleven sober qua interieur, andere werden rijkelijk ingericht. Geïntrigeerd? Ga dan eens rondneuzen in het appartement témoin van Perret dat voorzien is van alle moderne gemakken van de jaren 50.

Le Havre  Perret


2. Saint-Josephkerk

Perrets grootste werk is de Saint-Josephkerk, die als een gigantische vuurtoren boven de stad uittorent. De achthoekige toren is liefst 107 meter hoog en rust op een vierkante basis.

Le Havre Saint-Josephkerk
©Ludovic Maisant


3. Cultuurtempel Le Volcan

Le Volcan werd ontworpen door de Braziliaanse architect Oscar Niemeyer. In deze bijzondere architecturale creatie huist onder meer de stadsbibliotheek en -mediatheek waar je zowat alles gratis kan ontlenen. Zelfs toeristen kunnen hier kosteloos terecht!

Le Havre le Volcan


4. Flaneren langs het strand

De talloze eettentjes met zicht op zee liggen er ondanks hun kakafonie uitnodigend en rustig bij. Het strand bestaat overigens zowel uit kiezels als uit zand. Er loopt een groene wandelpromenade over de volledige lengte (2 km).

Le Havre wandelpromenade


5. Bakermat van het impressionisme

Claude Monet schilderde in 1872 zijn ‘Impression, soleil levant’ in Sainte-Adresse (badplaats in Le Havre). Het schilderij waaraan het impressionisme haar naam zou ontlenen. Liefhebbers van het genre kunnen terecht in het Musée d’art moderne André Malraux.

Le Havre  André Malraux museum


6. Groene long

Ondanks het beton in de binnenstad is Le Havre een groene bestemming. Al moet je er wel voor tot aan de rand van de stad. Check de hangende tuinen aan het oude fort, de Japanse tuin (reserveren is noodzakelijk) en het bos van Montgeon. Meer info vind je op de website van Le Havre.

Le Havre natuur


7. Baantjes trekken in strakke architectuur

Baden en wellnessen in een strakke creatie van toparchitect Jean Nouvel? Het kan in Les Bains des Docks. Behalve verschillende binnen- en buitenzwembaden is er een hamam, een sauna, een fitnessruimte en een goed uitgeruste spa.

Le Havre Bains des Docks Jean Nouvel
Copyright OTAH


8. Creatief centrum Le Tetris

De kleurrijke containers waaruit dit complex is samengesteld, doen denken aan het gelijknamige spel. Binnenin vind je echter moderne kunst en intrigerende installaties, en af en toe staat er een concert op het programma.

Le Havre Le Tetris


9. Bee Le Havre City Tour

Geen idee waar te beginnen, maar wél een uurtje tijd om alle bezienswaardigheden te keuren vooraleer je ze gaat bezoeken? Koop een ticketje voor de Bee Le Havre City Tour en maak niet alleen kennis met het historisch centrum, de kust en de baai, maar ook met het erfgoed in de omliggende stadswijken.

Le Havre Bee City Tour


10. De krijtrotsen in Étretat

Deze idyllische kustgemeente maakt deel uit van Le Havre en staat bekend om zijn krijtrotsen, waaronder de indrukwekkende en fotogenieke L’Aiguille. Opgelet evenwel: het dorpje zelf is een drukbezochte hotspot.

Etretat


Eerste keer Le Havre?

Op de officiële website van de stad vind je alle praktische info, samen met een pak toeristische tips. Wie zich vooraf een beeld wil vormen, kan zowel op de blog als op het webtv-kanaal van Le Havre virtueel op ontdekkingsreis.

Le Havre ligt minder ver van Brussel dan je denkt: ca. 400 km of zo’n vier uurtjes rijden. Met de pechbijstand Touring Go Buitenland is jouw auto ook gedekt in Frankrijk. Indien nodig krijg je zelfs een vervangwagen, zodat je je citytrip in alle rust kan voortzetten.

Alternatief: met de HST spoor je op pakweg 4,5 uur naar je eindbestemming. Boeken kan op www.b-europe.com of be.oui.sncf.

Lees de volledige reportage over Le Havre.