Image

Dit is de tijd waarin we normaal wisselen van winter- naar zomerbanden. Maar hoe pak je dat aan in lockdowntijden? En wat als het niet meteen kan?

Wil je je winterbanden wisselen tijdens de lockdownperiode? Dan moet je rekening houden met een aantal factoren. Hier volgen een paar praktische tips en aankoopadvies voor nieuwe zomerbanden.

Eerst een woordje uitleg over de sector van de garagisten en bandencentrales die instaan voor de wissel van winter- naar zomerbanden. Zij mogen werken op afspraak, maar enkel om dringende herstellingen uit te voeren en rekening houdend met de regels van social distancing.

De overheid heeft bepaald wat ze bedoelt met ‘dringende herstellingen’: noodzakelijke herstellingen om de veiligheid van het voertuig te garanderen. Daaronder verstaat men de reparatie van remmen en lichten, maar ook het vervangen van winter- door zomerbanden.

De garagisten mogen deze dringende herstellingen aan huis uitvoeren of in hun werkplaats. Maar ook hier geldt altijd: enkel op afspraak en rekening houdend met de regels van social distancing.

Winterbanden wisselen? Doen ... als je kan

Filip Rylant, woordvoerder van Traxio (de vereniging van garagehouders), wil de toelating nuanceren. “De veiligheidsraad lijkt verplaatsingen naar de garages toe te staan voor iedereen, maar je houdt maar beter rekening met de beslissing van onze regering. Die laatste spreekt enkel over toestemming voor noodzakelijke en dringende verplaatsingen. Hieronder enkele voorbeelden:

  • Professionele verplaatsingen (woon-werkverkeer inbegrepen)
  • Noodzakelijke verplaatsingen naar de dokter, winkels met voedingswaren, de post, de bank, de apotheker, het benzinestation, ...
  • Om hulp te bieden aan hulpbehoevende personen of daklozen
  • Ouders die hun kinderen wegbrengen of ophalen van de opvang
  • Verplaatsingen in het kader van wettelijke verplichtingen

Wat ons betreft, is de omschrijving vrij ruim en voor interpretatie vatbaar. Iedereen die zich verplaatst om zijn ‘voorraad’ aan te vullen, mag dat doen. Ook als ze daarvoor de wagen gebruiken.

Wat er ook van zij, als je je banden wil laten wisselen, zal je sowieso geduld moeten oefenen. Garagisten moeten hun werk immers anders organiseren om de regels met betrekking tot social distancing te respecteren, en dat vraagt extra tijd.

Aarzel echter niet om je garagist te informeren als het om een dringend geval gaat. Maar hou er wel rekening mee dat we voorrang geven aan mensen die actief zijn in de gezondheidssector.”

Hoe groot is het verschil tussen winter- en zomerbanden?

Toch even ter herinnering: winterbanden hebben een zachtere rubbersamenstelling en presteren daardoor beter bij koude temperaturen. Onder de 7 graden bieden ze een betere wegligging, kortere remafstanden en een betere tractie bij acceleraties.

Omgekeerd houden winterbanden niet van van warmere temperaturen en een dito ondergrond. In rechtstreekse vergelijking met zomerbanden neemt de remafstand bij hogere temperaturen op droge grond bijvoorbeeld toe met 25%. Op nat wegdek is het verschil kleiner (+ 10%). Het is dus raadzaam om van banden te wisselen als de temperaturen stijgen.

Wat als je niet snel een afspraak kan maken?

Je hoeft echter niet te panikeren. Zelfs al zijn winterbanden koele minnaars van een warm wegdek, het risico blijft beperkt als je rekening houdt met onderstaande voorzorgsmaatregelen:

  • Rij voorzichtig en vermijd een sportieve rijstijl.
  • Hou meer afstand tot je voorligger, zowel op droog als op nat wegdek.
  • Anticipeer op krappe bochten en verminder je snelheid.
  • Hou er rekening mee dat je winterbanden sneller verslijten als je ze op de proef stelt, zeker bij warm weer.
  • Controleer ook de bandenspanning.

Kan je zelf je banden wisselen?

Stel, je zomerbanden liggen op een tweede set velgen en je bewaart die thuis. Dan kan je de wissel zelf uitvoeren, als je rekening houdt met enkele voorzorgsmaatregelen.

Zo moet je absoluut waken over de stabiliteit van de ondergrond waarop je de klus klaart. Beton of asfalt hebben de voorkeur op grind of losse ondergrond. Controleer ook de staat en druk van je zomerbanden. Voor je de winterbanden stockeert, reinig en droog je ze best op gepaste wijze.

Conclusie: maak een afspraak, maar oefen geduld

Je hebt begrepen dat de situatie niet zo eenvoudig is, en de communicatie van onze overheid niet altijd even duidelijk. Daarom sommen we hieronder nog eens een aantal tips op:

  • Neem contact op met je garage of bandencentrale om een afspraak te maken.
  • Wees geduldig en toon begrip voor een langere wachttijd in deze bijzondere tijden.
  • In geval van nood (als je medisch personeel bent bijvoorbeeld), meld je dat aan de garagist.
  • In afwachting van de bandenwissel hou je best wat meer afstand tot je voorgangers op de weg.

Een platte band of panne? Bel Touring!

Als je in panne staat of een probleem hebt met een van je banden, aarzel dan niet om een beroep te doen op onze wegenwachters. Zij mogen aan huis komen en kunnen een band in veel gevallen herstellen of je auto voorzien van een tijdelijk noodreservewiel. Bel voor professionele hulp slechts één nummer: 070 344 777.

Welke zomerbanden kiezen?

We hebben dit voorjaar een grote test van zomerbanden uitgevoerd in de maat 17 duim en 18 duim. Wil je meer achtergrondinformatie over winterbanden, zomerbanden en vierseizoensbanden? Raadpleeg dan dan ons grote bandendossier. Tot slot hebben we ook tips om zelf de druk van je banden te checken, de levensduur van je banden te verlengen en de algemene staat van je banden te controleren.

Verkeersregels voor fietsers

Net als andere weggebruikers dienen fietsers zich te houden aan de geldende verkeersregels. Het verkeersreglement bevat specifieke voorschriften voor fietsers. Ontdek hier welke handelingen wel of niet zijn toegestaan met je fiets op de openbare weg.