Image
Gezondheidsmaatregelen, activiteiten, accommodatie, ... Wintersportbestemmingen hebben alles in gereedheid gebracht voor het nieuwe seizoen.


In de landen die skiërs aantrekken, is alles in gereedheid. Maar dat we het skiseizoen 2021-2022 anders zullen beleven, staat vast. Wat alle gebieden met elkaar gemeen hebben, is dat de bergen niet louter een winterbestemming zijn, en dat er veel meer te beleven valt dan skiën.


wintersport - toerskiën
In Crans-Montana (Zwitserland) gaan de winteractiviteiten veel verder dan de klassieke wintersporten.


Om het effect van COVID-19 op het komende wintersportseizoen in kaart te brengen, ging Touring praten met populaire en minder bekende bestemmingen verspreid over Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Zwitserland


In Frankrijk

Hier is een beknopt overzicht van wat er deze winter in de Franse skistations te beleven valt.

Chrystelle Felisaz van de dienst toerisme bij Les Gets: “Als covid ons één ding geleerd heeft, dan is het dat de bergen veel meer te bieden hebben dan sneeuwgerelateerde activiteiten.”

Clara Pointet van de persdienst in Chamrousse laat weten dat je om te wintersporten niet noodzakelijk de massa moet opzoeken: “Bij ons kan je een huisje huren op de piste. Je hoeft hooguit de straat over te steken. ’s Avonds geen zin om te koken of op restaurant te gaan? Laat de raclette gewoon aan huis leveren.”

Het succes van toerskiën en langlaufen

“Wat we gemerkt hebben toen de liften vorig jaar dicht gingen, is dat toerskiën en langlaufen plots héél populair zijn geworden”, legt Nadine Chevalier van Isère Tourisme uit. Gelijkaardige geluiden bereiken ons vanuit de Vars: ook daar is toerskiën door de gesloten liften ontploft.

wintersport - toerskiën
Copyright: Jocelyn Chavy - Isère

Vorig jaar was er één traject uitgestippeld om te toerskiën, dit jaar zijn het er vier. Toerskiën is de combinatie van wandelen en skiën, met dat verschil dat je geen liften neemt maar omhoog wandelt en vervolgens naar beneden skiet. Wie van plan is om de komende winter calorieën te verbranden, moet niet twijfelen.


Chalet of B&B: wacht niet te lang met reserveren!

Er zullen dit seizoen meer chalets beschikbaar zijn (er zijn er hier en daar zelfs bijgebouwd), want die bleken de voorbije maanden populairder dan de klassieke hotels.

wintersport - bergchalets


Ook B&B’s zitten in de lift en steeds meer Fransen hakken de knoop door en beginnen een chambre d’hôtes omdat de vraag groot is. Let wel: de boekingen voor dit soort accommodaties lopen momenteel als een trein, dus wacht niet te lang om je verblijf definitief vast te leggen.


Op de piste, zonder contact

Op de pistes is er plaats genoeg om van de frisse berglucht te genieten. Het station van Vars laat dan ook weten dat de focus verschuift naar meer tijd op de piste en minder op de lift. Concreet: bij sommige liften werden de ‘reistijden’ tot minder dan de helft ingekort.

wintersport


In Peyragudes (Peyresourde) werd een speciale beginnerszone toegevoegd, bestaande uit drie verschillende pistes met hoepels en andere obstakels. In Villard-de-Lans is een nieuwe piste speciaal voor beginners gereserveerd, de sterrenpiste. En in Saint-Gervais Mont-Blanc is er voortaan een apart gedeelte voor beginners op de Mont d’Arbois.

Digitalisering is eveneens in een stroomversnelling terechtgekomen, om het aantal contacten te verminderen. In de Montagnes du Jura bijvoorbeeld heeft de app Mon pass Nordic ENJ het papieren toegangsbewijs tot de langlaufloipe compleet vervangen. En Avoriaz biedt Shred Experience aan, waarmee je geen skipas meer nodig hebt in de wintersportplaats. In La Rosière, maar ook op tal van andere plekken, kan je je skipas online bestellen zodat hij klaarligt bij het inchecken van de accommodatie. Kortom: geen gedoe meer met aanschuiven aan loketjes, cash geld uitwisselen enzovoort.

In andere gebieden, zoals in La Plagne, Les Arcs, Méribel, Les Menuires en Les Sybelles, klinkt het unaniem dat ze er klaar voor zijn. De testcentra zijn operationeel en de apotheken hebben voldoende zelftests met het oog op de heropening van de pistes.


In Italië: een ‘groene’ pas voor wie ouder is dan 12

De officiële datum voor de herstart van de Italiaanse skistations is 27 november.

In een medeling laten de autoriteiten weten dat je voortaan twee passen nodig hebt om te komen wintersporten: een skipas en een ‘groene’ pas. Met die laatste wordt een covid-certificaat bedoeld en dat zal je, als je ouder bent dan 12, verplicht moeten tonen als je toegang wil tot de skiliften.

skilift


De maximaal toegestane capaciteit voor de verschillende liften is als volgt: 100% voor de stoeltjesliften, maar als de schermkoepels gesloten zijn, daalt dit tot 80%. Aan boord van gesloten cabines, net als in de gemeenschappelijke ruimtes van de stations, moet je een mondmasker dragen.

Meer info op: www.italia.it en www.suedtirol.info


In Oostenrijk

Oostenrijk is er op praktisch vlak helemaal klaar voor, maar het motto van de minister van Toerisme laat niets aan de verbeelding over: strenge regels, veilige winter.

Er zullen nauwelijks beperkingen gelden voor gevaccineerden en personen die genezen zijn, afgezien van het mondmasker dat je nog steeds nodig zal hebben in openbare ruimtes (maar niet in de horeca).


3G-regel: gevaccineerd - genezen - getest

Voor de kabelbanen zal de reeds ingeburgerde 3G-regel (gevaccineerd, genezen, getest) en een mondmaskerplicht gelden voor iedereen die gebruikmaakt van gesloten gondels.

wintersport - kabelbaan


En wat met de après-ski die zo eigen is aan Oostenrijk? Daarover liet de minister weten dat er geen capaciteitsbeperkingen zullen zijn zolang de 3G-regel gerespecteerd wordt. Let wel, de regels zijn afhankelijk van de bezetting van de bedden op intensieve zorgen. Die kunnen gunstig evolueren. Maar als de coronasituatie verslechtert, zal het land overschakelen naar de 2G-regel, wat betekent dat alleen genezen of gevaccineerde mensen toegang hebben tot de ‘nachtgastronomie’.

après-ski


De regio’s zelf zijn er gerust in. Tirol vertrouwt op de 3G-regel, want die staat al maanden synoniem voor een veilig verblijf in de bergen; de toeristen en de mensen ter plaatse zijn er intussen aan gewend. Meer nog: vorig jaar was er nog een negatieve test nodig, dus 3G is een stap vooruit, klinkt het vastberaden.

SalzburgerLand bevestigt waar nagenoeg alle wintersportbestemmingen op hameren: bergvakanties zijn in de huidige omstandigheden een van de gezondste activiteiten. Met dank aan de gezonde buitenlucht, maar vooral aan de omvang van de beschikbare buitenruimte.

In het Zillertal maakt men zich niet al te veel zorgen, want het skiseizoen is daar al bezig sinds eind september. Met dank aan de Hintertuxer gletsjer, waar je eigenlijk het jaar rond op kan gaan skiën. Afgezien van de maskers in de gesloten skiliften oogt het daar allemaal normaal.


In Zwitserland

Om de wintersporters beter te spreiden over de beschikbare ruimte, wil Zwitserland dit seizoen de kleinere parels onder de aandacht brengen. Kijk in kanton Wallis voorbij de grote kleppers zoals Zermatt, en steek je licht eens op in Anzère, Blatten, Champéry, La Fouly, Leukerbad, Ovronnaz, Rosswald enzovoort.

Berner Oberland heeft de activiteiten voor niet-skiërs verder uitgebouwd. Ga bijvoorbeeld eens winterkajakken op de Brienzerzee of neem een panoramatrein in volle winter ... een adembenemende ervaring.

panoramatrein

Engelberg is vanuit België het dichtstbijzijnde skigebied, laat Toerisme Zwitserland weten. Niet-skiërs krijgen de tip om vanuit Engelberg de stad Luzern te verkennen; je reist betrekkelijk snel (45 minuten) en zeer comfortabel met de trein.

Ook in Graubünden focust men op winterse treinreizen, met name de trajecten die de Rhätische Bahn aanbiedt. En ook dit alternatief doet het elk jaar beter: winterwandelingen.

Check ook de gezondheidsmaatregelen in de Zwitserse skigebieden.


Toename van het aantal boekingen

Wacht niet te lang als je tijdens de feestdagen naar Zwitserland wil reizen. Toerisme Zwitserland laat weten dat de boekingen bij onder meer Interhome lopen als een trein. En ook grote spelers als Skiworld en Sunweb zien de boekingen binnenstromen


Betel het Zwitsers wegenvignet via Touring

Rij je met de wagen naar Zwitserland? Bestel jouw Zwitsers vignet via Touring, mét korting, en win tijd aan de grens.


Ongelukje op of naast de piste?
Even Doctor Line bellen

Gevallen op de piste, uitgegleden op de parking voor je hotel? Gezwollen enkel, dikke knie of pijn in de rug? Geen idee of je de dag nadien terug kan sporten? Doctor Line by Touring, een nieuwe vorm van medische bijstand, geeft jou medisch advies via video. Deze dienst is een uitbreiding die inbegrepen is in de bestaande reisbijstandsproducten.

Zo werkt het

Bel naar de Touring-centrale, en we regelen voor jou een videosessie met een arts, een verpleger of een medisch deskundige. Op die manier praat je met iemand in je eigen taal en krijg je meteen advies. Als je toch naar de lokale dokter moet, zal Doctor Line ervoor zorgen dat die vooraf wordt ingelicht.

Je kind leren autorijden

Het is zover: je kind slaat zijn vleugels uit ... en leert autorijden. Heb je besloten om zijn of haar begeleider te zijn? Informeer je dan grondig over het leerproces vóór je hieraan begint.

Rijbewijs: welke opleidingen volgen?

Sinds de zesde staatshervorming behoort de rijopleiding tot de bevoegdheden van de Gewesten. Met als gevolg dat de manier waarop je je rijbewijs haalt enigszins anders is in de drie Gewesten. We zetten even alles op een rijtje, Gewest per Gewest …