Volgens het Brusselse Fietsobservatorium namen in 2016 30% meer mensen de fiets dan in 2015. Daarmee werden nooit eerder zoveel fietsers geteld die hun stalen ros gebruiken voor het dagelijkse woon-werkverkeer.
Het aantal fietsers in Brussel blijft toenemen. Pro Velo telde in opdracht van Brussel Mobiliteit in 2016 gemiddeld 278 fietsers per uur in het Brussels gewest tegenover 214 een jaar eerder. Uitschieter is Merode waar het gemiddelde opliep tot 760 fietsers met een piek van 1053 tijdens de maand september.
Volgens het onderzoek blijken mannen nog steeds meer de fiets te gebruiken dan vrouwen (65,8 procent tegenover 34,2 procent). Doch het aantal vrouwelijke fietsers neemt toe; in 2015 was hun aandeel nog maar 30,5 procent.
Gevolgen van aanslagen
Opvallend: in mei en september van vorig jaar waren er respectievelijk 50 en 52 procent meer fietsers dan op dezelfde momenten in 2015. Pro Velo wijt de toename deels aan de aanslagen van 22 maart in metrostation Maalbeek. De resultaten van Pro Velo tonen namelijk een duidelijke stijging aan de telpunten die langs de metrolijn liggen. Ook de campagne van Bike Experience en het mobilmix verhaal tijdens de Week van de Mobiliteit liggen volgens Pro Velo aan de basis van deze bemoedigende cijfers.
Ook elektrische fietsen
Pro Velo telde voor het eerst ook het aantal elektrische fietsen en daaruit blijkt dat zo’n 8,5 procent een elektrische fiets neemt voor woon-werkverplaatsingen (tijdens het weekend slechts 5,1%).
Pro Velo telt op 26 verschillende plaatsen in de ochtendspits; de telling vindt vier keer per jaar plaats, namelijk in januari, mei, september en november.
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.