Image
fiets

Volgens het Brusselse Fietsobservatorium namen in 2016 30% meer mensen de fiets dan in 2015. Daarmee werden nooit eerder zoveel fietsers geteld die hun stalen ros gebruiken voor het dagelijkse woon-werkverkeer.

Het aantal fietsers in Brussel blijft toenemen. Pro Velo telde in opdracht van Brussel Mobiliteit in 2016 gemiddeld 278 fietsers per uur in het Brussels gewest tegenover 214 een jaar eerder. Uitschieter is Merode waar het gemiddelde opliep tot 760 fietsers met een piek van 1053 tijdens de maand september.

Volgens het onderzoek blijken mannen nog steeds meer de fiets te gebruiken dan vrouwen (65,8 procent tegenover 34,2 procent). Doch het aantal vrouwelijke fietsers neemt toe; in 2015 was hun aandeel nog maar 30,5 procent.

Gevolge van aanslagen

Opvallend: in mei en september van vorig jaar waren er respectievelijk 50 en 52 procent meer fietsers dan op dezelfde momenten in 2015. Pro Velo wijt de toename deels aan de aanslagen van 22 maart in metrostation Maalbeek. De resultaten van Pro Velo tonen namelijk een duidelijke stijging aan de telpunten die langs de metrolijn liggen. Ook de campagne van Bike Experience en het mobilmix verhaal tijdens de Week van de Mobiliteit liggen volgens Pro Velo aan de basis van deze bemoedigende cijfers.

Ook elektrische fietsen

Pro Velo telde voor het eerst ook het aantal elektrische fietsen en daaruit blijkt dat zo’n 8,5 procent een elektrische fiets neemt voor woon-werkverplaatsingen (tijdens het weekend slechts 5,1%).

Tip: Wie op het punt staat een elektrische fiets, plooifiets of bakfiets te kopen, moet de Touring e-Velo aanbieding beslist in overweging nemen.

Pro Velo telt op 26 verschillende plaatsen in de ochtendspits; de telling vindt vier keer per jaar plaats, namelijk in januari, mei, september en november.