Image
Hongarije

Voor je naar Hongarije vertrekt, lees je best even deze weetjes over de plaatselijke gewoonten.

Openingsuren

  • Banken: van maandag tot donderdag tussen 8 en 15u en tussen 8 en 13u op vrijdag.
  • Postkantoren: tussen 8 en 18u. Sommige kantoren sluiten vroeger (vanaf 16 u buiten de grote steden) en je kunt er over de middag niet terecht. Op zaterdag sluiten de postkantoren om 13u.
  • Tankstations zijn open tussen 6 en 20u in grote steden en 24u op 24 op de autosnelwegen.
  • Winkels: op weekdagen tussen 7 en 18u, grote winkelcentra zijn open tussen 9 en 22u. De meeste winkels sluiten op zondag, behalve in Boedapest. Tesco kruidenierswinkels zijn 24u op 24 open op weekdagen.

Geld

  • Munteenheid: De Hongaarse munteenheid is de forint. Eén euro is ongeveer gelijk aan 331 forint. Het leven is er heel wat minder duur dan in België. Prijzen die niet eindigen op 5 of 0 worden naar boven of naar onderen afgerond. Bijvoorbeeld: een ijsje van 152 forint en een drankje van 98 forint zullen je respectievelijk 155 en 100 HUF kosten. Het is er ook de gewoonte om een fooi te geven aan het personeel. Meestal is de service wel inbegrepen (10% op het totale bedrag). Controleer dus steeds de rekening.
  • Kredietkaart gebruiken: de meeste kredietkaarten worden geaccepteerd, maar winkels zijn niet verplicht om betalingen met de kredietkaart mogelijk te maken. Het is er gebruikelijk om met cash geld te betalen. Zorg dus dat je steeds genoeg forint op zak hebt.
  • Geld afhalen: je kunt, net zoals in België, gemakkelijk geld afhalen met je kredietkaart in een geldautomaat of in de banken zelf.

Elektriciteit

Je hebt geen aangepaste stekker nodig. Je vindt er dezelfde stopcontacten met twee ronde pinnen als in België (elektriciteit van 220 volt, 50 Hz).

Telefoneren

Landnummer van België: 00 32

Landnummer vanuit België: 00 36

Accommodatie

In Hongarije vind je heel wat hotels, campings, huurhuizen en kamers bij lokale bewoners. Op de site van Toerisme Hongarije kun je controleren of je accommodatie betrouwbaar is.

Hotels en restaurants

Zoals in de meeste Europese landen worden er in Hongarije sterren toegewezen om de kwaliteit van een hotel aan te duiden. Dankzij de groeiende toeristische economie kun je er profiteren van goede hotels tegen concurrerende prijzen: je kunt in de hoofdstad al een kamer vinden voor € 20 per nacht. Luxehotels zullen uiteraard klanten lokken met hun uitgebreide diensten.

Ook in de landelijke regio’s vind je heel wat slaapplekken. Langs de Donau of het Mátragebergte kun je in een natuurlijke en rustgevende omgeving de nacht doorbrengen.

Campings

Wildkamperen is verboden in Hongarije, maar je vindt er meer dan 200 campingsites in het hele land. De meeste campings liggen midden in de natuur, maar zijn toch goed bereikbaar vanuit de grote steden. Je ontdekt er vaak ook oude gebouwen (stations, kazernes, boerderijen) die nu dienstdoen als onthaal van een campingsite.

De prijzen liggen tussen de 20 en 100 euro per nacht, afhankelijk van de kwaliteit en de uitrusting van de camping.

Hostels

Hongaarse hostels zijn meestal gevestigd in oude arbeiders- of landbouwwoningen die werden gerenoveerd en nu ten dienste staan van reizigers.

De prijzen zijn afhankelijk van de dag en van het seizoen (hoog- of laagseizoen).

B&B’s

Het is heel gemakkelijk om een gezellige B&B te vinden in Hongarije. Heel wat bewoners bieden een kamer voor de nacht aan of kiezen voor de traditionele ‘Bed and Breakfast’-formule. Het is het uitgelezen moment om de lokale inwoners om advies en tips te vragen over de streek en de bekende thermen in Hongarije.

Verhuur

Als je voor een huurhuis kiest, kun je de streek en de stad op je eigen ritme ontdekken. Er zijn heel wat opties die voldoen aan je criteria: verblijf in de historische stad Boeda of in de moderne en levendige wijk Pest.

Natuurlijk zijn de charmes van de traditionele cottages op het platteland ook niet te versmaden. Je geniet er in alle rust van het groene Hongaarse landschap.

Gezondheid

Vraag voor je vertrek naar Hongarije je Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) aan. Deze kaart is geldig in de hele Europese Economische Ruimte en in Zwitserland.

Deze kaart zorgt ervoor dat je een integrale of gedeeltelijke terugbetaling krijgt van alle medische zorgen die je nodig hebt tijdens je verblijf. De terugbetaling gebeurt op basis van het toegepaste tarief in het land waar je verblijft.

Je EZVK wordt voorzien door je ziekenfonds. Om te vermijden dat je je kaart te laat toegestuurd krijgt, vraag je ze best tijdig aan. Vergeet ook niet dat die kaart maar twee jaar geldig is!

Opgelet: om je EZVK te kunnen gebruiken, moet je je laten verzorgen in een openbaar ziekenhuis.