Voor je Nederland wilt ontdekken, lees je best even deze nuttige informatie over het land.
Openingsuren
- Banken: tussen 9-16u (soms tot 17u) op weekdagen. Sommige banken in de drukke wijken kunnen open zijn op zaterdag.
- Postkantoren: van maandag tot vrijdag tussen 9-17u en tussen 9-12u op zaterdag.
- Tankstations langs de autosnelweg blijven 24u op 24 open. Op secundaire wegen liggen de openingsuren tussen 7 en 19/22u.
- Winkels: van maandag tot vrijdag tussen 8.30/9-17u (soms 18u). Winkels sluiten op zaterdag vaak vroeger, tussen 16 en 17u. In de grote steden gelden vaak speciale avondopeningsuren op donderdag en vrijdag: winkels blijven dan open tot 21u.
Geld
- Munteenheid: Nederland is deel van de eurozone, je hoeft dus geen andere munten af te halen in een wisselkantoor.
- Kredietkaart gebruiken: de meeste kredietkaarten worden geaccepteerd in accommodaties; winkels, restaurants en tankstations. De Maestrokaart en andere debetkaarten worden ook geaccepteerd in de meeste zaken. Er kunnen wel nog wat zaken zijn die geen Visa accepteren.
- Geld afhalen: je kunt, net zoals in België, gemakkelijk geld afhalen met je kredietkaart in een geldautomaat of in de banken zelf.
Elektriciteit
Je hebt geen aangepaste stekker nodig. Je vindt er dezelfde stopcontacten met twee ronde pinnen als in België (elektriciteit van 220 volt, 50 Hz).
Telefoneren
Landnummer van België: 00 32
Landnummer vanuit België: 00 31
Accommodatie
Er zijn heel wat hotels, campings, huurhuisjes of slaapplaatsen bij lokale bewoners te vinden in Nederland.
Hotels en restaurants
Hotels in Nederland krijgen soms een kwaliteitslabel van de Nederlandse Toeristische Dienst. Dit label garandeert dat de hotels conform de nationale wetgeving hun hotel uitbaten. Hotels krijgen op basis van een evaluatie 1 tot 5 sterren toegewezen, zoals in de hele Benelux wordt toegepast. Het is wel niet verplicht om deel te nemen aan die evaluatie, waardoor heel wat kwalitatieve hotels geen ster hebben. De hotels in Nederland, van luxehotels in het centrum tot klassieke kamers in de buitenwijken, hebben vaak een heel proper en modern imago.
Campings
Kamperen maakt deel uit van de Nederlandse cultuur. Meer dan 2.500 kampeerterreinen openen de deuren van april tot oktober. De meeste Nederlandse campings zijn zeer modern en beschikken dan ook over de nodige sanitaire voorzieningen en winkeltjes op het terrein. Sommige plekken bieden je een verrassende campingervaring aan: slapen in een Mongoolse joert, hangende tenten tussen de bomen of luxetenten met douche.
Je kunt ook ‘vrij kamperen’ of ‘wildkamperen met toestemming’ op aangepaste plekken die door het Nederlandse Staatsbosbeheer worden gekozen en waar enkel een minimum aan comfort aanwezig is. Om te kamperen op die ‘natuurlijke’ sites, moet je wel verplicht een campingkaart kunnen tonen.
Wildkamperen is strikt verboden buiten de toegewezen sites en kan leiden tot een boete. Mobilhomes kunnen op weinig aangepaste plaatsen staan, maar je vindt wel plekken waar het toegestaan is om de nacht door te brengen, op voorwaarde dat er een officieel bord uithangt.
In Nederland kunnen er maar 500 plaatsen van tevoren gereserveerd worden. Hier geldt dus het principe: ‘eerst komt, eerst maalt!’
Hostels
Je vindt de meeste hostels in de grote Nederlandse steden: het perfecte vertrekpunt om heel wat lokale activiteiten te ontdekken. Het Internationale Hostel Netwerk heeft 22 erkende hostels in haar aanbod. Bij sommige kamers kun je kiezen voor een eigen badkamer, sommige bieden traditionele slaapzalen met stapelbedden aan.
De organisatie Stichting Trekkershutten Nederland (STN) biedt ook hostels aan voor wie rondreist.
De prijzen zijn afhankelijk van de dag en van het seizoen (hoog- of laagseizoen).
B&B’s
Je vindt heel wat B&B’s in de steden, op het platteland en in de randsteden. Meestal kun je een kamer huren in een historisch pand of op een cultureel domein (kastelen en boerderijen).
Er is geen Nederlandse organisatie die alle B&B’s groepeert, maar je kunt wel reserveren via de site BedandBreakfast.nl. Voor meer informatie kun je ook terecht bij de regionale toeristische dienst.
Als je kiest voor een B&B krijg je er vaak een typisch Nederlands ontbijt bij en geeft je gastheer of -vrouw je vaak handige weetjes en tips om de streek te verkennen.
Verhuur
Je eigen huurhuis reserveren biedt tal van voordelen: je ontdekt de regio of de stad op je eigen ritme en volgens je eigen verwachtingen. Bekijk de mogelijke opties, van huisje tot appartement, en vraag info bij de regionale toeristische dienst.
Op Holland.com, sinds 1968 de officiële toeristische dienst van Nederland, vind je nog meer informatie.
Gezondheid
Vraag voor je vertrek naar Nederland je Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) aan. Deze kaart is geldig in de hele Europese Economische Ruimte en in Zwitserland.
Deze kaart zorgt ervoor dat je een integrale of gedeeltelijke terugbetaling krijgt van alle medische zorgen die je nodig hebt tijdens je verblijf. De terugbetaling gebeurt op basis van het toegepaste tarief in het land waar je verblijft.
Je EZVK wordt voorzien door je ziekenfonds. Om te vermijden dat je je kaart te laat toegestuurd krijgt, vraag je ze best tijdig aan. Vergeet ook niet dat die kaart maar twee jaar geldig is!
Opgelet: om je EZVK te kunnen gebruiken, moet je je laten verzorgen in een openbaar ziekenhuis.
Meest recente artikelen
Een geslaagde herfstvakantie voor snelle beslissers
Les vacances d'automne arrivent et vous n'avez encore rien prévu? Les possibilités ne manquent pas. Trouvez de l’inspiration grâce ces conseils pour des sorties près de chez vous ou un peu plus loin.
Halloween 2024 in eigen land: van gezellig tot angstaanjagend
Halloween is in België uitgegroeid tot een groots evenement met activiteiten voor alle leeftijden. Van pretparken in halloweenstijl tot huiveringwekkende wandelingen en spookachtige kastelen, er is voor elk wat wils. Ontdek de leukste bestemmingen en beleef een onvergetelijke Halloween!
Touring autozoektochten
Ken je streek is een nieuwe rubriek in Touring Magazine. Leer België beter kennen via onze quizvragen hieronder.
De Brabantse Kouters: stille, eeuwenoude landschappen
De Brabantse Kouters vormen een rustige regio in het noordwesten van Vlaams-Brabant. Onze route voert je door een gevarieerd landschap, met stops bij een aantal beroemde brouwerijen.
Een tweedehands auto kopen: waarop moet je letten?
Acheter une voiture, qu'elle soit neuve ou d'occasion, n'est pas une mince affaire. Voici quelques pistes et conseils pour bien choisir.
Een tweedehands elektrische auto kopen: hoe maak je de juiste keuze?
Autonomie, état de la batterie, recharge... Tout ce à quoi vous devez penser avant d'acheter une voiture électrique d'occasion.