Image
Verenigde Staten

Het wegennet

Nuttige informatie in verband met de wegen in de Verenigde Staten:

  • Een aantal snelwegen is betalend: ze hebben tolpoorten. Je kunt er betalen met kredietkaart, cash en via elektronische tolheffing.
  • Routes die de verschillende staten doorkruisen, worden ‘interstates’ genoemd en zijn aangeduid met een blauw, rood en wit bord. Wegen aangeduid met een zwart en wit bord overschrijden geen grenzen.
  • De assen worden vaak aangeduid met nummers en niet met namen op de borden. Het is dus aangeraden om het nummer van je bestemming op te zoeken en te noteren vóór je vertrek.
  • De grote wegen die het westen en het oosten verbinden, krijgen een even nummer. De wegen van noord naar zuid of omgekeerd krijgen een oneven nummer. Op richtingborden wordt het nummer vaak met een letter (N, W, E, S van de windrichting) genoteerd.

Verkeersregels in de Verenigde Staten

  • Bussen, hulpdiensten en politie hebben er steeds voorrang. Als je wordt tegengehouden door de politie, zet je wagen dan langzaam aan de kant en wacht tot de politieagent je vraagt om uit te stappen.
  • In de meeste staten is het verboden om je telefoon te gebruiken zonder handsfree kit. Je bent overal verplicht om steeds een veiligheidsgordel om te hebben. Afhankelijk van hun leeftijd moeten kinderen worden vastgeklikt op een aangepast zitje op de achterbank .

Op de weg kun je aan de hand van de lijnen weten in welke zone je je bevindt:

  • Gele lijnen: een weg waar in tegengestelde richting wordt gereden aan de twee kanten van de gele lijn.
  • Witte lijnen: een weg waar aan beide kanten van de lijn in dezelfde richting wordt gereden.
  • Een onderbroken lijn: je mag het voertuig voor jou links inhalen.
  • Een doorlopende witte lijn: je mag het voertuig voor jou niet inhalen, je mag niet van rijstrook wisselen of over de lijn rijden (enkel bij gevaar).

Als je op een as met meerdere rijstroken rijdt, blijf je best uiterst rechts als je traag rijdt of binnenkort moet afrijden. De linkerrijstrook is enkel bedoeld om in te halen. Rijd op de middelste rijstrook als je je weg voortzet op dezelfde autosnelweg.

De snelheidsbeperkingen worden aangeduid met een wit bord en staan in mijlen per uur uitgedrukt. Eén mijl is ongeveer 1,6 kilometer. De maximale snelheden bedragen 30 m/h (50 km/u) in de steden en 65 m/h (ongeveer 100 km/u) op de snelwegen.

Als je een route neemt waarbij je tol moet betalen, weet dan dat de prijzen schommelen tussen 1 en 20 dollar. Aan sommige tolpoorten kun je enkel het exacte bedrag betalen in cash en weigert men kredietkaarten. Zorg dus dat je steeds een minimumsom geld bij hebt als je vertrekt. Tip: je kunt bijna alle tolheffingen ontwijken door via secundaire wegen om te rijden.

Als je een voertuig huurt, vraag dan aan de verhuurder of de wagen over een abonnement (zoals EZPass) beschikt voor de vijftig staten. Dat vergemakkelt je traject en bespaart je flink wat geld.

Verkeersborden kunnen per staat verschillen, maar ze hebben wel steeds dezelfde kleurencode:

  • Rood: verbod (bijvoorbeeld een zone waar het verboden is om te rijden) of ‘voorrang verlenen’ en/of een stopplaats.
  • Geel: waarschuwing, zoals een zone met beperkte snelheid
  • Oranje: werken aan de weg
  • Groen: informatief (bijvoorbeeld over richting, af te leggen afstand)
  • Blauw: culturele plekken of rustplaatsen langs de weg.

De verkeersborden zijn ook onderverdeeld volgens vorm:

  • Rechthoek: indicatie
  • Achthoek: stop
  • Ruit: waarschuwing
  • Omgekeerde driehoek: voorrang verlenen
  • Cirkel: overweg

De verkeerslichten in de VS zijn ook iets anders dan die in België. De lichten springen van rood (stoppen) naar rood en oranje tegelijk, en dan van rood naar oranje naar groen om aan te duiden dat je opnieuw mag rijden. Een oranje licht betekent dat je mag doorrijden, maar wel voorzichtig moet zijn.

  • Tenzij het anders staat aangeduid, mag je naar rechts afdraaien bij een rood licht, nadat je eerst hebt stilgestaan. Aan de meeste lichten staan camera’s die controleren of je wel echt bent gestopt voor het afslaan. Als je die regel niet respecteert, kun je een boete krijgen aan de hand van kentekenplaatherkenning.
  • In de VS vind je vaak een kruispunt met vier stopborden bij elke richting (ook een 4-way stop genoemd). Alle wagens moeten stoppen, maar de wagen die eerst aan het kruispunt toekwam, krijgt voorrang. Bij onzekerheid geldt voorrang van rechts.

Parkeren is meestal betalend, behalve op zondag en ’s avonds. Parkeermeters in grote steden aanvaarden kredietkaarten. In kleinere steden worden kaarten vaak niet geaccepteerd zijn, zorg dus dat je steeds cash geld hebt.

Let goed op de borden die tarieven, beperkingen en een eventuele tijdslimiet aanduiden.

Voetgangers hebben steeds voorrang op voertuigen als er geen verkeerslichten aanwezig zijn.

In de winter met de wagen naar de Verenigde Staten

De wetgeving verschilt van staat tot staat. In sommige staten is een aangepaste winteruitrusting niet vereist. Het is soms wel aangeraden voor je eigen veiligheid om winterbanden te voorzien en sneeuwkettingen aan boord te hebben.

Bekijk zeker eens de site van de toeristische diensten van de staten die je wilt bezoeken. Je vindt er heel wat informatie over de specifieke wetgeving.

Als je een voertuig huurt, vraag dan aan de verhuurder of het bureau welke maatregelen je moet nemen.

De trein nemen in de Verenigde Staten

Amtrak is het nationale spoorwegnet dat 46 staten doorkruist. Je kunt verschillende types treinen nemen, afhankelijk van je reis, traject of tijdsduur. De treinen zijn modern, je hebt er gratis wifi, een restauratiewagen en toiletten. Je kunt speciale biljetten kopen met verschillende tussenstops om zo het land te ontdekken.

Alaska Railroad is de enige andere spoorwegaanbieder die verschillende steden in Alaska en het Denalipark verbindt.