Image
winterbanden

In Zwitserland moet je voertuig aangepast worden aan de specifieke klimatologische weersomstandigheden. Wie er het fijne wil van weten, vindt hieronder alle details. Foto: Michel Grolet/Unsplash


Zwitserland is een populair wintersportland. In de winter moet elk voertuig uitgerust zijn met de juiste banden aangepast aan de weersomstandigheden. Check voor je vertrekt zeker de regelgeving voor winterbanden, sneeuwkettingen en winteruitrusting.

Bernina Pass- Sepp Rutz-Unsplash


Winterbanden

In Zwitserland is er geen speciale reglementering inzake winterbanden. Het gebruik ervan is dus niet verplicht. Je kan wel beboet worden, als je voertuig niet is uitgerust voor winterse weersomstandigheden (geen winterbanden, kettingen of spijkerbanden) en het verkeer hindert. Je kan in dat geval ook in het ongelijk gesteld worden bij een verkeersongeval.

Band met M+S (Mud and Snow) en Three-Peak Mountain Snowflake symbool.


Sneeuwkettingen

Je kunt sneeuwkettingen gebruiken wanneer er veel sneeuw valt en/of wanneer er ijzel op de weg ligt. Van zodra de omstandigheden het gebruik van sneeuwkettingen niet meer rechtvaardigen, moeten ze verwijderd worden om schade aan het wegdek te vermijden.

Foto ©Canva.com

Wanneer de signalisatie aangeeft dat je verplicht sneeuwkettingen moet opleggen, moet dat gebeuren op minstens twee van de aandrijvende wielen. Sneeuwkettingen of gelijkaardige uitrustingen moeten garanderen dat je de volgende manoeuvres nog probleemloos kan uitvoeren:

  • starten
  • remmen
  • zijdelingse geleiding
Verkeersbord sneeuwkettingen verplicht (2.48).


Uitrustingen die enkel het starten vergemakkelijken, worden niet beschouwd als sneeuwkettingen of een veilig alternatief.

De antislip "Autosock" wordt als alternatief voor sneeuwkettingen aanvaard. Het Dynamic Test Center AG Zwitserland, dat sneeuwkettingen en alternatieve producten namens de Federale Wegendienst FEDRO test, heeft daarvoor een conformiteitsattest KD-0454/20 afleverd. Sommige politiemensen zijn daar echter niet van op de hoogte. Wij raden je dan ook aan dit conformiteitscertificaat bij DTC aan te vragen. Je kunt het bij een eventuele controle voorleggen.

Sneeuwkettingen blijven wel efficiënter bij zwaar winters weer.

Gemonteerde textiel sneeuwketting AutoSock.


Spijkerbanden

Een voertuig dat in België is ingeschreven en uitgerust is met spijkerbanden overeenkomstig de Belgische reglementering, mag ook in Zwitserland rijden. Spijkerbanden zijn toegestaan in Zwitserland tussen 1 november en 30 april.

Foto ©Canva.com

Wanneer je wagen voorzien is van spijkerbanden bedraagt de maximale snelheid 80 km/u. Je moet op je achterruit ook een schijf hangen om te tonen dat je met spijkerbanden rijdt (een Belgische schijf is ook geldig in Zwitserland).

Belgische schijf spijkerbanden
Zwitserse schijf spijkerbanden

Let op: in Zwitserland is het verboden om met spijkerbanden op de autosnelwegen en semi-autosnelwegen te rijden, met uitzondering van de San Bernardinotunnel (tussen Thusis en Mesocco) en in de Sint-Gotthardtunnel (tussen Airolo en Göschenen).


Controleer welke voorschriften er van kracht zijn in de andere Europese landen.


Touring staat voor je klaar in heel Europa

Reis je met de auto, motor of camper in Europa? Weet dat pech krijgen onderweg of op je bestemming je vakantieplannen danig kan verstoren. Denk dus tijdig aan een Touring bijstandsverzekering zoals onze nieuwe Go Buitenland formule. Waar je je ook bevindt in Europa, bel ons op en je wordt meteen weer op weg geholpen door een van onze bijstandspartners.

Contact

Heb je nog een vraag en ben je Touring-klant? Neem dan contact op met Touringinfo. Je kunt de dienst bereiken op het nummer +32 2 286 33 84 tijdens kantooruren of via mail: touringinfo@touring.be.

Informeer je over onze producten voor pechverhelping, reisbijstand, annulatieverzekering en fietsbijstand.

Verkeersregels voor fietsers

Net als andere weggebruikers dienen fietsers zich te houden aan de geldende verkeersregels. Het verkeersreglement bevat specifieke voorschriften voor fietsers. Ontdek hier welke handelingen wel of niet zijn toegestaan met je fiets op de openbare weg.