De kids-ID geldt als officieel reisdocument in de meeste Europese landen en voor enkele niet-Europese landen. Concrete informatie over de officiële reisdocumenten en de landen waar de kids-ID (en eID) geldig zijn, vind je hier.
Het aanvragen van een kids-ID gebeurt bij het gemeentebestuur. Reken minstens 2 tot 3 weken tussen aanvraag en aflevering; wacht dus niet te lang. Belangrijk: enkel ouders kunnen de kaart aanvragen en het kind moet bij die aanvraag aanwezig zijn.
De kostprijs voor een kids-ID is niet nationaal vastgelegd; er zijn gemeentes die de (eerste) kaart gratis aanbieden maar elders kost ze dan weer 6 euro en meer.
Extra bescherming via Child Focus
De kids-ID is niet louter een identiteitsbewijs en reisdocument, de kaart biedt extra bescherming in noodgevallen. Daartoe kan de zogeheten ‘Hallo Ouders’ worden geactiveerd (op het gemeentehuis) en dankzij die activering kan er telefonisch contact worden opgenomen met de ouders in het geval het kind in moeilijkheden verkeert. De personen die je kind aantreffen, kunnen het telefoonnummer 078 150 350 opbellen en de toepassing telefoneert vervolgens automatisch naar (maximaal 7) nummers die je vooraf opgegeven hebt. Het systeem belt net zolang tot er iemand opneemt en mocht er toch niemand opnemen, dan wordt de oproep automatisch doorgeschakeld naar het noodnummer van Child Focus. Meer weten? Surf naar Hallo Ouders.
Meest recente artikelen
Europa-Park bestaat 50 jaar maar glanst als nieuw
Europa-Park, het grootste attractiepark van Duitsland, viert zijn vijftigste verjaardag en pakt groots uit met talrijke nieuwigheden en evenementen voor jong en oud.
Calabrië is niet zomaar een bestemming, maar een ervaring
Partnerinfo - Calabrië is geen plek die je louter bezoekt, het is een ervaring die begint nog voor je er voet aan land zet. Deze zuidelijke regio van Italië intrigeert met zijn vele verhalen, legendes en eeuwenoude tradities en dat prikkelt om je koffers te pakken, toch?
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.