Bij vertragingen en annuleringen heb je – als je binnen de EU reist – bepaalde rechten. We overlopen een aantal belangrijke rechten en splitsen ze op naar vervoersmiddel.
1. De trein
Bij een vertraging van ten minste 1 uur heb je recht op het afgelasten van jouw reisplannen en kun je de terugbetaling van jouw ticket eisen. Als je toch wenst verder te reizen, heb je recht op een alternatief en dat hoeft zelfs geen trein te zijn. Bij ernstige problemen heb je ook recht op maaltijden en eventueel accommodatie als je ergens gestrand bent. Een schadevergoeding is ook mogelijk als je kunt aantonen dat dat reisplannen danig in de war zijn gestuurd.
Een volledig en gedetailleerd overzicht van de rechten van treinpassagiers vind je hier.
2. Het vliegtuig
Hier herkennen we in grote lijnen 3 problemen: vertraging, annulering en overboeking. Als je om welke reden dan ook niet kunt instappen/vertrekken, dan heb je recht op een alternatieve oplossing dan wel een terugbetaling. Bij aanzienlijke vertragingen kun je ook de terugbetaling van je ticket eisen. De schadevergoedingen variëren gemiddeld tussen de 250 en 600 euro en zijn afhankelijk van diverse factoren: waar u vertrekt, of je binnen dan wel buitend de EU reist, de afstand, etc.
Een volledig en gedetailleerd overzicht van de rechten van vliegtuigpassagiers vind je hier.
3. Autocar
De rechten van de passagiers sluiten nauw aan bij wat hierboven reeds is verteld: terugbetaling, alternatieven, schadevergoeding, accommodatie en maaltijden/verfrissingen.
Een volledig en gedetailleerd overzicht van de rechten van buspassagiers vind je hier.
4. Het schip
Voor wie met een schip reist, zijn de spelregels ietsjes ingewikkelder. Zo zijn er nauwelijks of geen regels voor kleine schepen (max 13 passagiers en/of minder dan 3 bemanningsleden), schepen die minder dan 500 meter varen (overzetboten bijvoorbeeld), historische schepen en bepaalde schepen die voor excursies worden ingezet. Wie reist met een schip dat niet in het voornoemde lijstje voorkomt, kan zich bij vertraging en annulering op de gebruikelijke rechten beroepen: terugbetaling, alternatieven, schadevergoeding, accommodatie en maaltijden/verfrissingen.
Een volledig en gedetailleerd overzicht van de rechten van scheepspassagiers vind je hier.
Het volgende geldt voor alle genoemde vervoersmiddelen: als je denkt dat jouw rechten niet gerespecteerd werden, dien dan zo snel mogelijk een officiële klacht in bij de vervoersmaatschappij in kwestie. Je hebt daarvoor 3 maanden de tijd, maar het is verstandig sneller te reageren. Je mag een reactie verwachten binnen de maand en binnen een termijn van 3 maanden zou je een definitieve oplossing moeten aangereikt krijgen. Indien het antwoord of de reactie jou niet bevalt of ontoereikend is, kan je bij de lokale overheden informatie inwinnen.
Ook niet onbelangrijk: bepaalde rechten vervallen bij overmacht. Denken we daarbij concreet aan extreme weersomstandigheden of een natuurramp.
Meest recente artikelen
All-in riviercruise: VIVA Cruises legt de lat hoog
De populariteit van riviercruises schuilt voornamelijk in de bijzondere reiservaring die ze bieden. De formule in een notendop? Ontspannen van stad naar stad en van land naar land reizen, terwijl je maar één keer je koffers hoeft uit te pakken.
Europa-Park bestaat 50 jaar maar glanst als nieuw
Europa-Park, het grootste attractiepark van Duitsland, viert zijn vijftigste verjaardag en pakt groots uit met talrijke nieuwigheden en evenementen voor jong en oud.
Calabrië is niet zomaar een bestemming, maar een ervaring
Partnerinfo - Calabrië is geen plek die je louter bezoekt, het is een ervaring die begint nog voor je er voet aan land zet. Deze zuidelijke regio van Italië intrigeert met zijn vele verhalen, legendes en eeuwenoude tradities en dat prikkelt om je koffers te pakken, toch?
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash