Touring bereidt een proefproject voor waarbij 100 deelnemers met verschillende mobiliteitsgewoontes in Gent zullen geselecteerd worden. Zij zullen één app krijgen om al hun mobiliteitsbehoeften in te vullen.
Gebruik maken van het openbaar vervoer, fietsverhuur, taxidiensten, auto(deel)diensten en zoveel meer, de 100 proefpersonen kunnen het straks allemaal via één druk op de knop.
Het concept laat zich vangen in het vierletterwoord MAAS, ofte Mobility as a Service. Het komt overwaaien uit Scandinavië waar al meerdere proefprojecten lopen. Het doel van MAAS is het beter organiseren van je dagelijkse mobiliteit door slimmer gebruik te maken van verschillende vervoersmiddelen.
Dat Touring het proefproject opzet, mag niet verbazen. De mobiliteitsorganisatie gelooft al langer in multimodale oplossingen. Anders gezegd: in plaats van een volledig traject af te leggen in je eigen wagen, kan het efficiënter blijken als je een deel met de eigen wagen aflegt, en de laatste kilometers met het openbaar vervoer en/of een deelfiets.
Eén mobiliteitsbudget
Voorwaarde is wel dat de verschillende mobiliteitsoplossingen kunnen gebruikt én verrekend worden vanuit één app, met één achterliggend mobiliteitsbudget. Aanbieders van mobiliteitsoplossingen mogen dus niet langer uitgaan van de eigen organisatie en middelen, maar ze moeten vertrekken vanuit de wensen van de gebruiker.
Tijdens het project zullen de proefpersonen verschillende diensten kunnen boeken en gebruiken vanuit zo’n app. Die is verbonden met een platform van Touring dat de verschillende aanbieders orkestreert én de gebruiker zijn mobiliteitsbudget laat beheren.
Vandaag zijn volgende partners al gekend:
- General Lease (Enterprise): korte termijn verhuur van wagens
- Bolides: carsharing
- MaxMobiel: verhuur van fietsen
- V-Taks: taxibedrijf
- De Lijn: openbaar vervoer
- CarAmigo: carsharing tussen particulieren
- Optimile: platformpartner
- Securex: HR-partner
Met het proefproject wil Touring en haar partners het samenwerkingsmodel tussen de verschillende aanbieders testen. Maar ook het gewijzigd verplaatsingsgedrag van de proefpersonen in kaart brengen.
Een evaluatie van beide factoren kan in de toekomst leiden tot een implementatie van MAAS. Wordt vervolgd.
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.