Touring zet vanaf autovrije zondag (16 september) twee elektrische bakfietsen in voor pechverhelping aan gestrande automobilisten én fietsers. Het gaat om een pilootproject in Gent en Brussel, twee steden met een specifieke mobiliteitsproblematiek.
Touring zet vanaf autovrije zondag (16 september) twee elektrische bakfietsen in voor pechverhelping aan gestrande automobilisten én fietsers. Het gaat om een pilootproject in Gent en Brussel, twee steden met een specifieke mobiliteitsproblematiek.
De grootste mobiliteitsorganisatie van België wil sneller bij gestrande klanten geraken in steden waar de mobiliteit voor hulpverleningswagens wordt beperkt. Met een bakfiets mag je namelijk op een aantal plaatsen rijden waar dat voor de auto niet (langer) mogelijk is.
Er is uiteraard bewust gekozen voor een elektrisch ondersteunde bakfiets. De uitverkoren wegenwachters zijn wel fervente fietsers, maar ze moeten uiteraard de nodige tools meenemen. Er kan tot 70 kg aan materiaal en apparatuur mee, maar in de praktijk zou een lading van 45 kg moeten volstaan. Op die manier komt de wendbaarheid van de bakfiets niet al te veel in het gedrang.
Tot 9 op 10 pannes opgelost
Net zoals de andere hulpverleners van Touring krijgen ook de wegenwachters met bakfiets hun opdrachten via een dispatchcentrale in Brussel. Die zorgt ervoor dat de bakfietsen naar pannes worden gestuurd die ze ook kunnen verhelpen. En dat zijn er nogal wat.
Quasi de helft van de gevallen hebben betrekking tot problemen met de batterij of de banden. Daarom hebben de fietsende wegenwachters een booster mee om batterijen tot leven te wekken, een krik om lekke banden te demonteren én een herstelkit om deze te repareren. Bovendien kunnen ook deze wegenwachters de meeste elektrische en elektronische problemen ter plaatse uitklaren. Zo kunnen ze tot 9 op de 10 pannes ter plaatse oplossen.
Voor en door fietsers
De fietswegenwachters zullen niet alleen autobestuurders in nood helpen, ze hebben ook alles aan boord om pannes aan elektrische fietsen te verhelpen. Ook in dat geval gaat het heel vaak om een bandenprobleem, moeilijkheden met de ketting of een kleine elektrische storing.
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.